Suomalaiset hurahtaneet etelän lomien suosikkijuomaan – ”lomamuistoja virkistäviä makuja halutaan nauttia myös kotimaassa”

aperol spritzer
Shutterstock

Tänä helteisenä kesänä suomalaiset täyttävät lasinsa raikkaalla roseeviinillä ja kesäisellä drinkillä, Aperol Spritzerillä.

Katso videolta, millaisia juomia maailmalla on nautittu vuosikymmenten saatossa. 

Sää on hellinnyt suomalaisia lomailijoita tänä kesänä oikein olan takaa. Korkealla pysytelleet lämpötilat vaikuttavat osaltaan myös siihen, millaisia juomia ihmiset terasseilla ja kotipihoillaan oikein nauttivat. Alkon palvelu- ja tuotekouluttaja Anri Lindströmin mukaan keveys ja raikkaus ovat tekijöitä, jotka ohjaavat usein juomavalintoja kesäisin.

Yksi tämän kesän suosikeista on roseeviini, jonka myynti nousi tammi-kesäkuussa 25 prosenttia. Viime kesäkuun vastaavaan lukuun verrattuna kasvua on kertynyt 19 prosenttia. 

Vaikka roseeviini onkin selvästi yksi tämän kesän suosikkijuomista, myös toinen alati kasvava trendi, alkoholittomat juomat, näkyvät myyntitilastoissa.

Lindströmin mukaan alkoholittomien juomien myynti oli tammi-kesäkuussa 6,5 prosenttia viime vuotta vilkkaampaa.

Halutaan nauttia lomamuistoja virkistäviä makuja

Tänä kesänä niin terasseilla, festareilla kuin erilaisissa kesätapahtumissa moni on valinnut lasiinsa appelsiiniviipaleella koristellun oranssin juoman, Aperol Spritzerin. Tämä juoma tuntuu olevan tänä kesänä kaikkialla!

Vaikka Aperol on lyönyt tänä kesänä läpi Suomessa oikein olan takaa, sama ilmiö on havaittavissa myös Yhdysvalloissa. New York Times -sivuston mukaan Aperolista valmistettava drinkki on kasvattanut tänä kesänä suosiotaan erityisesti erilaisissa kesätapahtumissa. Sen suosion uskotaan liittyvän niin matala-alkoholisten juomien suosioon, sosiaaliseen mediaan kuin valmistajan aktiiviseen mainoskampanjaan.

Suomeen Lindström uskoo Aperol Spritzin rantautuneen ulkomailla lomailleiden suomalaisten mukana.

– Katkeroisten drinkkien makumaailmat ovat tuttuja juomia monista suomalaisten suosimista lomakohteista. Samoja lomamuistoja virkistäviä makuja halutaan nauttia myös kotimaassa, Lindström pohtii.

Vaikka Aperolin ja siitä valmistettavien juomasekoitusten suosio on kasvanut viime vuosina ympäri maailmaa, aivan uudesta ilmiöstä ei ole kysymys. Appelsiinia, raparperia ja erilaisia yrttejä sisältävä Aperol lanseerattiin Italiassa jo vuonna 1919, ja Aperolista, kuohuviinistä ja soodavedestä valmistuva drinkki on tunnettu Euroopassa jo vuosikymmenten ajan.

Aperol Spritz -resepti

2 osaa Proseccoa
2 osaa Aperolia
soodaa
appelsiinin siivuja
reilusti jäitä

Tarjoile juoma isosta jalallisesta lasista, esimerkiksi punaviinilasista. Kaada lasiin ensin Prosecco ja sen jälkeen vastaava määrä Aperolia. Lisää lasiin jäät ja sooda vesi. Sekoita hyvin ja jäiden asetuttua lasiin lisää vielä muutama jääpala. Koristele appelsiinin siivulla. Tarjoile heti ja nauti.

Korjaus 6.8.2018 klo 8.05 Aperol Spritzin reseptiä muutettu.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat