Estä hiilihappojen karkaaminen – näin saat avatun cola-pullon säilymään hyvänmakuisena
Virvoitusjuomat väljähtävät nopeasti avaamisen jälkeen. Hiilihappojen karkaamista voi hidastaa oikealla säilytyksellä.
Kuinka kauan avattu Coca-Cola säilyy hyvänä? Kysyimme asiaa Suomen Coca-Colan viestintäpäälliköltä Théa Natrilta.
– Kuten kaikki elintarvikkeet, myös Coca-Cola on parhaimmillaan juuri avaamisen jälkeen.
– Juoma ei pilaannu helposti, mutta maku muuttuu säilytyksessä. Merkittävin juoman makuun vaikuttava tekijä avaamisen jälkeen on juoman hiilihappopitoisuus, sillä hiilihappo on juuri se osa juomaa, joka muun muassa tuo esiin ja korostaa juoman makuaineita.
Jos hiilihapot onnistuu säilyttämään juomassa, voi juoma Natrin mukaan säilyä pitkäänkin hyvänmakuisena.
Se, miten paljon ja nopeasti maku muuttuu, riippuu säilytysolosuhteista.
– Esimerkiksi kylmässä juoma säilyy paremman makuisena kuin lämpimässä, koska lämmin juoma vapauttaa hiilihappoa helpommin kuin kylmä. Vastaavasti, jos pullon korkki ei ole riittävän tiiviisti kiinni, karkaavat hiilihapot myös jääkaappisäilytyksessä.
Jääkaapissa olevaa pulloa ei kannata heilutella ja availla turhan takia, sillä liikuttelu ja avaaminen nopeuttaa hiilihappojen karkaamista.
– Jos pulloa kuljetetaan mukana ja juoma hölskyy, irtoavat hiilihapot juomasta.
Avattu pullo kannattaa siis säilyttää kylmässä paikallaan, ja sen turhaa liikuttelua ja aukomista kannattaa välttää.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa