Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Mertta keksi Sahalahdella mullistavan ruoan yli 60 vuotta sitten: Nyt sillä on järjetön miljoonamyynti – syötkö sinäkin?

Maksalaatikko on Suomen myydyin einesruoka. Kansallista maksalaatikkopäivää vietetään 10.10.
Maksalaatikko on Suomen myydyin einesruoka. Kansallista maksalaatikkopäivää vietetään 10.10. Shutterstock
Julkaistu 10.10.2019 08:15

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Maksalaatikko on legendaarinen, rakastettu ja myös vihattu ruoka, joka on edelleen Suomen ostetuin valmisruoka-ateria. Torstaina 10.10. vietetään jo kolmatta kertaa kansallista maksalaatikkopäivää.

Saarioisten maksalaatikko täyttää tänä vuonna jo 62 vuotta ja sen kunniaksi torstaina 10.10. vietetään kolmatta kertaa maksalaatikkopäivää.

MaksalaatikkoMTV

Maksalaatikkoa myydään vuosittain Suomessa järjettömät määrät, jopa 9 miljoonaa rasiaa.

Saarioinen selvitti, miten maksalaatikkoa nykypäivän syödään Suomessa. Kyselytutkimukseen osallistui 1000 suomalaista:

  • Neljä viidestä (81 %) suomalaisesta kertoo syövänsä maksalaatikkoa.
  • Suurimmat maksalaatikkofanit löytyvät miesten joukosta: liki puolet (44 %) kyselyyn vastanneista miehistä syö maksalaatikkoa kerran tai useampia kertoja kuukaudessa. Yhtä usein maksalaatikkoa kyselyyn vastanneista naisista syö vain reilu neljännes (26 %).
  • Rakkaus maksalaatikkoa kohtaan ei ole ikäsidonnaista: tulosten mukaan maksalaatikkoa syödään liki samaan tapaan kaikissa ikäryhmissä (18–75-vuotiaat).
  • Maantieteellisesti tarkasteltuna kovimmat maksalaatikon ystävät asuvat Pohjois- ja Länsi-Suomessa, joissa 83 % vastanneista syö maksalaatikkoa. Vähiten maksalaatikkoa kyselyn mukaan syödään Helsingissä ja Uudellamaalla (76 %).
  • Maksalaatikon lisukkeista yksi on ylitse muiden: 60 % vastaajista kertoi nauttivansa maksalaatikkonsa puolukkahillon kera.
  • Yli puolet (53 %) kyselyyn vastanneista on sitä mieltä, että maksalaatikko kuuluu joulupöytään.

Monen perheenäidin pelastus

Laatikoiden tarina alkaa vuodesta 1957, jolloin Saarioisten tilalla Sahalahdessa syntyi radikaali ajatus: ryhdyttiin valmistamaan tuoretta, valmista ruokaa, joka myytäisiin kotiin vietävissä pakkauksissa.

– Saarioinen osallistui osaltaan Suomen jälleenrakennustalkoisiin – valmistimme ilta-aterian valmiiksi työstä kotiin palaaville perheenäideille. Tuore valmisruoka oli monen kiireisen äidin ja perheen pelastus jo tuolloin, kertoi Saarioisten markkinointi- ja viestintäjohtaja Tia Yrjölä vuonna 2017 maksalaatikon viettäessä 60-vuotisjuhlavuottaan.

Aluksi laatikoita myytiin suoraan pakettiautosta ja vain joitakin kymmeniä rasioita päivässä. Nykyään maksalaatikkoa myydään lähes 9 miljoonaa rasiaa vuodessa.

Talousopettaja Mertta Järvi keksi reseptin

Alkuperäisen maksalaatikkoreseptin takana oli Saarioisilla työskennellyt talousopettaja Mertta Järvi. Tuotteen resepti on pysynyt miltei muuttumattomana alusta asti. Riisiä ja maksaa maustavat valkopippuri ja suola.

– Laatikoita paistetaan noin tunti Sahalahden 30-metrisessä uunissa. Paistamisen jälkeen tuote jäähdytetään nopeasti, mikä takaa säilyvyyden. Mitään säilöntäaineita ei siis tarvita, Saarioisten innovaatiojohtaja Mirja Lonka kertoo.

Lähde: Saarioinen

LUE MYÖS: Suomalaisesta kulttileivästä tuli jättihitti – mullisti markkinat ja kaupat myyvät jatkuvasti ei-oota: "Emme ole koskaan saaneet yhtä paljon positiivista palautetta mistään"

***

Näin valmistuu Suomen suosituin leipä:

1:05Näin valmistuu suomalaisten suosikkileipä Vaasan Ruispalat

Lisää aiheesta:

Nostalginen leivänpäällinen teki paluun: "Muutama vuosi sitten ihan tosi junttia"Suomen ostetuin valmisruoka-ateria jakaa mielipiteet: Söisitkö ketsupin ja raejuuston kanssa?Tiesitkö tätä maksalaatikosta? Suomen ostetuimpaan valmisruokaan liittyy oleellisesti luku 21Söitkö sinäkin? Tässä on kevään suosituin arkiruoka Suomessa – hurjalla suosiolla yksi varjopuoliTiedätkö, miten luku 21 liittyy Suomen suosituimpaan einekseen? Sahalahdessa syntyi vuonna 1957 radikaali ajatus: Lopputuloksena hittituote – ostatko sinäkin?
RuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 17:14
    Ruokakauppa

    100 päivää jouluun! Näin saat joulukonvehteja yli puolet halvemmalla

  • 11:01
    Pasta

    Pastasta ja perunasta saa terveellisempää yhdellä kikalla

  • 07:45
    Puuro

    Kaurapuuron joukkoon kannattaa nyt laittaa yksi ainesosa

  • Eilen17:33
    Leivonta

    Kakkuleipuri antoi asiakkaalle tilauksen ja pyysi anteeksi – pian selvisi syy

  • Eilen09:46
    Ruoanlaitto

    Älä pese paistinpannua heti käytön jälkeen