Baariammattilaiset paljastavat: Nämä ovat suosituimmat pikkujoulujuomat Suomessa

Drinkit
Pikkujoulujuomista nosteessa ovat nyt vähän alkoholia sisältävät drinkit. Shutterstock

Pikkujoulukauden alkaessa monet suomalaiset suuntaavat viettämään iltaa baariin. Paikalle päästessä kysymys kuuluu, mitä valita juomaksi.

Baarien juomalistat saattavat olla todella pitkiä, joten Makuja.fi päätti helpottaa valintaa ja selvitti suosituimmat pikkujoulujuomat eri puolelta Suomea.

Jouluteemaiset juomat suosittuja

Vaikka glögi kuuluukin oululaisen Café Kuluma -baarin ravintolapäällikkö Petri Määtän mukaan oleellisesti pikkujouluun, ovat myös kylmät juomat suosittuja.

– Kylmiä jouluteemaisia juomasekoituksia menee paljon, joissa käytämme mausteena esimerkiksi inkivääriä, kardemummaa ja kanelia.

– Jouluoluita ja siidereitä menee tasaisesti, mutta ne eivät ole meillä myyntihitti. Ihmiset hakevat hieman persoonallisempia juomia kuten drinkkejä, Määttä jatkaa.

Glögille englantilainen haastaja

Joulu- ja talvioluet kuuluvat Mikko Paajasen, jyväskyläläisen olutravintola Harry’sin ravintolapäällikön mukaan pikkujouluaikaan. Harry’s on ottanut myyntiin perinteiselle glögille kovan vastustajan.

– Suosituin pikkujoulujuomamme on mulled cider eli englantilaisten vastine glögille. Se on lämmintä, muskotilla, kanelilla ja appelsiinilla maustettua omenasiideriä. Se oli meillä viime vuonna ehdoton hitti.

Myös drinkit maistuvat pikkujoulukansalle

Turkulaisen drinkkibaarin Bar4:n ravintoloitsija Sakke Mäkinen kertoo, että klassikkojuomat ovat suosittuja, kuten negroni ja whiskey sour. Glögi ei ole pikkujoulujuomista Mäkisen mieleen.

– Jos glögi olisi hyvää, sitä juotaisiin ympäri vuoden. Se on perinteinen juoma, jota pitää olla joka paikassa myynnissä, Mäkinen naurahtaa.

Mäkinen painottaa, että pikkujouluaikana asiakaskuntaan kuuluu paljon sellaisia, jotka eivät välttämättä käy normaalisti ravintoloissa. Nämä asiakkaat ovat törmänneet esimerkiksi lehtien tai sosiaalisen median kautta juomiin, joita he haluavat kokeilla.

Trendijuomat suosittuja

Gin on ollut viimeaikoina suuressa nosteessa. Helsingistä löytyvän Grotesk-ravintolan pääbaarimestari Jesse Teerenmaan mukaan gin tonicia meneekin paljon.

Myös Teerenmaa nostaa esille negronin, joka on tämän hetken kasvava juoma. Trendijuoma sisältää Camparia, makeaa vermuttia ja giniä.

Alkoholi ei ole juomassa tärkeintä

Vähemmän alkoholia sisältävät drinkit ovat tällä hetkellä Teerenmaan mukaan nosteessa.

– Jos haluaa juoda useamman drinkin, niin on hyvä, että niissä ei ole paljon alkoholia. Herkullisimmissa juomissa onkin yleensä vähemmän alkoholia. Tällaisista juomista on usein myös helpompi nauttia, Teerenmaa kertoo.

Myös perinteiset baarijuomat maistuvat juhlijoille

Vaikka drinkkejä ja juomasekoituksia kuluukin baareissa paljon, ovat tamperelaisen Bar K:n apulaisjohtajatar Mari Lähdesmäen mukaan perinteiset hanatuotteetkin suosittuja.

– Meillä myydään eniten perushanajuomia eli olutta, lonkeroa ja siideriä. Joluoluet tulevat myyntiin ennen joulua, mutta ne eivät ole meillä mikään varsinainen hittituote, Lähdesmäki sanoo.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja