Markus joutui sulkemaan 550 neliön ravintolansa koronan takia – avasi 60 neliön pizzerian Espooseen, ja nyt nämä pizzat viedään käsistä

1:54 Näillä vinkeillä pizzasta saa entistä paremman – muista tärkeä asia täytteiden kanssa

Vuosi 2020 on ollut ravintola-alalle rankka, mutta ainakin siitä jää käteen entistäkin laadukkaampia pizzeroita.

Videolla: Näillä vinkeillä saat tehtyä kotona täydellistä pizzaa!

Koronavuosi on kurittanut ravintola-alaa ja moni aiemmin suosittu ruokapaikka on joutunut sulkemaan ovensa Suomessa. Näin kävi myös helsinkiläiselle skandinaavisen ruoan Krog 16 -ravintolalle, joka lopetti toimintansa syksyllä. Normaalisti lounas-, kokous- ja tilausravintolana toimiva Krog 16 muutti keväällä konseptiaan pizzeriaksi, jotta 550-neliöisen paikan toimintaa voitiin jatkaa. Vaikka pizzat menivätkin erinomaisesti kaupaksi, se ei riittänyt pelastamaan ravintolatoimintaa.

– Korona veti kassan kuivaksi, emmekä enää nähneet mitään tulevaisuutta toiminnalla.  Vuokrantantajakaan ei enää voinut tulla vastaan enempää kuluissa. Saimme kuitenkin hyvässä hengessä neuvoteltua itsemme pois ravintolatiloista, kertoo ravintoloitsija Markus Nikko.

Toiminnan loppumisen jälkeen Markus joutui monen muun ravintoloitsijan lailla miettimään, miten haastavassa tilanteessa voitaisiin tehdä järkevää liiketoimintaa. Koska Krog 16 -ravintolan kokeilu oli osoittanut, että nopeasti valmistuville ja laadukkaille pizzoille on kysyntää, päätti Markus toden teolla lähteä mukaan pizzabisnekseen.

Helsingin sykkeestä espoolaiseen kyläidylliin pizzanpaistajaksi

Markus oli jo muutaman vuoden ajan miettinyt, ettei hänen omalta asuinalueeltaan Espoossa oikein saanut laadukkaista raaka-aineista valmistettua napolilaista pizzaa. Niinpä sitä täytyi alkaa valmistaa itse. Sopiva liiketila löytyi yllättäen kilometrin päästä Markuksen kodista, vahvasta kyläyhteisöhengestään tunnetusta Espoon Kauklahdesta. Näin 550-neliön moderni liiketila Helsingin ytimessä vaihtui lennossa 60-neliöiseen rustiikkiseen rakennukseen idyllisellä espoolaisella asuinalueella.

– Kyseessä on sata vuotta vanha talo. Jätettiin talo tarkoituksella aika rustiikkiseksi ulkoa, mutta sisältä entisöitiin. On uutta ja vanhaa sekaisin, mikä varmasti myös ihmisiä tässä kiehtoo. Onhan tässä aikamoinen kontrasti. Aiemmin oli kymmenkunta ihmistä töissä ja isot tilat, nyt on yksi työntekijä ja tehdään pizzaa.

Edvin Pizza Napoletana -nimen saanut paikka avasi virallisesti ovensa joulukuun 10. päivä ja myi saman tien koko tilauskantansa loppuun. Ravintola ei ole mainostanut itseään, vaan sana on kiirinyt paikallisessa puskaradiossa.

– Kaikki pizzat ovat jo loppuunmyytynä tälle viikolle.

Koronan vuoksi ravintola toimii tällä hetkellä ainoastaan take away -periaatteella. Jotta jonoja ja ryysistä ei muodostuisi pieneen ravintolatilaan, pizzat tilataan etukäteen nettivarausjärjestelmän kautta. Varausjärjestelmä rakennettiin Markuksen mukaan nollasta parikymppisen koodarin avustuksella. 

Pizzat tehdään hapanjuuritaikinaan

Miten espoolaispizzeria sitten erottuu massasta? Ainakin omalla pizzataikinallaan, joka leivotaan juureen. Taikinaan käytetään napolilaisia 00-pizzajauhoja ja sitä nostatetaan hiivan sijaan luonnollisesti ruispohjaisella hapanjuurella. Pizzapohja toimii Markuksen mukaan ”hemmetin hyvin”.

– Krogissa sain taikinan toimimaan kahdessa viikossa hiivanostatuksella, mutta juureen valmistetun pizzapohjan hiomiseen meni puoli vuotta. Taikina on se hankalin osuus pizzassa, että sen saa toimimaan isoilla volyymeilla.

Suomalaiset ymmärtävät nykyään paljon enemmän pizzasta ja osaavat vaatia laadukasta lopputulosta. Markus onkin ajatellut, että voisi myöhemmin alkaa myymään pizzanvalmistukseen vaadittavia raaka-aineita kotiinvietäviksi, mukaan lukien hapanjuuritaikinaa.

Edvin-pizzerian täytevalinnoissa ei olla yhtä puritanisteja kuin italialaiskokit napolilaisessa pizzeriassa. Yhdeksi suosituimmaksi pizzaksi on noussut sienipizza, jossa on muun muassa kantarellia, mustatorvisieniä, hapankermaa ja rosmariinihunajaa.

– Samalla tavalla kuin suomalainen ei ikinä laittaisi tomaattimurskaa kermaiseen lohikeittoon, niin italialainen ei laittaisi tiettyjä asioita pizzaansa. Mutta me tehdään meidän tyylistä pizzaa. Vähän sellaisia skandivaikutteita Krogista, Markus kuvailee.

Vaikka espoolaisen pizzerian pizzoille riittäisi enemmänkin kysyntää, Markuksella ei ole ravintolalleen laajenemissuunnitelmia.

– Haluaisin pitää tahdin tuollaisena kuin nyt. Nyt meinkinki on hyvä, tahti miellyttävä ja ehtii jutella asiakkaidenkin kanssa.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja