Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Suomalaisten perisynti tekee uunilohesta rutikuivaa ja mautonta – ethän sorru?

Shutterstock
Julkaistu 11.12.2014 09:39

MTV LIFESTYLE

Uunilohi lukeutuu monen suomalaisen suosikkiarkiresepteihin, mutta valitettavan usein kala kypsennetään liian kuivaksi.

Huippukokki Kari Aihinen on nimennyt suomalaisten perisynniksi keittiössä uunilohen ylikypsentämisen. Liian pitkä kypsennysaika tekee lohesta helposti rutikuivaa ja mautonta. Miten uunilohesta sitten saa täydellistä?

"Vaaleanpunainen kala on jo ihan kuollut"

Kokonainen lohifilee kannattaa kypsentää uunin keskitasolla, 180 asteessa noin 30 minuuttia. Vielä mehukkaamman tuloksen saa, kun lohta kypsentää hitaasti noin tunnin ajan 100 asteessa.

Paras tapa varmentaa täydellinen kypsyys on lihalämpömittarin avulla. Täysin kypsä lohi on 60 asteessa, mutta tällöin lohi on jo usein liian kuivaa. Hell’s Kitchen ohjelmasta tutun kokki Sauli Kemppaisen mukaan lohta ei kannattaisi kypsentää kotikeittiössä yli 50-asteiseksi.

– Kun lämpötila menee yli 50, valkuaiset pursuavat ulos ja kala on täysin ylikypsä. Jos hifistellään, niin lohessa optimaalinen lämpötila on 38 astetta. Vaaleanpunainen, kypsä lohi, jonka sisälämpötila on 60, on jo ihan kuollut, Kemppainen totesi viime syksynä Hell’s Kitchen ohjelmassa.

Lohipalatkin kannattaa kypsentää uunissa miedossa lämpötilassa hitaasti, jolloin niistä tulee mehevämpiä. Kypsennä lohipaloja uunissa 150 asteessa noin 15 minuuttia.

LUE MYÖS:

Kaikki joulureseptit: Joulukinkku, rosolli, piparit ja laatikot

Evira: Riskiryhmien vältettävä näitä tuotteita joulupöydässä

Kuluttaja: Näistä suomalaiskauppojen tuotteista löytyi listeriabakteeria

Katso videolta, miten syntyy Hans Välimäen täydellinen savulohi:

7:00Hans Välimäen savustettu lohi

MTV LIFESTYLE

Lisää aiheesta:

Broilerinfileistä täydellisen meheviä helposti: "Paras tapa valmistaa"Takuuvarmasti mehevää uunilohta! Näin kala kannattaa aina valmistaaTakuuvarma tapa mehevään uuniloheen – näin se kannattaa tehdä! Ruokatoimittaja testasi 5 tapaa lohen kypsentämiseen – yksi menetelmä ylivoimaisesti paras: Nopeaa, helppoa ja mehevää!Mehevä uunilohi on yhdestä tärkeästä seikasta kiinni – mönkään menee ja pahasti, jos teet tämän paistovirheenTeetkö uunilohen väärin? Varmin tapa pilata koko homma – "kala on jo ihan kuollut"
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • Eilen17:47
    Ruoka

    Aamujuontajalta täystyrmäys oudolle uutuusjäätelölle

  • Eilen15:05
    Huijaukset

    Poliisi: Tampereen feikkiravintolaa operoitiin Afrikasta

  • Eilen11:55
    Kahvi

    Kahvin joukkoon laitetaan nyt supersuosittua seosta: "Syksyn isoimpia trendejä"

  • to17:02
    Ruoka

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!

  • to13:38
    Verot

    Pizzerioista ja kebabravintoloista löytyi 11 miljoonaa maksamattomia veroja