Makaronilaatikko muuttuu epäterveelliseksi, jos teet sen näin – Hanna Partanen muistuttaa ruoanlaiton sudenkuopista

Tuunaa tutut ruoat terveellisemmiksi 9:33 Tuunaa tutut ruoat terveellisemmiksi
KATSO VIDEO: Näin kotiruoasta saa terveellisempää ravitsemusterapeutti Hanna Partasen mukaan.

Kotiruoasta saa helposti perusterveellistä, jos pitää mielessä muutaman ohjenuoran.

Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen vieraili elokuussa Huomenta Suomessa puhumassa suomalaisten ruokavaliosta sekä terveellisemmästä kotiruoasta. Partasen tuoreessa Pienin muutoksin parempaa – helpot arjen reseptit -teoksessa (Readme 2023) annetaan käytännön vinkkejä muun muassa kuidunsaannin lisäämiseen sekä ruokavalion rasvan laadun parantamiseen.

Partanen muistutti lähetyksessä, että kasviksiksi lautaselle kannattaa ehdottomasti valita muutakin kuin kurkkua, tomaattia ja salaattia.

Makaronilaatikko muuttuu huomaamatta rasvapommiksi

Suomalaiseen ruokavalioon kuuluu ravitsemusterapeutin mukaan onneksi terveellisiä kotiruokia, kuten esimerkiksi kasviksia pursuavaa kaalilaatikkoa tai kaalipataa. Perinteinen makaronilaatikkokin voidaan mieltää perusterveelliseksi kotiruoaksi, kunhan raaka-aineiden kanssa ollaan tarkkana.

Partanen sanoo, että hifistelykulttuuri on johtanut suositun ruokalajin epäterveellistymiseen. 

– Jotkut saattavat hifistellä ja laittaa juustoraastetta päälle, tai tehdä makaronilaatikon kolmen juuston kermaan munamaidon sijaan. Sitten tyydyttyneen kovan rasvan määrä nousee aika lailla ja perusterveellisestä kotiruoasta ei välttämättä tulekaan enää niin terveellistä, Partanen muistuttaa.

Kuidun saantia voi lisätä tekemällä makaronilaatikon täysjyväpastasta. Makaronilaatikkoon voi myös helposti upottaa kasviksia. 

Pizzaan enemmän kasviksia

Herkuttelu silloin tällöin on tietysti sallittua. Jos herkkuruokia tulee syötyä vähän turhan usein, on hyvä miettiä myös vaikka pizzaa tehdessä raaka-aineita hieman tarkemmin.

Esimerkiksi pepperonissa on paljon kovaa rasvaa sekä suolaa. Partanen suosittelee valitsemaan pizzan täytteeksi enemmän kasviksia ja vähentämään juuston määrää. 

Paljonko leivässä tai pastassa tulisi vähintään olla kuitua? Miten lounasravintolassa saa syötyä terveellisesti? Katso yllä olevalta videolta Hanna Partasen haastattelu.

Katso myös video:  Asiantuntija vinkkaa edullisen korvikkeen kurkulle ja tomaatille.

Asiantuntija vinkkaa edullisen korvikkeen kurkulle ja tomaatille: "Ei kannata unohtaa" 1:15
Näitä ei asiantuntijan mukaan kannata unohtaa.

 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!