7:10

Ethän lisää jääpalaa viskilasiin? Kardinaalimoka voi pilata laatujuomasi maun hetkessä

Suomalainen viski tunnetaan maailmalla. Katso lisää videolta.

Se miltä viski maistuu, riippuu pitkälti juoman laadusta ja juojan makuaistista, mutta paljon on kiinni myös siitä, kuinka viski oikein tarjoillaan. Monella menee tämän asian kanssa metsään. 

Expressen-sivuston juoma-asiantuntija Andreas Gruben mukaan jääpalat kannattaa laatuviskin kohdalla unohtaa, sillä jääpalat viilentävät juomaa liikaa peittäen juoman aromeita alleen.

– Suurin osa myytävistä viskeistä tulisi juoda ja tarjoilla huoneenlämpöisenä. Jos juoma tarjoillaan jäähdytettynä tai liian kylmänä, et havaitse makuja samalla tavalla, Grube opastaa. 

Vaikka jääpaloja ei kannatakaan juomaansa laittaa, muutama vesipisara voi olla paikallaan. Vesi ei itsessään vaikuta viskin makuun, mutta se alentaa jonkin verran juoman alkoholipitoisuutta. Voimakkaiden viskien kohdalla maltillinen laimennus auttaa erilaisten aromien havaitsemisessa.

– Muutama vesipisara avaa viskiä ja vapauttaa siitä lisää tuoksuja ja makuja, Grube toteaa.

Vuorovaikutus, tasapaino ja harmonia

Viskeistä puhuttaessa paljon on kiinni juojan makumieltymyksistä: toiset pitävät savuisista, toiset puolestaan kukkaisista viskeistä. Olipa oma makumaailmasi millainen hyvänsä, Gruben mukaan hyvässä viskissä tärkeintä on, että maut ovat tasapainossa.

– Yhteinen nimittäjä, jota etsin aina sekä viineistä että väkevistä alkoholijuomista, on tasapaino. Kaikkien komponenttien on oltava vuorovaikutuksessa keskenään ja toimittava harmonisesti, Grube kertoo.

– Esimerkiksi savu ei saa erottua juomasta liikaa, alkoholi ei saa polttaa kurkkua eikä makeat maut tuntua tahmaisilta. Avainsanat ovat vuorovaikutus, tasapaino ja harmonia.

Lähde: Expressen 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja