Etkö pysty lopettamaan napostelua? Kokeilepa tätä helppoa kikkaa

välipaloja
Shutterstock

Turhanpäiväinen napostelu on aivan liian helppo tapa kasvattaa lukemia vaa'an näytöllä. Lue, miten helposti voit katkaista kierteen.

Appetite-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan vain pelkkä ylenpalttisen napostelun terveydelle haitallisten vaikutusten ajatteleminen tuo helpotuksen ikävään tapaan. Kuulostaako liian helpolta?

Tutkimuksessa 95 vapaaehtoista lukivat napostelun välttämisen terveysvaikutuksista. Vaikutukset koskivat joko vuoden naposteluttomuutta tai päivän naposteluttomuutta.

Tutkijat kysyivät sitten vapaaehtoisten näkemystä siitä, kuinka hyvin he pystyvät yleensä välttämään kiusauksia syödä sosiaalisissa tai tunneherkissä tilanteissa. Tutkijat pyysivät tutkimukseen osallistuneita palaamaan seitsemän päivän kuluttua, jolloin he kysyivät vapaaehtoisilta heidän naposteluistaan näiltä kuluneilta seitsemältä päivältä.

Kävi ilmi, että napostelussa ei ollut merkittävää eroa niiden ihmisten kohdalla, jotka jo alun alkaen olivat kertoneet osaavansa valita ruokansa tarpeidensa eikä sosiaalisten paineiden mukaan. Mutta he, jotka olivat kertoneet olevansa huonoja välttelemään kiusauksia ja olivat lukeneet vuoden naposteluttomuuden vaikutuksista terveyteen, olivat näiden seitsemän päivän aikana syöneet kertomansa mukaan turhanpäiväisiä välipaloja vähemmän kuin aiemmin.

Tutkijoiden mukaan kyse on psykologiasta. Kun ihmiset ajattelivat terveyshyötyjä, joita he kokisivat ollessaan vuoden napostelematta, teki se suuremman vaikutuksen kuin päivän naposteluttomuuden terveyshyötyjen vaikutusten ajatteleminen.

Täytyy kuitenkin muistaa, että tulokset perustuivat vapaaehtoisten omiin raportteihin naposteluistaan. Kokeilemisesta ei ole kuitenkaan haittaa: mieti, kuinka paljon terveytesi ja kuntosi kohenee, kun jätät turhan herkuttelun pois. Vuoden kuluttua olet ehkä kuin uusi ihminen!

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!