Onko vatsasi kuin ilmapallo? Nämä 11 ruokaa helpottavat oloasi

kala peruna ateria lounas
Keitetyt perunat ja kala ovat erinomaista ruokaa silloin, kun vatsa tuntuu kiristävän. Shutterstock

Niinä hetkinä kun vatsaongelmat vaivaavat ja olo tuntuu tukalalta, kannattaa lautaselle valita kananmunaa, perunaa ja vihreitä lehtivihanneksia. 

Ravitsemusterapeutti Sofia Antonsson listasi Expressen-sivustolle joukon ruoka-aineita, jotka tuovat helpotusta niihin hetkiin, kun vatsassi tuntuu asustelevan ilmapallo. 

Sen lisäksi, että nämä ruoat helpottavat ikäviä vatsaoireita, niiden syömisellä saattaa olla positiivisia vaikutuksia myös vaa’an lukemia ajatellen.

1. Keitetyt perunat

Niinkin yksinkertainen ruoka kuin keitetyt perunat, voivat auttaa vatsaasi rauhoittumaan. Perunat kannattaa nauttia jäähtyneinä, sillä jäähtyessään osa perunoiden tärkkelyksestä muuttuu resistentiksi tärkkelykseksi, joka ravitsee suoliston bakteereita – ja pitää pitkään kylläisenä.

2. Hapanjuurileipä

Hapanjuurileipä on tuote, joka sopii monelle, jolle tavallinen leipä tuottaa vatsavaivoja tai muita oireita.

3. Kananmunat

Niin kauan kun sinulla on keittiössäsi kananmunia, sinulla on terveellistä ja vatsaystävällistä ruokaa. Proteiinipitoisia ja edullisia kananmunia voi nauttia millä tahansa aterialla, mikä tekee tästä raaka-aineesta mitä mainioimman herkun.

4. Kala

Pieni osa ihmisistä saa oireita kananmunasta ja kalasta, mutta yleisesti ottaen kala on turvallinen ja mutkaton vaihtoehto silloin, jos vatsaongelmat vaivaavat. Kaiken lisäksi kala sisältää runsaasti monityydyttymättömiä rasvahappoja, jotka tekevät hyvää sydämelle.

5. Säilykepavut ja -linssit

Jos linssit ja pavut aiheuttavat sinulle vatsavaivoja, mutta et halua luopua näistä tuotteista kokonaan, kannattaa säilykeversiot ottaa kokeiluun. Joillekin ihmisille vähemmän kuitua sisältävät säilyketölkkiversiot sopivat nimittäin huomattavasti käsittelemättömiä linssejä ja papuja paremmin.

6. Kauratuotteet

Kaura tekee hyvä paitsi ruoansulatuksen, myös sydämen terveyden kannalta. Perinteinen kaurapuuro on erinomainen ruokalaji, joka täyttää vatsaa ja tarjoaa ravintoaineita edulliseen hintaan.

7. Laktoositon maito

Joissain tapauksissa vatsaongelmat saattavat johtua siitä, elimistölläsi on vaikeuksia hajottaa laktoosia. Valitsemalla lasiisi laktoosittoman tai kasvismaitojuoman, oireesi saattavat helpottua.

8. Riisi

Jos haluat välttyä ilmavaivoilta, valitse lautasellesi pastan sijaan riisiä, sillä riisi ei aiheuta suolistokaasuja.

9. Kvinoa

Luontaisesti gluteeniton kvinoa on ravitsevaa ja proteiinipitoista syötävää, mutta toisin kuin pavut, se ei aiheuta ilmavaivoja. Kvinoa voi käyttää monipuolisesti niin lisukkeena, salaateissa kuin muussakin ruoanlaitossa.

10. Lehtikaali

Viherkaali, punakaali, valkokaali… Kaaleja löytyy kaupoista lukuisia, mutta jos sinulla on ongelmia vatsasi kanssa, asiantuntijan valinta on pehmeä ja ravintorikas lehtikaali.  

11. Vihreät lehtivihannekset

Pinaatti ja rucola ovat hyviä esimerkkejä vihreistä vihanneksista, jotka sisältävät runsaasti vatsan toimintaa edistäviä kuituja. Ne sisältävät myös rautaa muodossa, joka ei ärsytä vatsaa.  

Lähde: Expressen

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja