Edullinen raaka-aine uunijuureksiin – supermaukasta, eikä tarvitse edes kuoria!

Lyttypotut eli litistetyt perunat: Kesän herkullisin lisuke 1:17 Lyttypotut eli litistetyt perunat: Kesän herkullisin lisuke
Katso myös: Näin teet lyttypottuja eli litistettyjä perunoita!

Syksyllä ja talvella herkutellaan kotimaisilla juureksilla. Nyt ostoskoriin kannattaa napata esimerkiksi maukasta palsternakkaa. 

Kaikki tuntevat perunan sekä porkkanan ja nämä suosikkijuurekset kuuluvat monella oleellisena osana arkiruoanlaittoon. Syksyn tullen kannattaa kuitenkin ehdottomasti laajentaa raaka-ainekavalkadia muihinkin juureksiin. Nyt sesongissa on muun muassa maukas palsternakka.

Satokausikalenterin mukaan kotimaisen palsternakan sesonki on syyskuusta joulukuuhun. Varastoituna raaka-aineen sesonki jatkuu aina toukokuulle saakka.

– Älä suotta väheksy kalpeannäköistä palsternakkaa. Se on monipuolinen yksin tai yhdessä muiden juurestemme kanssa, elintarvike- ja yritysasiantuntija Mirja Pummila Keski-Suomen Maa- ja kotitalousnaisista neuvoi muutama vuosi sitten.

Palsternakan käyttö: Kokkaa uunijuureksia, sujauta keittoihin ja patoihin

Palsternakkaa kannattaa hyödyntää esimerkiksi uunijuureksiin, jolloin juureksen aromi pääsee parhaiten oikeuksiinsa. Palsternakan paahtaminen tuo sokeripitoisuudesta ja eteerisistä öljyistä johtuvan makeuden ja pähkinäisen maun esille.

Palsternakan käyttö: 
Testaa palsternakkaa uunijuuresten lisäksi keitoissa, padoissa, piirakoissa ja gratiineissa. Voit hyödyntää palsternakkaa myös leipätaikinassa, tehdä juureksesta sipsejä tai syödä sitä raakana raasteena.

– Palsternakan voi hyvin jättää kuorimatta, pelkkä pesu riittää. Kuorista saa ruokaan vielä enemmän makua ja kuoren vitamiinit eivät mene hukkaan.

Yhdistämällä palsternakan yrtteihin, pähkinöihin ja perunaan syntyy herkullisia makupareja.

– Yrteiksi käy mainiosti timjami, rosmariini tai salvia. Parmesaanijuusto sekä hassel- ja saksanpähkinät sopivat myös mukaan. Paahdettaessa palsternakan maku on parhaimmillaan ja perunaan yhdistettynä erityisen herkullinen, Pummila vinkkaa.

Kokeile suosittuja reseptejä: 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat