Ethän unohda olennaista sääntöä? Suomalainen ruokavaikuttaja muistuttaa: Tämä on tärkein asia kalan kypsennyksessä
Kalaa valmistettassa kannattaa muistaa, että kala on todella nopeasti kypsyvää ruokaa, suosittu ruokabloggari muistuttaa tuoreessa kirjassaan.
Ruokavaikuttaja ja -bloggari Peggy Thomasin tuoreeseen Parhaat Kalareseptit -kirjaan (Readme.fi 2019) on koottu sata inspiroivaa kalareseptiä perinteisistä klassikoista kokeilemisen arvoisiin uutuuksiin. Reseptien lisäksi kirjassa annetaan kullanarvoisia vinkkejä kalan käsittelyyn ja valmistukseen.
Valmistatpa kalaa miten tahansa, yksi tärkeä sääntö kannattaa kirjan mukaan pitää mielessä.
– Kala on pikaruokaa parhaimmillaan, ja se kypsyy nopeasti, olipa se fileensä tai kokonaisena. Mehukkaan aromikas kala valmistuu vaivattomasti lautaselle, kunhan varoo ylikypsennystä, kirjassa muistutetaan.
Lämpömittari on kotikokin tärkeä apuri
Paistinpannulla kala kypsyy hyvin nopeasti, parhaimmillaan noin kahdessa minuutissa per puoli. Ennen paistamista kala kannattaa maustaa kevyesti suolalla, ja pannulle kannattaa jättää reilusti tilaa kaloille, jotta lopputulos on tasainen.
Paistamiseen käyvät kirjan mukaan erilaiset öljyt, margariini ja voi.
KOKEILE HERKULLISTA RESEPTIÄ: "Nopea ja kätevä arjen kalaruoka" – uunilohi, jota täytyy kokeilla!
– Paistinpannun lämpötilan on hyvä olla keskilämmöstä ylöspäin, mutta ei kuitenkaan kaikkein kuumimmalla, jottei kala kuivu pintaan.
Erityisesti isot kokonaiset kalat ja kalafileet kannattaa valmistaa uunissa. Ihanteellisin uunin lämpötila kala kypsennyksessä on 140–200 asteen välillä riippuen kalan paksuudesta. Liian kuumalle uunia ei kannata säätää liian kuumalla, jottei kalan oma rasva karkaa pois.
Helpoin tapa välttää ylikypsennys on käyttää lämpömittaria.
Lähde: Parhaat Kalareseptit, Peggy Thomas, Readme 2019
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa