Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Makaronilaatikko muuttuu epäterveelliseksi, jos teet sen näin – Hanna Partanen muistuttaa ruoanlaiton sudenkuopista

9:33Tuunaa tutut ruoat terveellisemmiksiKATSO VIDEO: Näin kotiruoasta saa terveellisempää ravitsemusterapeutti Hanna Partasen mukaan.
Julkaistu 24.08.2023 18:44

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Kotiruoasta saa helposti perusterveellistä, jos pitää mielessä muutaman ohjenuoran.

Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen vieraili elokuussa Huomenta Suomessa puhumassa suomalaisten ruokavaliosta sekä terveellisemmästä kotiruoasta. Partasen tuoreessa Pienin muutoksin parempaa – helpot arjen reseptit -teoksessa (Readme 2023) annetaan käytännön vinkkejä muun muassa kuidunsaannin lisäämiseen sekä ruokavalion rasvan laadun parantamiseen.

Partanen muistutti lähetyksessä, että kasviksiksi lautaselle kannattaa ehdottomasti valita muutakin kuin kurkkua, tomaattia ja salaattia.

Lue myös: Syötkö kurkkua, tomaattia ja salaattia? Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen varoittaa terveysmokasta

Makaronilaatikko muuttuu huomaamatta rasvapommiksi

Suomalaiseen ruokavalioon kuuluu ravitsemusterapeutin mukaan onneksi terveellisiä kotiruokia, kuten esimerkiksi kasviksia pursuavaa kaalilaatikkoa tai kaalipataa. Perinteinen makaronilaatikkokin voidaan mieltää perusterveelliseksi kotiruoaksi, kunhan raaka-aineiden kanssa ollaan tarkkana.

Partanen sanoo, että hifistelykulttuuri on johtanut suositun ruokalajin epäterveellistymiseen. 

Lue myös: Satu sujautti makaronilaatikkoon lastensa inhoaman ainesosan – söivät hyvällä halulla kaiken

– Jotkut saattavat hifistellä ja laittaa juustoraastetta päälle, tai tehdä makaronilaatikon kolmen juuston kermaan munamaidon sijaan. Sitten tyydyttyneen kovan rasvan määrä nousee aika lailla ja perusterveellisestä kotiruoasta ei välttämättä tulekaan enää niin terveellistä, Partanen muistuttaa.

Kuidun saantia voi lisätä tekemällä makaronilaatikon täysjyväpastasta. Makaronilaatikkoon voi myös helposti upottaa kasviksia. 

Lue myös: Asiantuntija vinkkaa edullisen korvikkeen kurkulle ja tomaatille: "Ei kannata unohtaa"

Pizzaan enemmän kasviksia

Herkuttelu silloin tällöin on tietysti sallittua. Jos herkkuruokia tulee syötyä vähän turhan usein, on hyvä miettiä myös vaikka pizzaa tehdessä raaka-aineita hieman tarkemmin.

Esimerkiksi pepperonissa on paljon kovaa rasvaa sekä suolaa. Partanen suosittelee valitsemaan pizzan täytteeksi enemmän kasviksia ja vähentämään juuston määrää. 

Paljonko leivässä tai pastassa tulisi vähintään olla kuitua? Miten lounasravintolassa saa syötyä terveellisesti? Katso yllä olevalta videolta Hanna Partasen haastattelu.

Lue myös: Viimeinkin! Myllyn Paras antoi arvion, milloin makaronit palaavat kauppoihin

Katso Makuja-sivuston parhaat reseptit!

Katso myös video:  Asiantuntija vinkkaa edullisen korvikkeen kurkulle ja tomaatille.

1:15Asiantuntija vinkkaa edullisen korvikkeen kurkulle ja tomaatille: "Ei kannata unohtaa"Näitä ei asiantuntijan mukaan kannata unohtaa.

Lisää aiheesta:

Syötkö salaattia, kurkkua ja tomaattia? Hanna Partaselta varoitus terveysmokastaSyötkö salaattia, tomaattia ja kurkkua? Hanna Partanen varoittaa ravitsemusmokastaSyötkö tomaattia, kurkkua ja salaattia? Hanna Partanen varoittaa terveysmokastaSyötkö kurkkua, tomaattia ja salaattia? Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen varoittaa terveysmokastaOletko maistanut? Kolme todella halpaa arkiruokaa – jopa alle euron annokseltaHalpaa ruokaa: Tässä kolme edullista, mutta hyvää arkiruokaa – jopa alle euron annokselta
RuokaRuoanlaittoRavitsemusHuomenta SuomiUutisohjelmien aiheetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 09:46
    Ruoanlaitto

    Älä pese paistinpannua heti käytön jälkeen

  • Eilen17:36
    Leivonta

    Helppo ja nopea omena-kaurapaistos: Anu paljastaa parhaat kikat

  • pe10:58
    EM-koripallo

    Näin Susijengi syö – podcast: Paljastus salaatista kieltäytyjistä

  • pe07:45
    Leipä

    Oleellinen yksityiskohta leivänpaahtimesta jäänyt monilta huomaamatta

  • to17:14
    Leivonta

    Lyömätön omenapiirakka! Sadun ohje on jopa "liian suosittu"