Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Helsinkiläinen keittiömestari muuttaa Michelin-ravintolansa "sushitehtaaksi" koronakriisissä: "Kaiken tämän keskellä jotain positiivista"

Ravintola Oran henkilökuntaa, etualalla Sasu Laukkonen.
Ravintola Oran henkilökuntaa, etualalla Sasu Laukkonen.MTV/Shutterstock
Julkaistu 18.03.2020 10:04

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Helsinkiläinen keittiömestari ja ravintoloitsija Sasu Laukkonen on päättänyt muuttaa Michelin-ravintolansa konseptin toistaiseksi ja valmistaa nyt henkilökuntansa kanssa takeaway-sushia. 

Helsinkiläisen Michelin-ravintola Oran keittiömestari Sasu Laukkonen on viime päivien aikana miettinyt päänsä puhki, mitä voisi tehdä ravintolansa pelastamiseksi tässä poikkeuksellisessa tilanteessa. Vaikka viranomaiset eivät olekaan suoraan kieltäneet ravintoloissa käymistä, ovat monet suomalaiset kuitenkin peruneet pöytävarauksensa ja pysyttelevät nyt mieluummin kotosalla. 

– Aluehallintavirasto ei kiellä ravintoloitsijoilta ruoan valmistamista muille, mutta samaan aikaan he eivät myöskään haluaisi, että asiakkaat menevät ravintolaan tartuttamaan pöpöjä toisiinsa. Silloin mennään mallilla takeaway.

Vielä viime perjantaina näytti siltä, että ravintola Oraan Helsingin Huvilakadulle olisi tänä keskiviikkona tulossa 22 asiakasta syömään. Nyt varaukset ovat kuitenkin kuihtuneet neljään ihmiseen. Niinpä Laukkonen päätti keksiä ravintolalleen täysin vaihtoehtoisen konseptin.

– Rupesin miettimään, että mitäpä jos kaiken tämän keskellä, kun ihmiset ovat etätöissä tai eristäytyneitä kotona ja syövät jauhelihakastiketta ja hernekeittoa, voisi olla myös jotain positiivista. 

Michelin-kokin sushibokseja

sushi ravintola ora Sasu LaukkonenSasu Laukkonen tiimeinen tekee nyt Michelin-ruoan sijaan takeaway-sushia.MTV/Shutterstock

Laukkonen päätti, että pistää Michelin-ravintolansa normaalin toiminnan nyt tauolle ja alkaa tehdä sen sijaan "kriisitilanneruokaa", Sasun susheja.

– Otan siis meidän neljän hengen tiimin ja harjoittelijan, tilaan tarvikkeet aina kalasta sushiriiseihin ja puikkoihin ja muutan ravintolan sushitehtaaksi, jotta voimme myydä 15 euron sushibokseja päivästä iltaan.

Tässä erikoispoikkeustilanteessa on Laukkosen mukaan mahdoton ajatus, että Michelin-ravintola jatkaisi vanhalla konseptillaan.

– Olisi ihan käsittämätöntä, että nyt valmistelisin Oran ruoat nollasta neljälle ihmiselle ihan vain siksi, että Michelin-status säilyisi. Miksi emme voisi siis ilahduttaa ihmisiä ja tuoda pienen valonpilkahduksen kaiken keskelle, Laukkonen pohtii.

Ravintola Ora sushi

Laukkonen julkaisi suunnitelmansa tiistai-iltana ravintola Oran Instagram-tilillä. Ennakkotilauksia sushibokseille tuli välittömästi kymmeniä. Laukkonen kertoo tekevänsä tätä nyt ihmisten takia, jotta toivo säilyisi ja valoa näkyisi tunnelin päässä. Tarvittaessa hän lähtee itse kuljettamaan sushibokseja ihmisille autollaan. 

– Ravintola Ora pistetään toistaiseksi pöytälaatikkoon. Mutta kuten Kari Aihinenkin eilen sanoi, palkat on silti maksettava. Vaikka henkilökunnan lomauttaisi, niin on maksettava kahden viikon palkat. Jotenkin ne kulut on katettava, mutta ihan turha nyt yrittää niitä illallisasiakkaita. On keksittävä muuta, Laukkonen sanoo ja jatkaa vielä:

– Tämä ihmisten solidaarisuus on jotain aivan poikkeuksellista verrattuna normaaliin. Olen saanut niin hemmetisti kannustavia viestejä ja kommentteja.

sushi ravintola ora Sasu Laukkonen (1)Sushit työn alla Orassa.MTV

Myös muissa suomalaisravintoloissa on nyt otettu luovat keinot käyttöön ja keksitty uudenlaisia lähestymistapoja ravintolatoimintaan. Näistä luvassa myöhemmin lisää MTV Uutisten Makuja.fi-ruokasivustolla. 

Lue myös: Suomalaisravintolat koronakriisin keskellä – Henri Alén keksi, miten asiakkaat säilytetään ja kassavirta ei pysähdy: "Se maksaa työntekijöiden palkat tällä viikolla"

Lue myös: Kari Aihinen joutui laittamaan lapun luukulle ravintolassaan – MaRa:n Timo Lappi katastrofaalisesta tilanteesta: "Olemme törmänneet seinään"

***

Videolla: Keittiömestari ja ravintoloitsija Kari Aihinen ja MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi kertoivat tiistaina Viiden jäljeen -ohjelmassa ravintoloiden katastrofaalisesta tilanteesta Suomessa.

7:51Kari Aihinen joutui pistämään ravintolansa ovet säppiin – MaRa:n Timo Lappi ravintoloiden katastrofaalisesta tilanteesta:"Olemme törmänneet seinään"

Lisää aiheesta:

Ensin Michelin-ravintola muuttui "sushitehtaaksi", nyt Sasu Laukkosella on jälleen ässä hihassa – keksi nerokkaan lounastuotteen, jota "oikeastaan kukaan ei vielä tee"Keittiömestari kahden vaihtoehdon edessä: Helsinkiläisen huippuravintolan voi avata 6–9 asiakkaalle – tai sitten voi tehdä jotain täysin päinvastaistaHenri Alén keksi yllättävän lisän ravintolaruokaan – uskoo ihmisillä olevan nyt valtava tarve: "Ei ole taidettu ennen tehdä maailmassa"Helsinkiläinen keittiömestari äimistyneenä Michelin-ravintolassaan – 15 euron konseptista hitti: "Myynti räjähti käsiin"Luovuus kukkii nyt ravintola-alalla ennennäkemättömällä tavalla – porvoolainen Michelin-kokki myy keittoa ämpäreissä, Helsingissä vaihdettiin skandiruoka pizzaan: "Joko konkurssi tai luovaa ratkaisua"
RuokaKoronavirusRavintolatMakuja
Sasu Laukkonen kertoi ravintola Oran suunnitelmista tiistaina Instagramissa. Ihan perinteisiä lohinigireitä ei ole luvassa, vaan sushirullissa maistuu muun muassa siika, porkkana ja tyrni.Kuvakaappaus: Instagram
Suomalaisravintolat koronakriisin keskellä – Henri Alén keksi, miten asiakkaat säilytetään ja kassavirta ei pysähdy: "Se maksaa työntekijöiden palkat tällä viikolla"

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 11:01
    Pasta

    Pastasta ja perunasta saa terveellisempää yhdellä kikalla

  • 07:45
    Puuro

    Kaurapuuron joukkoon kannattaa nyt laittaa yksi ainesosa

  • Eilen17:33
    Leivonta

    Kakkuleipuri antoi asiakkaalle tilauksen ja pyysi anteeksi – pian selvisi syy

  • Eilen09:46
    Ruoanlaitto

    Älä pese paistinpannua heti käytön jälkeen

  • 13.9.17:36
    Leivonta

    Helppo ja nopea omena-kaurapaistos: Anu paljastaa parhaat kikat