Estä hiilihappojen karkaaminen – näin saat avatun cola-pullon säilymään hyvänmakuisena

cola
Shutterstock

Virvoitusjuomat väljähtävät nopeasti avaamisen jälkeen. Hiilihappojen karkaamista voi hidastaa  oikealla säilytyksellä.

Kuinka kauan avattu Coca-Cola säilyy hyvänä? Kysyimme asiaa Suomen Coca-Colan viestintäpäälliköltä Théa Natrilta.

– Kuten kaikki elintarvikkeet, myös Coca-Cola on parhaimmillaan juuri avaamisen jälkeen.

– Juoma ei pilaannu helposti, mutta maku muuttuu säilytyksessä. Merkittävin juoman makuun vaikuttava tekijä avaamisen jälkeen on juoman hiilihappopitoisuus, sillä hiilihappo on juuri se osa juomaa, joka muun muassa tuo esiin ja korostaa juoman makuaineita.

Jos hiilihapot onnistuu säilyttämään juomassa, voi juoma Natrin mukaan säilyä pitkäänkin hyvänmakuisena. 

Se, miten paljon ja nopeasti maku muuttuu, riippuu säilytysolosuhteista.

– Esimerkiksi kylmässä juoma säilyy paremman makuisena kuin lämpimässä, koska lämmin juoma vapauttaa hiilihappoa helpommin kuin kylmä. Vastaavasti, jos pullon korkki ei ole riittävän tiiviisti kiinni, karkaavat hiilihapot myös jääkaappisäilytyksessä.

Jääkaapissa olevaa pulloa ei kannata heilutella ja availla turhan takia, sillä liikuttelu ja avaaminen nopeuttaa hiilihappojen karkaamista.

– Jos pulloa kuljetetaan mukana ja juoma hölskyy, irtoavat hiilihapot juomasta.

Avattu pullo kannattaa siis säilyttää kylmässä paikallaan, ja sen turhaa liikuttelua ja aukomista kannattaa välttää. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!