Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Amerikkalainen kalapetos: Tuotteissa täysin tuulesta temmattuja merkintöjä

Kalamerkinnät eivät välttämättä pidä paikkaansa.
Kalamerkinnät eivät välttämättä pidä paikkaansa.Shutterstock
Julkaistu 29.10.2015 12:02

Janiko Kemppi

janiko.kemppi@mtv.fi

Ihmiset kiinnittävät nykypäivänä yhä enemmän huomiota ruoan alkuperään. Varsinkin kalan kohdalla tämä saattaa vaikuttaa ostopäätökseen.

Yhdysvaltalaien tutkimus on paljastanut, että osa sikäläisistä kalamerkinnöistä on täysin tuulesta temmattuja. Kuluttajat eivät saakaan sitä, mistä ovat maksaneet.

Tutkimuksen tulokset hälyttäviä

Voittoa tavoittelematon järjestö Oceana, joka pyrkii suojelemaan maailman meriä, keräsi 82 näytettä Chicagon, Washingtonin, New Yorkin sekä Virginian ravintoloista ja ruokakaupoista myytävistä lohista.

Näytteistä kävi ilmi, että jopa 43 prosenttia kalasta oli merkitty virheellisesti.

Tutkimus tehtiin 2013–2014 välisenä talvena. Tulokset poikkeavat huimasti edellisestä tutkimuksesta, jonka mukaan vain seitsemän prosenttia lohesta oli merkitty väärin.

Tutkijat huomasivat DNA-analyysien jälkeen, että peräti 69 prosenttia väärin merkityistä lohista oli viljeltyä, vaikka niitä myytiin villinä.

– Kun kuluttajat ostavat amerikkalaista lohta, he eivät odota saavansa arvolta alempaa tuotetta kyseenalaisista kasvatusoloista, tutkimuskampanjan johtaja Beth Lowell kertoo Foxnews.com:lle.

Huijauksella vakavia seurauksia

– Tällaisella kaloihin liittyvällä petoksella voi olla suuria ekologisia ja taloudellisia vaikutuksia. Huijaus ei koske ainoastaan kuluttajia, vaan myös amerikkalaiset kalastajat kärsivät, kun he joutuvat kilpailemaan markkinoista kasvatetun kalan kanssa, Lowell sanoo.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että myös itse laji saatetaan ilmoittaa väärin. Halvemppaa lohta saatettiin esimerkiksi myydä arvokkaampana kuningaslohena.

Lähde: Foxnews

Lisää aiheesta:

Tonnikalan suosio romahtanut – yhtenä syynä vaivalloinen pakkaus: "Moni milleniaali ei omista edes purkinavaajaa"Yhdysvaltalaistutkijoiden karu havainto: Puolet sushista on aivan jotain muuta kuin luullaanBrittiselvitys kiinalaisesta ruoasta: Annoksissa järkyttävät määrät suolaa – varoitusmerkintöjä vaaditaanAlennusmyynneissä käyminen todella tekee ihmisestä ääliön: "Useimmat kuluttajat syyllistyvät tähän"Raju väite: Sushiravintoloiden lohi ei olekaan oikeasti lohtaKaamea löytö – kasvismakkaroissa lihaa ja ihmisen DNA:ta
KalaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kala
  • 29.9.07:45
    Ruoka

    Näistä kaloista saa eniten D-vitamiinia

  • 28.9.17:32
    Ruoka

    Näin lohen voi korvata ruoanlaitossa

  • 23.8.17:26
    Ruoka

    Kalakeitto, jota kaikkien kannattaisi kokeilla

  • 6.8.07:43
    Ruoka

    Maritan helppo kalaohje yllättää: "Kukaan ei sano, että yök, en syö"

  • 4.8.16:51
    Ruoka

    Pian on halpaa kalaa tarjolla – miksi herkullinen suomalaisruoka on unohdettu?