Yhdysvaltalaistutkijoiden karu havainto: Puolet sushista on aivan jotain muuta kuin luullaan

Valtava tonnikala myytiin sushiksi yli 100 000 eurolla 1:08

Jopa 47 prosenttia sushiravintoloiden kalapaloista saattaa Yhdysvalloissa olla jotain muuta kuin mitä ruokalistalla lukee.

Video: Valtava tonnikala myytiin sushiksi yli 100 000 eurolla vuonna 2016.

Ruoan väärennyskohut yltyvät Yhdysvalloissa. Viime aikoina toteutetut tutkimukset ovat osoittaneet, että väärinkäsitykset ja petokset ovat erityisen yleisiä kalateollisuudessa. Tämä näkyy sekä kaupoissa että ravintoloiden ruokalistoilla.

Vuonna 2017 toteutetussa tutkimuksessa University of ­Californian (UCLA) tutkimusryhmä analysoi sushiravintoloiden kala-annoksia. 47 prosentissa tapauksista oli kalalaji aivan muu kuin ruokalistalla ilmoitettu.

Suosittuja kaloja merkitään väärin

Merensuojelujärjestö Oceanan tutkimuksen mukaan suositut ­kalat, kuten jättimeriahven, turska tai napsija olivat jopa 87-­prosenttisesti jotain edullisempaa kalalajia. Esimerkiksi kun testattiin 120 punanapsijana myytyä lajiketta, tutkitusta kalasta kyseistä kalaa oli oikeasti vain kahdeksan prosenttia.

Kanadassa toteutetussa DNA-kartoituksessa tutkittiin 400 merenelävää viiden kaupungin 200 ravintolassa ja ruokakaupassa. Melkein puolet oli väärin merkitty. Halpoja koljan kaltaisia lajeja myytiin tuplahintaisena ruijanpallaksena, ja Atlantin lohta kaupattiin kolme kertaa kalliimpana punalohena.

Arvoiden mukaan yli 90 prosenttia Yhdysvalloissa kulutetusta kalasta tuodaan maahan, ja vain alle yksi prosentti testataan. Lajin voi osoittaa vääräksi oikeastaan vain DNA-testillä, jota alan edelläkävijäyritykset ovat nyt lähteneet käyttämään.

Yhdysvalloissa "luomumerkintä" voi tarkoittaa kalapaketissa mitä tahansa

Real Food Fake Food -kirjassa Larry Olmsted toteaa haasteeksi myös sen, ettei kalaruoka ole Yhdysvalloissa luomumäärityksen piirissä.

”Kun lihalle ja siipikarjalle tehtiin luomustandardit, merenelävät jätettiin pois”, hän sanoi CBS-uutisille.

Koska luomu-sanan käyttöä ei ole säädelty, voi kalapaketin etiketissä lukeva ”organic” tarkoittaa mitä vaan. Vuosien ajan elintarviketeollisuutta tutkinut Olmsted väittää, että kala on yleisimmin väärennetty amerikkalaisten hankkima elintarvike.

Olmstedin mukaan suuresta osasta kalaa ei tiedetä, mistä se on peräisin tai kuinka se on tuotettu.

”Yhdysvalloissa myytävä kala on useimmiten peräisin Kaakkois-Aasiasta, missä sitä viljellään paikoissa, joiden on osoitettu noudattavan puutteellisia käytäntöjä ja hyödyntävän kiellettyjä lääke- sekä torjunta-aineita.”

Kokonaisen kalan hankkiminen kalatiskiltä on hänen mukaansa ainoa tapa olla varma siitä, mitä lautasella on.

Myös maitoa, öljyjä ja hunajaa väärennetään

Yhdysvalloissa paljastui alkuvuodesta petosvyyhti, jossa Long Islandilla toiminut yritys hankki Perusta usean vuoden aikana kaikkiaan 50 000 kilogrammaa jättikalmaria, joka myytiin ravintoloihin mustekalana. ”Squid” eli kalmari on ruokalistakielellä kalamari. Kalliimpi lajike ”octopus” taas on mustekala.

Väärennökset ovat yleisiä myös muussa ruokateollisuudessa. Amerikkalaisen Food Fraud Databasen mukaan yleisimmin väärennettyjä ruokia ovat maito, oliiviöljy ja hunaja. Tunnettuja ruokaväärennöksiä ovat myös punaviini ja mozzarellajuusto. Oliiveja värjätään kuparisulfaatilla ja ankanlihaa myydään ranskalaisherkku hanhenmaksana.

Ruoan ja juoman väärentäminen on tuottoisa rikollisuuden ala. Kansainvälisessä rikollisuudessa vain huumekauppa on sitä kannattavampaa.

Lue myös:

    Uusimmat