Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Markus joutui sulkemaan 550 neliön ravintolansa koronan takia – avasi 60 neliön pizzerian Espooseen, ja nyt nämä pizzat viedään käsistä

1:54Näillä vinkeillä pizzasta saa entistä paremman – muista tärkeä asia täytteiden kanssa
Julkaistu 16.12.2020 12:39

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Vuosi 2020 on ollut ravintola-alalle rankka, mutta ainakin siitä jää käteen entistäkin laadukkaampia pizzeroita.

Videolla: Näillä vinkeillä saat tehtyä kotona täydellistä pizzaa!

Koronavuosi on kurittanut ravintola-alaa ja moni aiemmin suosittu ruokapaikka on joutunut sulkemaan ovensa Suomessa. Näin kävi myös helsinkiläiselle skandinaavisen ruoan Krog 16 -ravintolalle, joka lopetti toimintansa syksyllä. Normaalisti lounas-, kokous- ja tilausravintolana toimiva Krog 16 muutti keväällä konseptiaan pizzeriaksi, jotta 550-neliöisen paikan toimintaa voitiin jatkaa. Vaikka pizzat menivätkin erinomaisesti kaupaksi, se ei riittänyt pelastamaan ravintolatoimintaa.

– Korona veti kassan kuivaksi, emmekä enää nähneet mitään tulevaisuutta toiminnalla.  Vuokrantantajakaan ei enää voinut tulla vastaan enempää kuluissa. Saimme kuitenkin hyvässä hengessä neuvoteltua itsemme pois ravintolatiloista, kertoo ravintoloitsija Markus Nikko.

MJP-1006062-2
Ravintoloitsija Markus Nikko.Edvin

Toiminnan loppumisen jälkeen Markus joutui monen muun ravintoloitsijan lailla miettimään, miten haastavassa tilanteessa voitaisiin tehdä järkevää liiketoimintaa. Koska Krog 16 -ravintolan kokeilu oli osoittanut, että nopeasti valmistuville ja laadukkaille pizzoille on kysyntää, päätti Markus toden teolla lähteä mukaan pizzabisnekseen.

Helsingin sykkeestä espoolaiseen kyläidylliin pizzanpaistajaksi

MJP-04607 (1)Edvin Pizza Napoletana sijaitsee Espoon Kauklahdessa 100 vuotta vanhassa rakennuksessa.Edvin

Markus oli jo muutaman vuoden ajan miettinyt, ettei hänen omalta asuinalueeltaan Espoossa oikein saanut laadukkaista raaka-aineista valmistettua napolilaista pizzaa. Niinpä sitä täytyi alkaa valmistaa itse. Sopiva liiketila löytyi yllättäen kilometrin päästä Markuksen kodista, vahvasta kyläyhteisöhengestään tunnetusta Espoon Kauklahdesta. Näin 550-neliön moderni liiketila Helsingin ytimessä vaihtui lennossa 60-neliöiseen rustiikkiseen rakennukseen idyllisellä espoolaisella asuinalueella.

– Kyseessä on sata vuotta vanha talo. Jätettiin talo tarkoituksella aika rustiikkiseksi ulkoa, mutta sisältä entisöitiin. On uutta ja vanhaa sekaisin, mikä varmasti myös ihmisiä tässä kiehtoo. Onhan tässä aikamoinen kontrasti. Aiemmin oli kymmenkunta ihmistä töissä ja isot tilat, nyt on yksi työntekijä ja tehdään pizzaa.

Edvin Pizza Napoletana -nimen saanut paikka avasi virallisesti ovensa joulukuun 10. päivä ja myi saman tien koko tilauskantansa loppuun. Ravintola ei ole mainostanut itseään, vaan sana on kiirinyt paikallisessa puskaradiossa.

MJP-04626Markuksen mukaan kauklahtelaisyhteisö on ottanut uuden pizzerian vastaan innolla.Edvin

– Kaikki pizzat ovat jo loppuunmyytynä tälle viikolle.

Koronan vuoksi ravintola toimii tällä hetkellä ainoastaan take away -periaatteella. Jotta jonoja ja ryysistä ei muodostuisi pieneen ravintolatilaan, pizzat tilataan etukäteen nettivarausjärjestelmän kautta. Varausjärjestelmä rakennettiin Markuksen mukaan nollasta parikymppisen koodarin avustuksella. 

Pizzat tehdään hapanjuuritaikinaan

MJP-1006075-2Edvin

Miten espoolaispizzeria sitten erottuu massasta? Ainakin omalla pizzataikinallaan, joka leivotaan juureen. Taikinaan käytetään napolilaisia 00-pizzajauhoja ja sitä nostatetaan hiivan sijaan luonnollisesti ruispohjaisella hapanjuurella. Pizzapohja toimii Markuksen mukaan ”hemmetin hyvin”.

– Krogissa sain taikinan toimimaan kahdessa viikossa hiivanostatuksella, mutta juureen valmistetun pizzapohjan hiomiseen meni puoli vuotta. Taikina on se hankalin osuus pizzassa, että sen saa toimimaan isoilla volyymeilla.

MJP-1006065Edvinin pizzat paistetaan Italiassa käsityönä tehdyllä uunilla, joka toimii kaasulla ja puulla.Edvin

Suomalaiset ymmärtävät nykyään paljon enemmän pizzasta ja osaavat vaatia laadukasta lopputulosta. Markus onkin ajatellut, että voisi myöhemmin alkaa myymään pizzanvalmistukseen vaadittavia raaka-aineita kotiinvietäviksi, mukaan lukien hapanjuuritaikinaa.

Edvin-pizzerian täytevalinnoissa ei olla yhtä puritanisteja kuin italialaiskokit napolilaisessa pizzeriassa. Yhdeksi suosituimmaksi pizzaksi on noussut sienipizza, jossa on muun muassa kantarellia, mustatorvisieniä, hapankermaa ja rosmariinihunajaa.

pizzaaEdvinin pizzoja. Kuva: Samuli KarjulaSamuli Karjula

– Samalla tavalla kuin suomalainen ei ikinä laittaisi tomaattimurskaa kermaiseen lohikeittoon, niin italialainen ei laittaisi tiettyjä asioita pizzaansa. Mutta me tehdään meidän tyylistä pizzaa. Vähän sellaisia skandivaikutteita Krogista, Markus kuvailee.

Vaikka espoolaisen pizzerian pizzoille riittäisi enemmänkin kysyntää, Markuksella ei ole ravintolalleen laajenemissuunnitelmia.

– Haluaisin pitää tahdin tuollaisena kuin nyt. Nyt meinkinki on hyvä, tahti miellyttävä ja ehtii jutella asiakkaidenkin kanssa.

LUE MYÖS: Oletko sinäkin ihmetellyt tätä asiaa pizzalaatikossa? Keskellä pizzaa törröttävän härpäkkeen todellinen tarkoitus tulee monelle yllätyksenä

Lisää aiheesta:

Juustoinen pakastepizza sai kuopiolaisen perheenäidin täysin hämilleen vuonna 1997 – nyt sama tuote on järjetön myyntihittiSuomalaisella pastaravintolalla on ollut yllättäen kaikkien aikojen kesä – toimitusjohtaja toivoo koulujen aloituksen siirtoa syyskuulle: "Sillä saataisiin Suomi nousuun"Luovuus kukkii nyt ravintola-alalla ennennäkemättömällä tavalla – porvoolainen Michelin-kokki myy keittoa ämpäreissä, Helsingissä vaihdettiin skandiruoka pizzaan: "Joko konkurssi tai luovaa ratkaisua" Anne ja Jukka saivat raumalaisessa pizzeriassa erikoisen pyynnön – toteuttivat toiveen ja hittihän siitä tuli: "Veti ihan hiljaiseksi"Ilmiöksi noussut pizzeria laajentaa Helsingin keskustaan: Suomalaisten suosikkipizzaa ei ravintolan listoilta löydy – tässä syy!Maria perusti leipomon itähelsinkiläisen kerrostalon alakertaan – asiakkaat hehkuttavat: "Ei näin hyviä tuotteita saa mistään Alepasta"
RuokaPizzaEspooMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 16:07
    Turvallisuus

    Tätä ruokaa saa syödä vain 2 grammaa päivässä

  • 11:05
    Suklaa

    Tunnettujen liköörikonvehtien valmistus lopetettu yllättäen: "Pitääkö juuri ennen joulua...?"

  • 08:15
    Aamiainen

    Tätä aamupalaa ravitsemusterapeutti suosittelee

  • Eilen11:14
    Linnan juhlat

    Ravintolayrittäjä Elias ilahtui Linnan juhlien säräuutisesta – "Suurin osa ei tiedä"

  • Eilen09:17
    Linnan juhlat

    Poikkeuksellinen perinneruoka Linnan juhliin: Valmistaminen kestää jopa 4–5 päivää