Auttaa vatsavaivoihin ja kohentaa seksielämää! 10 hyvää syytä syödä rusinoita – joka päivä

rusinat
Pienillä rusinoilla on yllättävän paljon terveysvaikutuksia. Shutterstock

Jos rusinat kuuluvat suosikkituotteidesi joukkoon, meillä on sinulle hyviä uutisia! Seuraavassa on lueteltu kymmenen hyvää syytä, miksi rusinoita kannattaa nauttia päivittäin.

Pienillä rusinoilla on yllättävän paljon positiivisia vaikutuksia terveydellesi. 

1. Helpottaa vatsavaivoja

Kuivattujen rusinoiden tilavuus kasvaa suolistossa, minkä ansiosta ne liikkuvat hyvin suoliston läpi ja helpottavat näin ollen ummetusta. Rusinoiden liukenematon kuitu imee itseensä hyvin nestettä, jonka ansiosta nämä pienet herkut sopivat erinomaisesti myös ripulin hoitoon. 

2. Auttaa painonhallinnassa

Rusinat, aivan kuten muutkin kuivatut hedelmät, auttavat tyydyttämään makeanhimon terveellisellä tavalla. Rusinoiden sisältämät ainesosat auttavat myös elimistöä hyödyntämään tehokkaasti muista elintarvikkeista saatavia ravintoaineita, kuten proteiinia ja vitamiineja.

3. Laskee verenpainetta

Tutkimukset ovat havainneet positiivisen korrelaation alentuneen verenpaineen ja rusinoiden syömisen välillä. Vaikka rusinat ovat täynnä hyvä ravintoaineita, tutkijat uskovat, että rusinoiden korkea kaliumpitoisuus on tässä avainasemassa. Sen lisäksi, että kalium auttaa laskemaan verenpainetta, rusinoiden sisältämällä ravintokuidulla uskotaan olevan positiivisia vaikutuksia verisuonten terveydelle.

4. Estää raudanpuutetta 

Rusinoiden sisältämä rauta auttaa torjumaan väsymystä aiheuttavaa raudanpuutetta, anemiaa. Rusinat sisältävät myös B-ryhmän vitamiineja, jotka ovat välttämättömiä uuden veren tuottamiseksi. Lisäksi korkea kuparipitoisuus auttaa elimistöä muodostamaan tärkeitä punasoluja.

5. Auttaa diabeteksen hoidossa

Useissa tutkimuksissa rusinoiden on todettu alentavan verensokeritasoa heti aterian jälkeen. Tämä tarkoittaa sitä, että rusinoiden syöminen voi auttaa vakauttamaan aterian jälkeisiä verensokeripiikkejä, jotka ovat haitallisia etenkin diabeetikoille. Rusinoiden on todettu auttavan myös nälkää säätelevien hormonien hallinnassa.

6. Parantaa näkökykyä

Rusinoilla on todettu olevan myös antioksidanttisia ominaisuuksia, jotka auttavat suojelemaan silmiä vapaiden radikaalien aiheuttamilta vahingoilta ja iän mukanaan tuomilta näköongelmilta. Rusinat sisältävät myös runsaasti A-vitamiinia ja karoteenia. 

7. Tasapainottaa elimistön happamuutta

Elimistön lisääntynyt happamuus voi aiheuttaa terveysongelmia, kuten sydänsairauksia, hiustenlähtöä, ihosairauksia ja jopa syöpää. Rusinat sisältävät runsaasti emäksisiä ravintoaineita, kuten kaliumia ja magnesiumia, jotka voivat auttaa tasapainoittamaan veren pH-pitoisuutta.

8. Parantaa seksielämää

On tiedetty jo pitkään, että rusinat parantavat seksihaluja ja stimuloivat libidoa. Intiassa perinteenä onkin, että hääyönä sulhaset nauttivat rusinoita monessa eri muodossa.

Tämä vaikutus johtuu rusinoiden sisältämistä aminohapoista, jotka toimivat tehokkaana lääkkeenää myös erektiohäiriöiden hoidossa. Aminohapot lisäävät myös sperman liikkuvuutta.

9. Vahvistaa luita

Kalsiumin lisäksi rusinat ovat yksi parhaista nivelille ja luustolle tärkeän ravintoaineen, boorin, lähteistä. Boori on välttämätön ravintoaine muun muassa kalisumin imeytymiselle, minkä vuoksi sitä suositellaan etenkin vaihdevuosi-ikäisille naisille, joilla osteoporoosin riski on suurimmillaan.  

10. Parantaa hampaiden kuntoa

Rusinoiden sisältämillä fytokemikaaleilla on keskeinen roolia hampaiden suojelemisessa kariesta ja hampaiden haurastumista vastaan. Rusinat sisältävät myös runsaasti kalsiumia, mikä edistää hampaiden terveyttä vahvistamalla hampaita sisältä käsin.

Lähde: Expressen

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja