Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Estä hiilihappojen karkaaminen – näin saat avatun cola-pullon säilymään hyvänmakuisena

Shutterstock
Julkaistu 08.06.2016 20:01

Tuuli Lindgren

tuuli.lindgren@mtv.fi

Virvoitusjuomat väljähtävät nopeasti avaamisen jälkeen. Hiilihappojen karkaamista voi hidastaa  oikealla säilytyksellä.

Kuinka kauan avattu Coca-Cola säilyy hyvänä? Kysyimme asiaa Suomen Coca-Colan viestintäpäälliköltä Théa Natrilta.

– Kuten kaikki elintarvikkeet, myös Coca-Cola on parhaimmillaan juuri avaamisen jälkeen.

– Juoma ei pilaannu helposti, mutta maku muuttuu säilytyksessä. Merkittävin juoman makuun vaikuttava tekijä avaamisen jälkeen on juoman hiilihappopitoisuus, sillä hiilihappo on juuri se osa juomaa, joka muun muassa tuo esiin ja korostaa juoman makuaineita.

Jos hiilihapot onnistuu säilyttämään juomassa, voi juoma Natrin mukaan säilyä pitkäänkin hyvänmakuisena. 

Se, miten paljon ja nopeasti maku muuttuu, riippuu säilytysolosuhteista.

– Esimerkiksi kylmässä juoma säilyy paremman makuisena kuin lämpimässä, koska lämmin juoma vapauttaa hiilihappoa helpommin kuin kylmä. Vastaavasti, jos pullon korkki ei ole riittävän tiiviisti kiinni, karkaavat hiilihapot myös jääkaappisäilytyksessä.

Jääkaapissa olevaa pulloa ei kannata heilutella ja availla turhan takia, sillä liikuttelu ja avaaminen nopeuttaa hiilihappojen karkaamista.

– Jos pulloa kuljetetaan mukana ja juoma hölskyy, irtoavat hiilihapot juomasta.

Avattu pullo kannattaa siis säilyttää kylmässä paikallaan, ja sen turhaa liikuttelua ja aukomista kannattaa välttää. 

Lisää aiheesta:

Kahvi jääkaappiin vai huoneenlämpöön? Älä tee pahinta mokaa säilytyksessä: "Kahvin pahin vihollinen"Kuinka kauan kahvia saa seisottaa pannussa keittämisen jälkeen? Maaginen aikaraja – myös mikrottamiselle yksiselitteinen tuomioViinakaan ei säily ikuisesti – kuinka kauan avaamattomat ja avatut alkoholijuomat oikeasti säilyvät kaapissa?Ethän lisää jääpalaa viskilasiin? Kardinaalimoka voi pilata laatujuomasi maun hetkessä Mitä ihmettä? Samppanjalaseja ei kannatakaan pestä – tuttu tapa voi pilata makuelämyksen!Alkoholi ei säily ikuisesti – näin tunnistat pilaantuneen juoman
JuomatMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Juomat
  • ti18:57
    Halpa vs. kallis

    Suora palaute Alkon kyykkykuoharista: "Haisee pullonpalautusautomaatilta"

  • 29.11.09:14
    Krapula

    Moni vannoo tämän krapulanehkäisykeinon nimeen – proviisori: Ei ainakaan mitään haittaa

  • 13.11.08:14
    Sokeri

    Tutkimus paljasti salakavalan sokeri-ilmiön – korostuu erityisesti pienituloisilla

  • 4.11.14:52
    Sairaudet ja taudit

    Tutkimusväite: Jo yksi kevytlimu päivässä voi lisätä maksasairauden riskiä

  • 31.10.11:55
    Kahvi

    Kahvin joukkoon laitetaan nyt supersuosittua seosta: "Syksyn isoimpia trendejä"