Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Suomalaiset pizzahifistelijät paljastavat keinon parhaaseen pizzaan tavallisessa kotiuunissa: "Kaksivaiheinen paistoakti"

Shutterstock
Julkaistu 29.10.2021 16:54

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Suomalaiset pizzanrakastajat kirjoittivat kirjan siitä, miten kuka tahansa voi oppia paistamaan täydellistä pizzaa kotonaan.

Uunituoreessa Pizzanpaistajat – minustako mestaripaistaja? -teoksessa (Readme 2021) uppoudutaan pizzakulttuuriin, erilaisiin pizzatyyleihiin sekä pizzanpaistovinkkeihin. Kirjan ovat kirjoittaneet Pizzanpaistajat ry:n aktiivijäsenet, mutta merkittävä osa teoksen tietosisällöstä on peräisin Pizzanpaistajat -Facebook-ryhmän jäseniltä.

Pizzanpaistajat – minustako mestaripaistaja? -kirjassa (Readme 2021) paljastetaan muun muassa maukkaan pizzataikinan ja tomaattikastikkeen salat. Vaatimustasoa nostetaan pikkuhiljaa ja makumatkan aikana lukija pääsee ottamaan haltuun useita erilaisia pizzatyylejä. Esittelyssä on myös erilaiset välineet ja pizzauunit.

pizzanpaistajat kirjaReadme

Vaikka moni pizzahifistelijä puhuukin erilaisten tarkoitusta varten kehiteltyjen pizzauunien puolesta, voi myös tavallisella kotiuunilla saada Pizzanpaistajien mukaan aikaiseksi erinomaista pizzaa.

– Kotiuunissa paistamista voi viritellä ja tehostaa monilla tavoilla. Pizzakiven ja paistoteräksen lisäksi voidaan käyttää esimerkiksi valurauta- tai hiiliteräspannua, kirjassa vinkataan.

Erilaiset pizzat paistetaan eri uunin tasolla, eri tavalla

Pizzanpaistajat muistuttavat, että kaikilla paistotekniikoilla on lopulta sama tavoite: pohjan ja täytteiden tulisi olla valmiita yhtä aikaa. Onnistumisen kannalta olennaista on annostella ylälämpöä ja paistoalustan lämpöä sopivasti paistettavan pizzatyylin vaatimusten mukaisesti. Jos ylälämpöä on liikaa, juusto kärähätää, vaikka pohja on vielä raaka. Jos ylälämpöä taas ei ole riittävästi, voi pohja palaa tai kuivua koppuraksi ennen täytteiden kypsymistä.

Pizzaekspertit neuvovat, että erilaiset pizzat kannattaa yleensä paistaa uunissa eri korkeuksilla. Esimerkiksi napolilaistyylinen pizza kannattaa paistaa uunin yläosassa, missä pizzakiven saa kuumaksi ja ylälämpö riittää pikaiseen paistamiseen. Sen sijaan New York -tyyliset pizzat vaativat tasaista lämpöä ja uunin keskiosa on niille paras paikka. Alimmalla uunin tasolla kannattaa sen sijaan paistaa pelti- ja pannupizzat, joiden pohjat vaativat pidempää kypsennysaikaa.

– Paksun pohjan kypsyyden toteaminen voi olla hankalaa, mutta kypsän vehnätaikinan sisälämpö on yleensä noin 95 astetta. Sen voi kokeilla vaikka reunasta paistomittarilla.

Muista aina "kaksivaiheinen paistoakti"

Pizzanpaistajat suosittelevat lämpimästi ”kaksivaiheista paistoaktia”. Idea on se, että pohjaa esipaistetaan ensin ilman täytteitä. Pohja tehdään normaalisti, jonka jälkeen sen päälle levitetään tomaattikastike. Sitten pohjaa kastikkeineen paistetaan uunissa muutaman minuutin ajan. Lopuksi pizzaan laitetaan loput täytteet ja paisto viimeistellään grillivastuksen alla.

Testaa myös paistinpannutekniikka

Myös paistinpannutekniikka on hyvä pitää mielessä, jos käytössä ei ole pizzalapiota ja paistoterästä. 

– Periaattessa idea on sama kuin kaksivaihesessa paistamisessa, mutta esipaisto tehdään uunin sijaan liedellä. Jopa napolilaistyylinen pizza paistuu melko kivasti paistinpannutekniikalla.

Käytä tekniikkaa varten paksua, uunin kestävää ja riittävän suurta pannua, esimerkiksi metallikahvaista valurauta- tai hiiliteräspannua. Laita pannulle hieman öljyä ja levitä se tasaiseksi kerrokseksi esimerkiksi paperin avulla. Esilämmitä pannu liedellä kuumaksi ja nosta sen jälkeen muotoiltu taikina pannulle. Lisää heti täytteet ripein ottein. Pizzanpaistajien mukaan pohja kypsyy riittävästi muutamassa minuutissa, jonka jälkeen pannun voi siirtää uuniin ja pizzanpaiston viimeistellä grillivastuksen alla. 

Lue myös: HU: "Helsingin halvimman pizzan" hinta huolettaa asiantuntijaa: "Jotain hyvin kummallista siinä on"

Lähde: Pizzanpaistajat – minustako mestaripaistaja? (Readme 2021)

Videolla hieman erityylistä pizzaa: einespizzoista koostettu kakku!

1:31Hämmentävä pizzakakku isälle: Roiskeläppäpizzoja ja tolkuttomasti juustoa

Lisää aiheesta:

Suomalaiset sujauttavat pizzaansa yhden ainesosan, jota ei kannattaisi laittaa: "Tärkeintä on välttää…"Suomalaiset sujauttavat pizzaansa ainesosan, jota siihen ei kannattaisi laittaa: "Tärkeintä on välttää…"Pizzamestari Luca Platania: Tämä on kaikista tärkeintä, kun paistat pizzaa kotiuunissaOletko koskaan paistanut pakastepizzaa tällä tavalla? Taatusti parempi lopputulos!Katjan uunipeltikikka ja pizzapohjan sekä tomaattikastikkeen paras valmistustapa – onko tässä salaisuus täydelliseen pizzaan?Yllättävä tapa valmistaa pakastepizza – tätä et ehkä ole tullut ajatelleeksi: "Näpit kannattaa kuitenkin pitää irti"
PizzaRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Pizza
  • 26.9.07:45
    Ruoka

    Pizzaperjantain vinkki: Säästät rahaa helposti!

  • 5.9.14:45
    Kasvisruoka

    Keittiöpäällikön pizzavinkki kotikeittiöön: "Sillä voi oikeasti pelastaa sen pizzaperjantain"

  • 14.8.17:31
    Ruoka

    Pizzan haastajasta tuli hitti: "Voidaan puhua jo ilmiöstä"

  • 12.6.07:44
    Ruoka

    Älä sorru tähän pizzatäytemokaan, muistuttaa kokki Risto Mikkola

  • 3.6.08:40
    Ravintolat

    Kotipizzaan muutoksia: Tuttu pizza katoaa listoilta