Tämä kotimainen proteiinipommi voi korvata jopa jauhelihan! Erinomainen ravintosisältö: "Paljon proteiinia ja kuitua"

makaronilaatikko
Shutterstock

Jos etsit kotimaista vaihtoehtoa ulkomaisille palkokasveille, kannattaa tutusta monipuoliseen ja ravitsevaan härkäpapuun. Se on myös ilmastoystävällistä ruokaa, muistuttavat Maa- ja kotitalousnaiset.

Videolla: Sujauta härkäpapua vaikka Kari Aihisen "pikkasen parempaan moussakaan"

Maa- ja kotitalousnaisten mukaan härkäpapua on viljelty Suomessa jo 1200-luvulla. Tämä ravintorikas palkokasvi vaipui kuitenkin pitkäksi aikaa taka-alalle, josta se on viimeisimpien vuosien aikana tehnyt paluuta suomalaisten lautasille.

Ruoka-, ravitsemus- ja kotitalousneuvonnan kehityspäällikkö Marita Suontausta Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta uskoo, että härkäpavussa kiinnostaa sen terveellisyys, mutta myös halu syödä lähiruokaa, joka ei kuormita ilmastoa.

– Härkäpavulla on erinomainen ravintosisältö: paljon proteiinia (8,8 grammaa), kuitua (4,2 grammaa), folaattia ja monia tärkeitä kivennäisaineita. Siinä on myös hitaasti imeytyvää tärkkelystä, joka tasaa hyvin verensokeria ja madaltaa kolesterolitasoja. Kaiken lisäksi se on lähellä tuotettua ruokaa, jonka viljely on ilmastoystävällistä.

Härkäpapu taipuu moneen

Tuoreiden härkäpapujen sesonki on elo-syyskuussa. Maa- ja kotitalousnaisten Suontausta kuitenkin kertoo, että tuoretta härkäpapua ei valitettavasti saa vielä joka paikasta kasvavasta viljelyalasta huolimatta. Kuivattua härkäpapua sen sijaan löytyy paremmin. Niitä täytyy liottaa 12 tunnin ajan, keittoajaksi riittää noin 30 minuuttia. 

Kuivattuja härkäpapuja täytyy liottaa 12 tunnin ajan. Keittoajaksi riittää noin 30 minuuttia. Härkäpapu on hyvin monikäyttöinen.

– Kypsennetyt härkäpavut maistuvat osana ateriaa sellaisenaan. Niitä on helppo sujauttaa esimerkiksi pataruokiin, salaatteihin, vokkeihin ja keittoihin. Niistä voi tehdä falafeleja ja levitteitä, niitä voi marinoida. Lista on melkein loputon, Suontausta sanoo.

Härkäpapurouheella voi korvata vaikka jauhelihan!

Kokonaisten härkäpapujen lisäksi valikoimista löytyy myös härkäpapurouhetta sekä -murskaa, härkäpapujauhoa, härkäpapupastaa sekä myslin tyyppistä granolaa.

– Härkäpapurouhe soveltuu vaikkapa makaronilaatikkoon jauhelihan jatkeeksi tai sitä korvaamaan. Suosittelen kokeilemaan sitä myös kasvispihveihin tai smoothieen.”

Härkäpavulla on mieto, hieman pähkinäinen maku, jota kannattaa kompata vahvoilla mausteilla.

– Suolaa maltillisesti ja perinteisen mustapippurin ohella kannattaa kokeilla esimerkiksi valkosipulia, juustokuminaa, chiliä, paprikaa ja kirveliä, Suontausta vinkkaa.

Lähde: Maa- ja kotitalousnaiset

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.