Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Älä tee tätä virhettä paistaessasi kalaa uunissa tai pannulla: "Voit joutua pettymään"

1:24Osaatko paistaa kalan oikein? Keittiöpäällikkö näyttää oikean tavan
Julkaistu 04.10.2020 18:03

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Kalan kypsentämistä pidetään turhaan hankalana. Kala kypsyy helposti ja nopeasti, kunhan pitää mielessä muutaman yksinkertaisen kikan, muistuttaa Pro Kala ry. 

Videolla: Osaatko paistaa kalan oikein? Katso keittiöpäällikön ohjeet.

Joskus kalasta tulee kypsentäessä kuivaa. Kuten jo huippukokki Kari Aihinen aikoinaan julisti, suomalaisten perisynti keittiössä on lohen ylikypsentäminen. Jos kalasta tuppaa tulla liian kuivaa,  voi syy piillä Pro Kala ry:n mukaan joko liian korkeassa kypsennyslämpötilassa, liian pitkässä kypsennysajassa tai näiden yhdistelmässä.  Esimerkiksi lohen täydellisenä sisälämpötilana pidetään usein 42 astetta: sen ei siis tarvitse olla kuumassa uunissa kauaakaan!

Muistilista kalan kypsentämiseen

  • Käytä mietoa lämpötilaa
  • Esilämmitä uuni
  • Älä kypsennä kalaa liian kauan
  • Kokeile paistomittaria
  • Ota kala huoneenlämpöön ennen kypsennystä
  • Kala jatkaa kypsymistä vielä senkin jälkeen, kun otat sen lämmöstä pois

– Mehevän lopputuloksen saa, kun pitää uunin esimerkiksi 150-asteisena ja kypsennysajan lyhyenä. Käyttämällä sisälämpötilamittaria voi varmistua siitä, että lohi kypsyy juuri oikeaan lämpötilaan, mutta reseptejä seuraamalla päätyy myös varmasti maittavaan lopputulokseen. Kun lohen sisälämpötila nousee yli 60 asteen, se alkaa kuivua ja menettää mehevyyttään, Pro Kala ry:stä muistutetaan.

Ota kala pannulta jo ennen kuin se on täydellisen kypsää

Myös pannulla paistaessa kannattaa lämpötilaa laskea hieman. Liian kuumalla pannulla kalafileen pinta kyllä kypsyy hetkessä, mutta etenkin paksumman fileen kohdalla sisäosa ei ehdi kypsyä ennen kuin pinta on jo kuiva ja ylikypsä.

– Kala kypsyy vielä senkin jälkeen, kun sen nostaa uunista tai pannulta pois. Sen voi antaa hetken vetäytyä esimerkiksi foliossa. Jos kalan paistaa täydelliseen kypsyyteen pannulla, voit joutua pettymään, kun lautasella se onkin jo kuivahtanut: ota kala lämmöstä siis ajoissa pois.

Lue myös: Yksi asia on todella vinksallaan suomalaisten kalan syönnissä – kokki jyrähtää: "Norjalaisesta lohesta ei pitäisi julkaista enää yhtäkään reseptiä"

Lähde: Pro Kala ry

Lisää aiheesta:

Miten paistat lohen? Älä ainakaan pilaa kalaa näin: "Yleisin virhe, jonka kotikokit tekevät"Näin lohelle pitäisi tehdä ennen sen kypsentämistä uunissaMehevä uunilohi on yhdestä tärkeästä seikasta kiinni – mönkään menee ja pahasti, jos teet tämän paistovirheenTeetkö uunilohen väärin? Varmin tapa pilata koko homma – "kala on jo ihan kuollut"Ethän unohda olennaista sääntöä? Suomalainen ruokavaikuttaja muistuttaa: Tämä on tärkein asia kalan kypsennyksessäSlow cooking on trendikästä myös grillauksessa – älä tee tätä virhettä
RuokaKalaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 17:44
    Huomenta Suomi

    Erikoinen suolakurkku hämmensi suorassa lähetyksessä – mikä on suolakurkun ja maustekurkun ero?

  • 09:42
    Sikke Sumari

    Sikke Sumarilta tärkeä muistutus oliiviöljyn käytöstä: "Mitä ne ihmiset luulevat?"

  • Eilen17:43
    Ravintolat

    Katrina on työskennellyt tarjoilijana yli 20 vuotta – tällaisia ovat suomalaiset asiakkaat

  • pe17:47
    Jäätelö

    Aamujuontajalta täystyrmäys oudolle uutuusjäätelölle

  • to17:02
    Kasvikset

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!