Helsinkiläinen keittiömestari muuttaa Michelin-ravintolansa "sushitehtaaksi" koronakriisissä: "Kaiken tämän keskellä jotain positiivista"

sushi ravintola ora Sasu Laukkonen
Ravintola Oran henkilökuntaa, etualalla Sasu Laukkonen. MTV/Shutterstock

Helsinkiläinen keittiömestari ja ravintoloitsija Sasu Laukkonen on päättänyt muuttaa Michelin-ravintolansa konseptin toistaiseksi ja valmistaa nyt henkilökuntansa kanssa takeaway-sushia. 

Helsinkiläisen Michelin-ravintola Oran keittiömestari Sasu Laukkonen on viime päivien aikana miettinyt päänsä puhki, mitä voisi tehdä ravintolansa pelastamiseksi tässä poikkeuksellisessa tilanteessa. Vaikka viranomaiset eivät olekaan suoraan kieltäneet ravintoloissa käymistä, ovat monet suomalaiset kuitenkin peruneet pöytävarauksensa ja pysyttelevät nyt mieluummin kotosalla. 

– Aluehallintavirasto ei kiellä ravintoloitsijoilta ruoan valmistamista muille, mutta samaan aikaan he eivät myöskään haluaisi, että asiakkaat menevät ravintolaan tartuttamaan pöpöjä toisiinsa. Silloin mennään mallilla takeaway.

Vielä viime perjantaina näytti siltä, että ravintola Oraan Helsingin Huvilakadulle olisi tänä keskiviikkona tulossa 22 asiakasta syömään. Nyt varaukset ovat kuitenkin kuihtuneet neljään ihmiseen. Niinpä Laukkonen päätti keksiä ravintolalleen täysin vaihtoehtoisen konseptin.

– Rupesin miettimään, että mitäpä jos kaiken tämän keskellä, kun ihmiset ovat etätöissä tai eristäytyneitä kotona ja syövät jauhelihakastiketta ja hernekeittoa, voisi olla myös jotain positiivista. 

Michelin-kokin sushibokseja

Laukkonen päätti, että pistää Michelin-ravintolansa normaalin toiminnan nyt tauolle ja alkaa tehdä sen sijaan "kriisitilanneruokaa", Sasun susheja.

– Otan siis meidän neljän hengen tiimin ja harjoittelijan, tilaan tarvikkeet aina kalasta sushiriiseihin ja puikkoihin ja muutan ravintolan sushitehtaaksi, jotta voimme myydä 15 euron sushibokseja päivästä iltaan.

Tässä erikoispoikkeustilanteessa on Laukkosen mukaan mahdoton ajatus, että Michelin-ravintola jatkaisi vanhalla konseptillaan.

– Olisi ihan käsittämätöntä, että nyt valmistelisin Oran ruoat nollasta neljälle ihmiselle ihan vain siksi, että Michelin-status säilyisi. Miksi emme voisi siis ilahduttaa ihmisiä ja tuoda pienen valonpilkahduksen kaiken keskelle, Laukkonen pohtii.

Laukkonen julkaisi suunnitelmansa tiistai-iltana ravintola Oran Instagram-tilillä. Ennakkotilauksia sushibokseille tuli välittömästi kymmeniä. Laukkonen kertoo tekevänsä tätä nyt ihmisten takia, jotta toivo säilyisi ja valoa näkyisi tunnelin päässä. Tarvittaessa hän lähtee itse kuljettamaan sushibokseja ihmisille autollaan. 

– Ravintola Ora pistetään toistaiseksi pöytälaatikkoon. Mutta kuten Kari Aihinenkin eilen sanoi, palkat on silti maksettava. Vaikka henkilökunnan lomauttaisi, niin on maksettava kahden viikon palkat. Jotenkin ne kulut on katettava, mutta ihan turha nyt yrittää niitä illallisasiakkaita. On keksittävä muuta, Laukkonen sanoo ja jatkaa vielä:

– Tämä ihmisten solidaarisuus on jotain aivan poikkeuksellista verrattuna normaaliin. Olen saanut niin hemmetisti kannustavia viestejä ja kommentteja.

Myös muissa suomalaisravintoloissa on nyt otettu luovat keinot käyttöön ja keksitty uudenlaisia lähestymistapoja ravintolatoimintaan. Näistä luvassa myöhemmin lisää MTV Uutisten Makuja.fi-ruokasivustolla. ***

Videolla: Keittiömestari ja ravintoloitsija Kari Aihinen ja MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi kertoivat tiistaina Viiden jäljeen -ohjelmassa ravintoloiden katastrofaalisesta tilanteesta Suomessa.

Kari Aihinen joutui pistämään ravintolansa ovet säppiin – MaRa:n Timo Lappi ravintoloiden katastrofaalisesta tilanteesta:"Olemme törmänneet seinään" 7:51

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat