Mainos

Karkkipäivien ehdoton klassikko: Tiesitkö tämän Lauantaipussista?

Lauantain karkkipäivä on monelle lapselle viikon kohokohta. Tiesitkö, että Lauantaipussin syntytarinan taustalla oli huoli lasten hampaiden terveydestä?

1970-luvulla suomalaislasten hampaat olivat huonommassa kunnossa kuin muissa Pohjoismaissa. Uuden kansanterveyslain myötä aloitettiin voimallinen valistustoiminta hampaiden terveyden puolesta.

Kouluissa opetettiin hampaiden harjausta, ja uudet suositukset kehottivat herkuttelemaan makeisilla vain kerran viikossa. Karkkipäivän käsite vakiintui suomalaisperheissä 1970-luvun jälkipuoliskolla. Samalla suomalaislasten hammasterveys parani huomattavasti.

Karkkipäivä sopi viikonloppuun paremmin kuin arkeen. Useimmissa perheissä karkkipäiväksi vakiintui lauantai, jolloin lapset ryntäsivät kauppoihin ostamaan tikkareita, pastillirasioita, suklaata ja irtokarkkeja.

"Äidit ravistelevat lauantaipusseja kaupassa, jotta he näkisivät mikä tikkari siihen pussiin on uinut, ettei tule kotona tappelua. Nämä ovat tällaisia tunnepitoisia asioita."

Oululaisen Rettig/Merijalin makeistehtaalla kiinnitettiin huomiota lasten lauantaisiin karkkiostoksiin. Tehtaalla päätettiin yhdistää lapsille sopiva lajitelma erilaisia makeisia samaan pussiin.

Ensimmäiset Lauantaipussit ilmestyivät kauppoihin vuonna 1983. Se oli Suomen ensimmäinen makeissekoituspussi, jossa oli erilaisia makeislaatuja, kuten tikkareita ja pastillirasioita.

Pussiin toivotaan isompaa ikkunaa

Lauantaipussi on saavuttanut jo sellaisen klassikkoaseman, että sen sisältöä ei kovin radikaalisti uskalleta päivittää. Cloettan markkinointipäällikkö Titta Kyröhonka kertoo, että aina kun pieniä viilauksia tehdään, ihmiset kyllä huomaavat ja kommentoivat.

Yhtä muutosta kuitenkin kaivataan. Pussin ikkuna saisi olla isompi, jotta sen sisältö näkyisi paremmin.

– Äidit ravistelevat lauantaipusseja kaupassa, jotta he näkisivät mikä tikkari siihen pussiin on uinut, ettei tule kotona tappelua. Nämä ovat tällaisia tunnepitoisia asioita, sanoo Kyröhonka.

Tikkarin väri on tärkeä etenkin silloin, kun perheessä on useampi lapsi, ja jokaisella oma suosikkimakunsa.

Korjaus 22.2.2016 Klo 8.42: Lauantaipussit ilmestyivät kauppoihin vuonna 1983, ei 1993.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja