Oletko huomannut? Nämä elintarvikkeet ovat ruokakaupoissa vähintäänkin tuplasti tavanomaisia kalliimpia

Selvitys: Näin keliakia kurittaa kukkaroa – liitto vaatii ruokatukea takaisin 9:11 Selvitys: Näin keliakia kurittaa kukkaroa – liitto vaatii ruokatukea takaisin
KATSO MYÖS VIDEO: Mikä gluteenittomissa tuotteissa oikein maksaa? Uutisaamussa keskusteltiin aiheesta syyskuussa.

Gluteeniton ruokavalio käy kukkarolle kalliiksi, selviää Keliakialiiton tuoreesta hintaselvityksestä. 

Gluteenittomat tuotteet ovat vähittäiskaupoissa keskimäärin kaksi kertaa tavanomaisia kalliimpia. Asiasta kertoo Keliakialiitto tiedotteessaan. Liiton tuoreessa selvityksessä kartoitettiin gluteenittomien elintarvikkeiden hintoja eri puolilla Suomea. Hintatietoja kerättiin eri kokoisista ja eri kauppaketjujen myymälöistä, ja tutkimuksen toteutti Foodwest Oy.

Keliakialiiton toiminnanjohtaja Niina Puronurmi  vieraili syyskuussa myös MTV:n Uutisaamussa puhumassa aiheesta ja kertoi, millaista tukea keliaakikot valtiolta toivoisivat.

Gluteenittomat jauhotuotteet jopa neljä kertaa kalliimpia

Hintaerot gluteenittomien ja tavanomaisten tuotteiden välillä vaihtelivat tuoreryhmittäin.   

– Gluteenittomat tuotteet ovat keskimäärin kaksi kertaa kalliimpia kuin tavanomaiset. Suurin ero on jauhotuotteissa, jotka ovat lähes neljä kertaa kalliimpia kuin tavanomaiset, kertoo Keliakialiiton kehittämis- ja seurantapäällikkö Sanna Arnala tiedotteessa.

Keliakialiitto ajaa keliakiaa sairastaville keliakiakorvausta, jotta kaikilla olisi mahdollisuus hoitaa sairauttaan omasta taloudellisesta tilanteestaan riippumatta

Leivissä hintaero riippuu liiton mukaan sen sijaan tuotetyypistä. Gluteenittoman pakasteleivän ja näkkileivän kilohinta on noin kaksinkertainen tavanomaiseen tuoreleipään verrattuna. Gluteeniton tuoreleipä maksaa sen sijaan jo lähes kolme kertaa tavanomaista enemmän. Myös esimerkiksi pastavalmisteet ovat kaksi ja puoli kertaa kalliimpia gluteenittomina.

KATSO MYÖS VIDEO: Keliakialiiton teettämän selvityksen mukaan gluteeniton ruokavalio maksaa sairastuneelle jopa yli 700 euroa vuodessa. juttu jatkuu videon alla.

Miten keliaakikko voi säästää ruokakuluissa? 1:00
Keliakialiiton toiminnanjohtaja Niina Puronurmi kertoo, miten ruokakuluissa voi säästää. 

Kovemmille hinnoille on perustelut

Gluteenittomien tuotteiden kovemmat hinnat eivät ole täysin tuulesta temmattuja, vaan hintatasoon vaikuttavat muun muassa käytetyt raaka-aineet, jotka ovat kalliimpia. 

– Lisäksi jokaisessa tuotannon vaiheessa tulee varmistaa, ettei tuotteeseen pääse sekoittumaan gluteenia. Erilliset tuotantotilat tai laitteet nostavat kustannuksia, Arnala selittää kovia hintoja.

Gluteenittomien tuotteiden valmistusmäärät ovat myös pienempiä, mikä nostaa hintoja. Selvityksen perusteella halvimmat gluteenittomat tuotteet löytät isoista automarketeista. Alueittain tutkittuna gluteenittomien tuotteiden hinta oli korkeimmillaan pääkaupunkiseudulla.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat