Ennennäkemätön leipä valloittaa Suomen – ruispalojen ystävät saattavat hieraista silmiään: "Itseämmekin huvitti ajatus…"

pitkäruis2
Uusi 21-senttinen ruispalaleipä haastaa patongit ja paninit. Lantmännen Unibake

Ruisleipä pitää pintansa suomalaisten suosikkileipänä. Nyt Suomen suosituimman ruisleivän rinnalle on tulossa uutuustuote, jonka tavoitteena on haastaa muun muassa kahvilavitriinien patongit.

Suomessa on kehitelty mahdollisesti kaikkien aikojen pisin ruispalaleipä. Kyseessä on 21-senttimetrinen Vaasan Pitkä Ruis -leipäuutuus, josta tavoitellaan rukiista korviketta kauppojen ja kahviloiden täytetyille patongeille.

Lantmännen Unibake -leipomoyhtiön Suomen markkinointijohtaja Salla Eklund kertoo tuotteen olleen kehityksessä viime vuoden. Tämän vuoden toukokuussa ennätyspitkää leipää ryhdyttiin myymään yritysasiakkaille, jonka myötä se pääty suomalaisille kuluttajille muun muassa kahviloiden, ammattikeittiöiden tai paistopisteiden kautta.

–  Pyrimme aina kehittämään markkinoille uusia ratkaisuja. Ainahan innovaatioissa ei kuitenkaan ole kyse pyörän uudelleen keksimisestä. Joskus mielenkiintoiseen lopputulokseen riittää se, että yhdistää tuttuja asioita. Tässä on nyt suomalaisille tuttu ruisleipä yhdistettynä poikkeukselliseen kokoon, Eklund kertoo MTV:lle.

– Itseämmekin huvitti ajatus, että tehdäänkö tässä nyt maailmanennätys ruisleivän pituudessa.

Uutuusleipä valmistetaan suomalaisesta rukiista yhtiön Joutsenon leipomossa.

Haastaja patongeille ja panineille – tulossa myös paistopisteille

Vaikka tuotenimi Vaasan Pitkä Ruis muistuttaakin Suomen suosituinta leipää, Vaasan ruispaloja, kyseessä ei ole Eklundin mukaan samalla reseptiikalla tehty tuote. Lantmännen Unibake on leipomoyhtiö, joka valmistaa tuttujen brändien leivonnaispakasteita. Yhtiö toimii ensisijaisesti yritysten, paistopisteiden, ammattikeittiöiden ja kuluttajapakattujen pakastetuotteiden kanssa.

Vaasan ruispalojen ja muiden tuoreiden kuluttajaleipätuotteiden valmistus on sen sijaan sisaryhtiö Vaasan Oy:n harteilla ja yrityksellä on oma reseptiikkansa.  Pitkän ruisleivän ravintosisältö vastaa kuitenkin monilta osin Vaasan ruispaloja. Molemmissa leivissä on 12 grammaa ravintokuitua ja täysjyväruista leivissä käytetään 85 prosenttia ja 87 prosenttia leivän viljasta, perinteisissä ruispaloissa hieman enemmän.

Tiesitkö? Vaasan on leipomoalan tuotemerkki, jonka historia ulottuu aina vuoteen1849. Lantmännen Unibaken valikoimasta löytyvät sen sijaan Vaasan-tuotemerkin leivonnaispakasteet: leivät, pullat, pasteijat, piirakat ja monet muut tutut. Vaasan-tuotemerkki on käytössä Lantmännen Unibaken leivonnaispakasteiden lisäksi myös Vaasan Oy:n tuoreissaleipomotuotteissa sekä Lantmännen Cerealian näkkileivissä ja hapankorpuissa.

– Totesimme itsekin, että tässähän voisi olla loistava haastaja patongeille ja panineille. Esimerkiksi täytettyjä patonkeja myydään paljon, mutta miksei saman tuotteen voisi tehdä ruisleivästäkin.

Vaasan Pitkä Ruis -leipää myydään siis ainakin alkuun lähinnä kahviloille ja ravintoloille sekä muille yritysasiakkaille. Ruokakaupoissa se sen sijaan saattaa päätyä paistopistetuotteeksi. Eklundin mukaan vielä ei ainakaan ole suunnitteilla, että pitkä ruispala tulisi tuoreena leipänä, pussiin pakattuna myyntiin kauppoihin.

Ruis pitää pintansa suomalaisten suosikkina

Eklund uskoo, että erilaisille ruisleiville riittää kysyntää tulevaisuudessakin. Suomessa kiinnitetään enenevässä määrin huomiota myös leipien ravintosisältöön ja kuluttajat etsivät vaihtoehtoja.

– Nyt haetaan esimerkiksi artesaanityyppistä leipää. Lisäksi street food segmentti kasvaa, Eklund kertoo ja viittaa esimerkiksi erilaisten burgeri- ja hodarisämpylöiden suosion kovaan kasvuun.

Ruisleivän suosion salaisuus piilee varmasti ainakin siinä, että se on pysynyt aina ajan hermoilla ja uudistunut trendien mukaisesti. Perinteisten reikäleipien ja limppujen rinnalle ovat nousseet valmiit viipaleet ja palaleivät.

– Ruis on pitänyt pintansa trendien muuttuessa. Se kuvastaa suomalaisten rakkautta rukiiseen. Ruis pysyy mukana, mutta se muuttaa vain muotoaan.

Ruisleipäfaktoja:

• Ruisleipä on ollut suomalainen kansallisruoka vuodesta 2016
• Ruisleivällä on oma päivänsä, Ruisleipäpäivä, jota vietetään 28. helmikuuta
• Suomalaiset syövät eniten ruista koko maailmassa – 16 kiloa vuodessa henkilöä kohden, ja parhaiten se maistuu leipänä.
• Ruisleipä nimeä saa käyttää leivästä, jossa rukiin osuus viljaraaka-aineiden määrästä on vähintään 50 prosenttia.
• Suomalaiset pitävät ruisleipää kiinnostavimpana leipänä (Suuri Leipätutkimus 2021)

Lähteet: Lantmännen Unibake, Leipätiedotus


***

1:00


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja