Mainos

Mitä ihmettä? Samppanjalaseja ei kannatakaan pestä – tuttu tapa voi pilata makuelämyksen!

Jos haluat saada hyvälaatuisesta kuohujuomasta kaiken mahdollisen irti, jätä kaapissa pölyyntyneet lasit huuhtelematta. 

Samppanja- ja kuohuviinilasien peseminen tai huuhteleminen on yleensä ensimmäinen asia, jonka teet ennen juoman kaatamista. Jos kuohuvaa nautitaan harvoin, haluat taatusti päästä eroon lasin pohjalle kertyneestä pölystä, vai mitä?

Tieteen mukaan tämä on kuitenkin virhe, jolla voi olla negatiivisia vaikutuksia juoman makuun. Lasin pohjalle kertyneet pölyhiukkaset, joita yleensä olemme kiireesti poistamassa, voivat nimittäin olla täydellisen kuohun salaisuus.  

Pullosta vapautuu viisi litraa hiilidioksidia 

BBC:n artikkelissa Reimsin yliopiston fyysikko selittää, mistä tämä ilmiö oikein johtuu.

Jos ollaan oikein tarkkoja, viiinissä ei ole kuplia, ennen kuin pullo avataan. Tällöin pullossa oleva paine vähenee ja kaasumolekyyleille annetaan mahdollisuus tulla ulos liuoksesta. Kun samppanjapullo avataan, vapautuu noin viisi litraa hiilidioksidia ja keskimäärin 100 miljoonaa kuplaa.

Kuplilla on tärkeä rooli samppanjan maun kanssa, sillä kuplat sitovat ja kuljettavat mukanaan samppanjan yli 600 kemiallista aromi- ja makuyhdistettä. 

Maun kannalta oleellisia kuplia muodostuu enemmän, jos samppanja pääsee kosketuksiin lasissa olevien epätasaisuuksien ja pölyn kanssa. 

Kuplien vuoksi ei ole myöskään täysin sama, kuinka samppanjaa lasiisi oikein kaadat. Kun juoma kaadetaan lasiin reunoja myöten, kuplien määrä ja kestoaika pysyvät optimaalisena.

Lähteet: TheKitch, Tiedebaari, BBC

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja