Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ethän unohda olennaista sääntöä? Suomalainen ruokavaikuttaja muistuttaa: Tämä on tärkein asia kalan kypsennyksessä

9:00Ponzu-kevätsipulimarinoitua lohta ja fenkoli-perunasalaattiaVideolla Teresä Välimäki antaa vinkkejä kalan grillaamiseen.
Julkaistu 02.02.2019 14:01

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Kalaa valmistettassa kannattaa muistaa, että kala on todella nopeasti kypsyvää ruokaa, suosittu ruokabloggari muistuttaa tuoreessa kirjassaan. 

Ruokavaikuttaja ja -bloggari Peggy Thomasin tuoreeseen Parhaat Kalareseptit -kirjaan (Readme.fi 2019) on koottu sata inspiroivaa kalareseptiä perinteisistä klassikoista kokeilemisen arvoisiin uutuuksiin. Reseptien lisäksi kirjassa annetaan kullanarvoisia vinkkejä kalan käsittelyyn ja valmistukseen.

Valmistatpa kalaa miten tahansa, yksi tärkeä sääntö kannattaa kirjan mukaan pitää mielessä.

– Kala on pikaruokaa parhaimmillaan, ja se kypsyy nopeasti, olipa se fileensä tai kokonaisena. Mehukkaan aromikas kala valmistuu vaivattomasti lautaselle, kunhan varoo ylikypsennystä, kirjassa muistutetaan.

Lämpömittari on kotikokin tärkeä apuri

Paistinpannulla kala kypsyy hyvin nopeasti, parhaimmillaan noin kahdessa minuutissa per puoli. Ennen paistamista kala kannattaa maustaa kevyesti suolalla, ja pannulle kannattaa jättää reilusti tilaa kaloille, jotta lopputulos on tasainen.

Paistamiseen käyvät kirjan mukaan erilaiset öljyt, margariini ja voi.

KOKEILE HERKULLISTA RESEPTIÄ: "Nopea ja kätevä arjen kalaruoka" – uunilohi, jota täytyy kokeilla!

– Paistinpannun lämpötilan on hyvä olla keskilämmöstä ylöspäin, mutta ei kuitenkaan kaikkein kuumimmalla, jottei kala kuivu pintaan.


Erityisesti isot kokonaiset kalat ja kalafileet kannattaa valmistaa uunissa. Ihanteellisin uunin lämpötila kala kypsennyksessä on 140–200 asteen välillä riippuen kalan paksuudesta. Liian kuumalle uunia ei kannata säätää liian kuumalla, jottei kalan oma rasva karkaa pois.

Helpoin tapa välttää ylikypsennys on käyttää lämpömittaria.

Lähde: Parhaat Kalareseptit, Peggy Thomas, Readme 2019

Lisää aiheesta:

Nerokas ateria kalapuikoista ja vartissa valmistuva hittilohi – nyt on helppoa kalaruokaa!Miten paistat lohen? Älä ainakaan pilaa kalaa näin: "Yleisin virhe, jonka kotikokit tekevät"Terveellinen pikaruoka, jota kannattaa nyt syödä: "Pannulla ei tarvitse montaa minuuttia per puoli"Näin lohelle pitäisi tehdä ennen sen kypsentämistä uunissaJos teet usein vain uunilohta tai kalakeittoa, lue tämä: "Tuttu raaka-aine voi näyttää itsestään aivan uusia puolia!"Mehevä uunilohi on yhdestä tärkeästä seikasta kiinni – mönkään menee ja pahasti, jos teet tämän paistovirheen
RuoanlaittoKalaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoanlaitto
  • 16.10.08:34
    Ruoka

    Keititkö vahingossa "surumunan"? Tätä se tarkoittaa

  • 10.10.08:38
    Ruoka

    "Ihmejauhot" korvaavat korppujauhot – oletko testannut?

  • 6.10.07:47
    Keittiö

    Mikrojen käyttöohjeissa on omituinen yksityiskohta

  • 29.9.17:17
    Ruoka

    Jauhelihakastikkeeseen kannattaa lisätä yllättävä ainesosa: "Vau!"

  • 21.9.17:33
    Ruoka

    Perunaakin maukkaampaa! Kotimainen raaka-aine, jota kannattaa nyt ostaa