Suomalaiset pizzahifistelijät paljastavat keinon parhaaseen pizzaan tavallisessa kotiuunissa: "Kaksivaiheinen paistoakti"

shutterstock_122237008
Shutterstock

Suomalaiset pizzanrakastajat kirjoittivat kirjan siitä, miten kuka tahansa voi oppia paistamaan täydellistä pizzaa kotonaan.

Uunituoreessa Pizzanpaistajat – minustako mestaripaistaja? -teoksessa (Readme 2021) uppoudutaan pizzakulttuuriin, erilaisiin pizzatyyleihiin sekä pizzanpaistovinkkeihin. Kirjan ovat kirjoittaneet Pizzanpaistajat ry:n aktiivijäsenet, mutta merkittävä osa teoksen tietosisällöstä on peräisin Pizzanpaistajat -Facebook-ryhmän jäseniltä.

Pizzanpaistajat – minustako mestaripaistaja? -kirjassa (Readme 2021) paljastetaan muun muassa maukkaan pizzataikinan ja tomaattikastikkeen salat. Vaatimustasoa nostetaan pikkuhiljaa ja makumatkan aikana lukija pääsee ottamaan haltuun useita erilaisia pizzatyylejä. Esittelyssä on myös erilaiset välineet ja pizzauunit.

pizzanpaistajat kirja


Vaikka moni pizzahifistelijä puhuukin erilaisten tarkoitusta varten kehiteltyjen pizzauunien puolesta, voi myös tavallisella kotiuunilla saada Pizzanpaistajien mukaan aikaiseksi erinomaista pizzaa.

– Kotiuunissa paistamista voi viritellä ja tehostaa monilla tavoilla. Pizzakiven ja paistoteräksen lisäksi voidaan käyttää esimerkiksi valurauta- tai hiiliteräspannua, kirjassa vinkataan.

Erilaiset pizzat paistetaan eri uunin tasolla, eri tavalla

Pizzanpaistajat muistuttavat, että kaikilla paistotekniikoilla on lopulta sama tavoite: pohjan ja täytteiden tulisi olla valmiita yhtä aikaa. Onnistumisen kannalta olennaista on annostella ylälämpöä ja paistoalustan lämpöä sopivasti paistettavan pizzatyylin vaatimusten mukaisesti. Jos ylälämpöä on liikaa, juusto kärähätää, vaikka pohja on vielä raaka. Jos ylälämpöä taas ei ole riittävästi, voi pohja palaa tai kuivua koppuraksi ennen täytteiden kypsymistä.

Pizzaekspertit neuvovat, että erilaiset pizzat kannattaa yleensä paistaa uunissa eri korkeuksilla. Esimerkiksi napolilaistyylinen pizza kannattaa paistaa uunin yläosassa, missä pizzakiven saa kuumaksi ja ylälämpö riittää pikaiseen paistamiseen. Sen sijaan New York -tyyliset pizzat vaativat tasaista lämpöä ja uunin keskiosa on niille paras paikka. Alimmalla uunin tasolla kannattaa sen sijaan paistaa pelti- ja pannupizzat, joiden pohjat vaativat pidempää kypsennysaikaa.

– Paksun pohjan kypsyyden toteaminen voi olla hankalaa, mutta kypsän vehnätaikinan sisälämpö on yleensä noin 95 astetta. Sen voi kokeilla vaikka reunasta paistomittarilla.

Muista aina "kaksivaiheinen paistoakti"

Pizzanpaistajat suosittelevat lämpimästi ”kaksivaiheista paistoaktia”. Idea on se, että pohjaa esipaistetaan ensin ilman täytteitä. Pohja tehdään normaalisti, jonka jälkeen sen päälle levitetään tomaattikastike. Sitten pohjaa kastikkeineen paistetaan uunissa muutaman minuutin ajan. Lopuksi pizzaan laitetaan loput täytteet ja paisto viimeistellään grillivastuksen alla.

Testaa myös paistinpannutekniikka

Myös paistinpannutekniikka on hyvä pitää mielessä, jos käytössä ei ole pizzalapiota ja paistoterästä. 

– Periaattessa idea on sama kuin kaksivaihesessa paistamisessa, mutta esipaisto tehdään uunin sijaan liedellä. Jopa napolilaistyylinen pizza paistuu melko kivasti paistinpannutekniikalla.

Käytä tekniikkaa varten paksua, uunin kestävää ja riittävän suurta pannua, esimerkiksi metallikahvaista valurauta- tai hiiliteräspannua. Laita pannulle hieman öljyä ja levitä se tasaiseksi kerrokseksi esimerkiksi paperin avulla. Esilämmitä pannu liedellä kuumaksi ja nosta sen jälkeen muotoiltu taikina pannulle. Lisää heti täytteet ripein ottein. Pizzanpaistajien mukaan pohja kypsyy riittävästi muutamassa minuutissa, jonka jälkeen pannun voi siirtää uuniin ja pizzanpaiston viimeistellä grillivastuksen alla. 

Lähde: Pizzanpaistajat – minustako mestaripaistaja? (Readme 2021)

Videolla hieman erityylistä pizzaa: einespizzoista koostettu kakku!

Hämmentävä pizzakakku isälle: Roiskeläppäpizzoja ja tolkuttomasti juustoa 1:31

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.