Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tämä kotimainen proteiinipommi voi korvata jopa jauhelihan! Erinomainen ravintosisältö: "Paljon proteiinia ja kuitua"

Shutterstock
Julkaistu 07.10.2020 07:52

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Jos etsit kotimaista vaihtoehtoa ulkomaisille palkokasveille, kannattaa tutusta monipuoliseen ja ravitsevaan härkäpapuun. Se on myös ilmastoystävällistä ruokaa, muistuttavat Maa- ja kotitalousnaiset.

Videolla: Sujauta härkäpapua vaikka Kari Aihisen "pikkasen parempaan moussakaan"

Maa- ja kotitalousnaisten mukaan härkäpapua on viljelty Suomessa jo 1200-luvulla. Tämä ravintorikas palkokasvi vaipui kuitenkin pitkäksi aikaa taka-alalle, josta se on viimeisimpien vuosien aikana tehnyt paluuta suomalaisten lautasille.

Ruoka-, ravitsemus- ja kotitalousneuvonnan kehityspäällikkö Marita Suontausta Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta uskoo, että härkäpavussa kiinnostaa sen terveellisyys, mutta myös halu syödä lähiruokaa, joka ei kuormita ilmastoa.

– Härkäpavulla on erinomainen ravintosisältö: paljon proteiinia (8,8 grammaa), kuitua (4,2 grammaa), folaattia ja monia tärkeitä kivennäisaineita. Siinä on myös hitaasti imeytyvää tärkkelystä, joka tasaa hyvin verensokeria ja madaltaa kolesterolitasoja. Kaiken lisäksi se on lähellä tuotettua ruokaa, jonka viljely on ilmastoystävällistä.

Härkäpapu taipuu moneen

Härkäpavut pavutHärkäpapujen saatavus ei vielä ole niin hyvä tuoreena.Shutterstock

Tuoreiden härkäpapujen sesonki on elo-syyskuussa. Maa- ja kotitalousnaisten Suontausta kuitenkin kertoo, että tuoretta härkäpapua ei valitettavasti saa vielä joka paikasta kasvavasta viljelyalasta huolimatta. Kuivattua härkäpapua sen sijaan löytyy paremmin. Niitä täytyy liottaa 12 tunnin ajan, keittoajaksi riittää noin 30 minuuttia. 

Kuivattuja härkäpapuja täytyy liottaa 12 tunnin ajan. Keittoajaksi riittää noin 30 minuuttia. Härkäpapu on hyvin monikäyttöinen.

– Kypsennetyt härkäpavut maistuvat osana ateriaa sellaisenaan. Niitä on helppo sujauttaa esimerkiksi pataruokiin, salaatteihin, vokkeihin ja keittoihin. Niistä voi tehdä falafeleja ja levitteitä, niitä voi marinoida. Lista on melkein loputon, Suontausta sanoo.

Härkäpapurouheella voi korvata vaikka jauhelihan!

punajuuri-harkapapupihvit_kuva_timo_viljakainen.jpg

Kokonaisten härkäpapujen lisäksi valikoimista löytyy myös härkäpapurouhetta sekä -murskaa, härkäpapujauhoa, härkäpapupastaa sekä myslin tyyppistä granolaa.

– Härkäpapurouhe soveltuu vaikkapa makaronilaatikkoon jauhelihan jatkeeksi tai sitä korvaamaan. Suosittelen kokeilemaan sitä myös kasvispihveihin tai smoothieen.”

Härkäpavulla on mieto, hieman pähkinäinen maku, jota kannattaa kompata vahvoilla mausteilla.

– Suolaa maltillisesti ja perinteisen mustapippurin ohella kannattaa kokeilla esimerkiksi valkosipulia, juustokuminaa, chiliä, paprikaa ja kirveliä, Suontausta vinkkaa.

Lue myös: Joko testasit Suomen himotuimman kanaruoan? Helppo valmistaa, koukuttavan hyvää!

Lähde: Maa- ja kotitalousnaiset

Lisää aiheesta:

Nyt kannattaa kokata tästä sesonkiherkusta – nappaa paprikareseptit!Aliarvostettu kasvis, jota pursuaa nyt Suomessa yli äyräiden – oletko hyödyntänyt?Vain vähän kaloreita, halpaa ja terveellistä – tätä aliarvostettua herkkua kannattaisi nyt napata ostoskoriin!Kuitupitoinen proteiinipommi, jolla voit korvata jauhelihan: "Saa todella herkullista ruokaa”Nyhtökauralle kilpailija! Uusi härkäpapuinnovaatio tarjoaa kasvisvaihtoehdon jauhelihalleRuoka-asiantuntija hehkuttaa: Tällä kotimaisella proteiinipommilla voit korvata jauhelihan!
RuokaMakuja
Punajuuri-härkäpapupihvejä.Maa- ja kotitalousnaiset

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 09:03
    Puuro

    Terveyshyödyt, joita saat syömällä puuroa

  • Eilen17:04
    Puuro

    Parasta puuroa ikinä! Takuuvarma kaurapuuro, puurovohvelit ja muut hittiohjeet

  • Eilen08:38
    Ruoanlaitto

    "Ihmejauhot" korvaavat korppujauhot – oletko testannut?

  • to16:19
    Ravintolat

    Taas yksi tunnettu ravintolayhtiö ongelmissa

  • ke10:44
    Viiden jälkeen

    Huippukokin vinkki: "Nostaa monet arkiruoatkin heti vähän ravintolamaisemmaksi"