Ethän unohda olennaista sääntöä? Suomalainen ruokavaikuttaja muistuttaa: Tämä on tärkein asia kalan kypsennyksessä

Ponzu-kevätsipulimarinoitua lohta ja fenkoli-perunasalaattia 9:00 Ponzu-kevätsipulimarinoitua lohta ja fenkoli-perunasalaattia
Videolla Teresä Välimäki antaa vinkkejä kalan grillaamiseen.

Kalaa valmistettassa kannattaa muistaa, että kala on todella nopeasti kypsyvää ruokaa, suosittu ruokabloggari muistuttaa tuoreessa kirjassaan. 

Ruokavaikuttaja ja -bloggari Peggy Thomasin tuoreeseen Parhaat Kalareseptit -kirjaan (Readme.fi 2019) on koottu sata inspiroivaa kalareseptiä perinteisistä klassikoista kokeilemisen arvoisiin uutuuksiin. Reseptien lisäksi kirjassa annetaan kullanarvoisia vinkkejä kalan käsittelyyn ja valmistukseen.

Valmistatpa kalaa miten tahansa, yksi tärkeä sääntö kannattaa kirjan mukaan pitää mielessä.

– Kala on pikaruokaa parhaimmillaan, ja se kypsyy nopeasti, olipa se fileensä tai kokonaisena. Mehukkaan aromikas kala valmistuu vaivattomasti lautaselle, kunhan varoo ylikypsennystä, kirjassa muistutetaan.

Lämpömittari on kotikokin tärkeä apuri

Paistinpannulla kala kypsyy hyvin nopeasti, parhaimmillaan noin kahdessa minuutissa per puoli. Ennen paistamista kala kannattaa maustaa kevyesti suolalla, ja pannulle kannattaa jättää reilusti tilaa kaloille, jotta lopputulos on tasainen.

Paistamiseen käyvät kirjan mukaan erilaiset öljyt, margariini ja voi.

KOKEILE HERKULLISTA RESEPTIÄ: "Nopea ja kätevä arjen kalaruoka" – uunilohi, jota täytyy kokeilla!

– Paistinpannun lämpötilan on hyvä olla keskilämmöstä ylöspäin, mutta ei kuitenkaan kaikkein kuumimmalla, jottei kala kuivu pintaan.

Erityisesti isot kokonaiset kalat ja kalafileet kannattaa valmistaa uunissa. Ihanteellisin uunin lämpötila kala kypsennyksessä on 140–200 asteen välillä riippuen kalan paksuudesta. Liian kuumalle uunia ei kannata säätää liian kuumalla, jottei kalan oma rasva karkaa pois.

Helpoin tapa välttää ylikypsennys on käyttää lämpömittaria.

Lähde: Parhaat Kalareseptit, Peggy Thomas, Readme 2019

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!