Oletko huomannut? Nämä elintarvikkeet ovat ruokakaupoissa vähintäänkin tuplasti tavanomaisia kalliimpia
Gluteeniton ruokavalio käy kukkarolle kalliiksi, selviää Keliakialiiton tuoreesta hintaselvityksestä.
Gluteenittomat tuotteet ovat vähittäiskaupoissa keskimäärin kaksi kertaa tavanomaisia kalliimpia. Asiasta kertoo Keliakialiitto tiedotteessaan. Liiton tuoreessa selvityksessä kartoitettiin gluteenittomien elintarvikkeiden hintoja eri puolilla Suomea. Hintatietoja kerättiin eri kokoisista ja eri kauppaketjujen myymälöistä, ja tutkimuksen toteutti Foodwest Oy.
Keliakialiiton toiminnanjohtaja Niina Puronurmi vieraili syyskuussa myös MTV:n Uutisaamussa puhumassa aiheesta ja kertoi, millaista tukea keliaakikot valtiolta toivoisivat.
Gluteenittomat jauhotuotteet jopa neljä kertaa kalliimpia
Hintaerot gluteenittomien ja tavanomaisten tuotteiden välillä vaihtelivat tuoreryhmittäin.
– Gluteenittomat tuotteet ovat keskimäärin kaksi kertaa kalliimpia kuin tavanomaiset. Suurin ero on jauhotuotteissa, jotka ovat lähes neljä kertaa kalliimpia kuin tavanomaiset, kertoo Keliakialiiton kehittämis- ja seurantapäällikkö Sanna Arnala tiedotteessa.
Keliakialiitto ajaa keliakiaa sairastaville keliakiakorvausta, jotta kaikilla olisi mahdollisuus hoitaa sairauttaan omasta taloudellisesta tilanteestaan riippumatta
Leivissä hintaero riippuu liiton mukaan sen sijaan tuotetyypistä. Gluteenittoman pakasteleivän ja näkkileivän kilohinta on noin kaksinkertainen tavanomaiseen tuoreleipään verrattuna. Gluteeniton tuoreleipä maksaa sen sijaan jo lähes kolme kertaa tavanomaista enemmän. Myös esimerkiksi pastavalmisteet ovat kaksi ja puoli kertaa kalliimpia gluteenittomina.
KATSO MYÖS VIDEO: Keliakialiiton teettämän selvityksen mukaan gluteeniton ruokavalio maksaa sairastuneelle jopa yli 700 euroa vuodessa. juttu jatkuu videon alla.
Kovemmille hinnoille on perustelut
Gluteenittomien tuotteiden kovemmat hinnat eivät ole täysin tuulesta temmattuja, vaan hintatasoon vaikuttavat muun muassa käytetyt raaka-aineet, jotka ovat kalliimpia.
– Lisäksi jokaisessa tuotannon vaiheessa tulee varmistaa, ettei tuotteeseen pääse sekoittumaan gluteenia. Erilliset tuotantotilat tai laitteet nostavat kustannuksia, Arnala selittää kovia hintoja.
Gluteenittomien tuotteiden valmistusmäärät ovat myös pienempiä, mikä nostaa hintoja. Selvityksen perusteella halvimmat gluteenittomat tuotteet löytät isoista automarketeista. Alueittain tutkittuna gluteenittomien tuotteiden hinta oli korkeimmillaan pääkaupunkiseudulla.
Lähde: Keliakialiitto
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Vodkapasta eli penne alla vodka – Hanna Hurtan helppo ohje
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Marry Me -kana – paras broilerikastike puolessa tunnissa
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Harri Syrjäsen vodkapasta