Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kuinka kauan kahvia saa seisottaa pannussa keittämisen jälkeen? Maaginen aikaraja – myös mikrottamiselle yksiselitteinen tuomio

1:01Pitäisikö kahvia säilyttää jääkaapissa? Totuus yleisistä kahvimyyteistä
Julkaistu 28.06.2020 18:02

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Kahviasiantuntija kertovat, mitä juomalle käy, jos sitä seisottaa pannussa liian kauan. 

Kerroimme aiemmin, miten kahville käy, jos sitä ottaa keittimestä kesken valumisen. Pauligin baristat paljastivat, että "välikahvit" eivät ole eduksi juomalle. 

– Keiton alussa välistä otettu kuppi on todella vahvaa ja liian hapokasta, keskivaiheilla otettu kupillinen on korostuneen hapokas, hieman makea ja vahva. Lopussa otettu kupillinen on karvasta, kitkerää ja laihaa.

Lisäksi Pauligilta muistutettiin, mitä kahville pitäisi aina tehdä, ennen kuin sitä kaataa pannusta.

Entä jos kahvia seisottaa tai lämmittää uudelleen? 

Mutta entä jos kahvin kanssa ei olekaan kiire? Mitä tapahtuu jos kahvin jättää keitinlevylle seisomaan pidemmäksi aikaa? Pauligin baristojen mukaan seisottaminen ei kannata, jos haluat nauttia kahvisi mahdollisimman tuoreena ja hyvänmakuisena.

– Kahvijuoma sisältää merkittävästi haihtuvia aromiaineita. Mitä pitempään kahvia seisottaa, sitä enemmän siitä haihtuu aromiaineita, minkä myötä kahvin maku ja laatu heikkenevät. Jo puolen tunnin seisomisen kuluttua kahvin maku alkaa kärsiä. 

Siksi myöskään kahvin uudelleenlämmittämistä ei suositella. Tätä mieltä ovat myös muut asiantuntijat. Stumptown Coffee -yrityksen kahvikouluttaja Emily Rosenberg kuvaili aiemmin keväällä uudelleenlämmittämisen vaikutusta kahvin makuun.

– Kaikissa kahveissa on jonkin verran kitkeryyttä, mutta vastavalmistetussa kahvissa on myös runsaasti makeutta ja happamuutta, jotka tasapainottavat katkeruutta ja luovat monimutkaisen ja herkullisen juoman. Kun lämmität kahviasi, kiniini ja kofeiinihapon tuotanto lisääntyy ja kahvista tulee entistäkin kitkerämpää, Rosenberg sanoi.

Rosenbergilla oli myös osuva vertaus aiheeseen liittyen:

– Sinä kypsennät valmista tuotetta. Ethän pistäisi kakkuakaan takaisin uuniin, koska se vain kuivuu ja rakenne sekä maku muuttuu. Myös kahvia voi pitää valmiina tuotteena.

Ylijäänyt kahvi termoskannuun tai ruoanlaittoon

Jos tulee keittäneeksi liikaa kahvia, Pauligilta suositellaan siirtämään se kuumalla vedellä lämmitettyyn termoskannuun. Siellä se säilyy hyvänä muutaman tunnin ajan. Toinen vaihtoehto on, että kahvia hyödyntää vaikkapa ruoanlaitossa tai leivonnassa. Juoma sopii hyvin kastikkeisiin ja marinadeihin tai vaikka kakkujen kostukkeeksi. 

– Ylijääneen kahvin voi myös pakastaa jääkuutioiksi ja viilentää niillä myöhemmin kylmiä kahvijuomia ilman, että juoma laimenee jäiden sulaessa, Pauligilta vinkataan.

Lue myös: Saako kahvia oikeasti ottaa keittimestä kesken valumisen? Pauligilta muistutetaan: Näin kahville pitäisi tehdä aina ennen kuin juot sitä

Lähteet: Paulig, Huffington Post

Lisää aiheesta:

Kahvi jääkaappiin vai huoneenlämpöön? Älä tee pahinta mokaa säilytyksessä: "Kahvin pahin vihollinen"Ethän tee näin kahville? Asiantuntija tyrmää monen suomalaisen käyttämän kikan: "Ei kannata"Älä lankea kahvimokaan! Pauligilta muistutetaan: "Jos säilytät avattua kahvipakettia yli viikon..."Kuinka kauan kahvi säilyy pannussa keittämisen jälkeen? Älä ainakaan sorru kitkeröittävään mokaanSaako kahvia uudelleenlämmittää? Totuus mikrottamisesta – asiantuntijat paljastavat korona-ajan kahvivinkin, jota moni ei ole tullut ajatelleeksiPitäisikö kahvia säilyttää jääkaapissa? Suomalaisasiantuntijat kertovat totuuden yleisistä kahviuskomuksista: "Suodatinpaperilla on väliä"
JuomatKahviMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Juomat
  • 26.10.09:43
    Ruokakauppa

    Totuus Hartwallin omenalimusta voi yllättää

  • 17.10.14:32
    Viinit

    Tässä on "Alkon paras punaviini" – voittaja valittiin 250 pullon joukosta

  • 22.9.14:47
    Ilmiöt

    Hämmentävästä juomasta tuli ilmiö Suomessa

  • 22.8.07:49
    Ravintolat

    Miten Michelin-ravintolalla voi olla anniskeluluvat toisen ravintolan kautta? Noho kommentoi

  • 26.7.14:35
    Vesimeloni

    Näppärä kikka! Raikas kesäjuoma syntyy yhdestä raaka-aineesta