Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Suomalaiset hamstraavat jopa 38 miljoonaa pakettia vuodessa – löytyykö sinunkin ostoskoristasi "Suomen suosituin"?

Vaasan Ruispalat maistuvat eri kokoisina ja monipuolisilla täytteillä suomalaisille hyvin.
Vaasan Ruispalat maistuvat eri kokoisina ja monipuolisilla täytteillä suomalaisille hyvin. Vaasan
Julkaistu 12.09.2017 20:01

Petra Sundell

petra.sundell@mtv.fi

Suomalainen syö ruisleipää keskimäärin kaksi viipaletta päivässä eli noin 18,5 kilogrammaa joka vuosi. Tumman leivän suosio on kasvanut vaaleaan leipään verrattuna koko 2000-luvun, ja edelleen Suomen suosituimman leivän paikkaa pitää Vaasan Ruispalat.

Tällä viikolla vietetään Suomessa leipäviikkoa, jonka teemana on ruisleipä. Tummaa ja herkullista ruisleipää syödään täällä enemmän kuin missään muualla maailmassa.

Suomen suosituimman leivän titteliä pitänyt Vaasan Ruispalat tuli markkinoille vuonna 1991. Vaasan Oy:n brändi- ja viestintäjohtaja Mari Dunderfelt kertoo, että leipä sai jo heti alusta alkaen hyvän vastaanoton niin kauppiailta kuin kuluttajiltakin.

– Tuohon aikaan alueelliset leipomot olivat vahvoja, mutta aika nopeasti ilmeni, että Vaasan Ruispaloilla on mahdollisuuksia nousta valtakunnallisesti ykköseksi. Valmiiksi revittynä ruispalaleipä -innovaationa se vastasi suomalaisten kuluttajien tarpeisiin arjen helppokäyttöisyydestä.

Nykyään Vaasan Ruispaloja myydään noin 38 miljoonaa pakettia vuodessa. Ruispalojen suosion syyksi Dunderfelt mainitsee leivän maun, sopivan sitkeyden ja itse tehdyn taikinajuuren.

– 100% kotimaisesta viljasta leipominen on tänä päivänä tärkeä lisäarvotekijä suomalaiselle kuluttajalle.

Leipätiedotus mainitsee ruisleivän suosion syiksi Suomessa muun muassa täysjyvän ja rukiin todetut terveysvaikutukset. Ruisleivän ansioista suomalaisten ravintokuidun saanti on korkeammalla tasolla kuin monessa muussa maassa.

"Merkittävä leipäinnovaatio" 

Ruisleipää voidaan pitää suomalaisena kansallisruokana, sillä ruista on syöty Suomessa jo yli 2 500 vuoden ajan. Myös kansallisruokaäänestyksen selkeäksi voittajaksi nousi ruisleipä.


Yksi erikoisuus onkin vain suomalaisilla leipäosastoilla: muualla maailmassa ei tunneta täällä yleistä revittyä palaleipää. Suomessa Linkosuon leipomo aloitti ensimmäisenä valmistamaan revittyä tuoretta ruispalaleipää vuonna 1974.

– Palaleipä oli aikansa merkittävä leipäinnovaatio, joka helpotti suomalaisen leivänsyöjän arkea. Vaasan Ruispalojen valmiiksi revittyjen palojen muoto ja koko oli helppokäyttöinen. Muoto on juuri sopivan kokoinen käteen, paahtimeen ja suuhun, Dunderfelt kertoo.

Dunderfeltin mukaan Suomen suosituin ruisleipä sopii hyvin niin arkeen kuin juhlaan.

– Monenlaiset päälliset sopivat ruisleivän päälle, oma suosikkini on ruispalat avokadon kera.

Lähteet: Leipätiedotus ja Vaasan.

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Suomalainen erikoisuus on leipähyllyjen hittituote – tiesitkö tätä ruisleivästä? Ostatko sinäkin? Suomalaisiin ruokakauppoihin ilmestyi 30 vuotta sitten todellinen kulttituote: "Leipien legenda"Leipäbuumi jatkuu! Kulttituotteesta tulee nyt uusi versio: "Uskon, että käsillämme on seuraava suuri hitti"Leipä jääkaappiin vai huoneenlämpöön? Suomalaiset ahmivat leipää ennätystahtiin – yllättävät faktat suosikistaEnnennäkemätön leipä valloittaa Suomen – ruispalojen ystävät saattavat hieraista silmiään: "Itseämmekin huvitti ajatus…"Yksi oleellinen asia on muuttunut suomalaisessa ruisleivässä 10 vuodessa – nyt kehiteltiin uusi puikula: "Povaamme tästä erityisesti lapsiperheiden hittituotetta"
LeipäMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Leipä
  • 21.10.08:18
    Ruoka

    Kumpi on oikeasti terveellisempää, näkkileipä vai hapankorppu?

  • 13.10.17:26
    Ruoka

    "Yksiselitteisesti maailman parasta paahtoleipää" – oletko maistanut?

  • 26.9.07:45
    Ruoka

    Pizzaperjantain vinkki: Säästät rahaa helposti!

  • 12.9.07:45
    Ruoka

    Oleellinen yksityiskohta leivänpaahtimesta jäänyt monilta huomaamatta

  • 10.9.10:31
    Ruoka

    Hyviä uutisia ruisleivästä