Suomalaispizzeria on yksi Euroopan parhaista! Listauksessa yksi huomiota herättävä seikka

Älä käytä kaulinta! Pizzapohja kannattaakin muotoilla näin 1:45 Älä käytä kaulinta! Pizzapohja kannattaakin muotoilla näin
KATSO MYÖS VIDEO: Älä käytä kaulinta! Pizzapohja kannattaakin muotoilla näin.

Italialaisraati on jälleen palkinnut Euroopan parhaita pizzerioita. 50 parhaan pizzerin joukossa on peräti kolme ravintolaa Suomesta.

Euroopan 10 parasta pizzeriaa:

1. Sartoria Panatieri (Barcelona, Espanja)
2. Bæst (Kööpenhamina, Tanska)
3. 50 Kalò (Lontoo, Iso-Britannia)
4. Via Toledo Enopizzeria (Wien, Itävalta)
5. Pizza Zulù (Fürth, Saksa)
6. Fratelli Figurato (Madrid, Espanja)
7. Forza (Helsinki, Suomi)
8. Napoli on the Road (Lontoo, Iso-Britannia)
9. nNea (Amsterdam, Hollanti)
10. La Balmesina(Barcelona, Espanja)

Helsinkiläinen pizzeria Forza nappasi seitsemännen sijan 50 Euroopan parhaan pizzerian listauksessa. Parhaat pizzeriat julkistettiin keskiiviikkona 50 Top Pizza -oppaan järjestämässä tilaisuudessa Barcelonassa.

– Kiitos kaikille upeille asiakkaillemme, jotka ovat antautuneet luovuutemme vietäviksi. On paljon vaikeampaa pysyä ainutlaatuisena kuin olla vain hyvä. Pizzan tekeminen on kovaa työtä, ja meillä on apunamme 13-henkinen tiimi, jota ilman emme olisi tässä. Heille kuuluu siis suurin kiitos, toteaa Forzan perustaja Luca Platania ravintolan tiedotteessa.

Euroopan parhaana pizzeriana palkittiin Barcelonassa sijaitseva Sartoria Panatieri. Hopeaa nappasi Kööpenhaminan Bæst ja kolmannelle sijalle ylsi 50 Kalò Lontoosta. 50 parhaan pizzerian listalle mahtui suomalaisravintoloista myös helsinkiläinen Pizzeria Luca sijalla 31 sekä turkulainen Pizzeria 450°C sijalla 35.

Miksei italialaisten listauksessa ole yhtäkään italialaista pizzeriaa?

Parhaiden pizzerioiden valinnasta vastaavat italialaiset ammattilaiset. Miksi Euroopan 50 parhaan pizzerian joukosta ei sitten löydy yhtäkään italialaista pizzeriaa?

CNN:n mukaan hommassa piileekin juju: Italia ei ole edes mukana kilpailussa. Italialaisista pizzerioista on sen sijaan olemassa oma 50 parhaan listaus, koska tietysti pizzan synnyinmaa ansaitsee enemmän hajanaisia sijoituksia Euroopan parhaiden joukossa.

50 Top Pizza -opas tekee pizzerialistauksia ympäri maailman. CNN:n mukaan listauksista vastaa 1000 maailmaa kiertävää "tarkastajaa", jotka ensin äänestävät parhaita pizzerioita omissa maissaan ja sen jälkeen tekevät anonyymeja vierailuja ravintoloissa.

– Meille raportoidaan jokaisesta ravintolasta usean nimettömän vierailun jälkeen ja se auttaa meitä listauksen teossa, kertoo CNN:lle Barbara Guerra, yksi oppaan vastaavista johtajista.

Guerran mukaan 50 Top Pizza -oppaan edustajat toimivat koordinaattoreina ja listaus on ison ryhmätyön tulos. 

– Uskomme, että vain suuren tiimin työ auttaa meitä tekemään ensisijaisesti tämän hetken trendejä heijastavan listauksen. 

Napolilaistyylinen pizza pitää pintansa suosikkina

Vaikka napolilaistyylinen pizza on Guerran mukaan edelleen selkeä suosikki maailmassa, oppaan tarkastajat eivät erityisesti etsi tämän tyylin pizzoja listalle. Esimerkiksi Euroopan kaksi parasta pizzeriaa, barcelonalainen Sartoria Panatieri ja kööpenhaminalainen Bæst, tarjoilevat molemmat napolilaista pizzaa, mutta ovat tyyliltään kuitenkin täysin erilaisia. 

Guerra sanoo, että italialaiset ovat oikeutetusti ylpeitä kulinaarisista perinteistään.

– Italia on pizzamaa ja Napoli pizzan pääkaupunki. On normaalia, että italialaiset ovat ylpeitä ja puolustavat voimakkaasti tätä tuotetta.

Jokainen maailmalla matkustanut italialainen voi kuitenkin Guerran mukaan helposti ymmärtää pizzojen laadun kasvaneen myös muualla.

– Tästä voi kiittää monia italialaisia pizzanvalmistajia maailmalla, mutta myös kaikkia muita kansallisuuksia, jotka ovat oppineet pizzan valmistusta Italiassa tai italialaisten kanssa. Mallina on melkein aina napolilainen pizza, mutta sitä ilmaistaan niin monella tavalla.

Lähteet: 50 Top Pizza, Forza, CNN

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat