Mainos

Amerikkalainen kalapetos: Tuotteissa täysin tuulesta temmattuja merkintöjä

Ihmiset kiinnittävät nykypäivänä yhä enemmän huomiota ruoan alkuperään. Varsinkin kalan kohdalla tämä saattaa vaikuttaa ostopäätökseen.

Yhdysvaltalaien tutkimus on paljastanut, että osa sikäläisistä kalamerkinnöistä on täysin tuulesta temmattuja. Kuluttajat eivät saakaan sitä, mistä ovat maksaneet.

Tutkimuksen tulokset hälyttäviä

Voittoa tavoittelematon järjestö Oceana, joka pyrkii suojelemaan maailman meriä, keräsi 82 näytettä Chicagon, Washingtonin, New Yorkin sekä Virginian ravintoloista ja ruokakaupoista myytävistä lohista.

Näytteistä kävi ilmi, että jopa 43 prosenttia kalasta oli merkitty virheellisesti.

Tutkimus tehtiin 2013–2014 välisenä talvena. Tulokset poikkeavat huimasti edellisestä tutkimuksesta, jonka mukaan vain seitsemän prosenttia lohesta oli merkitty väärin.

Tutkijat huomasivat DNA-analyysien jälkeen, että peräti 69 prosenttia väärin merkityistä lohista oli viljeltyä, vaikka niitä myytiin villinä.

– Kun kuluttajat ostavat amerikkalaista lohta, he eivät odota saavansa arvolta alempaa tuotetta kyseenalaisista kasvatusoloista, tutkimuskampanjan johtaja Beth Lowell kertoo Foxnews.com:lle.

Huijauksella vakavia seurauksia

– Tällaisella kaloihin liittyvällä petoksella voi olla suuria ekologisia ja taloudellisia vaikutuksia. Huijaus ei koske ainoastaan kuluttajia, vaan myös amerikkalaiset kalastajat kärsivät, kun he joutuvat kilpailemaan markkinoista kasvatetun kalan kanssa, Lowell sanoo.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että myös itse laji saatetaan ilmoittaa väärin. Halvemppaa lohta saatettiin esimerkiksi myydä arvokkaampana kuningaslohena.

Lähde: Foxnews

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja