Suomalaisten perisynti tekee uunilohesta rutikuivaa ja mautonta – ethän sorru?

Lohi
Shutterstock

Uunilohi lukeutuu monen suomalaisen suosikkiarkiresepteihin, mutta valitettavan usein kala kypsennetään liian kuivaksi.

Huippukokki Kari Aihinen on nimennyt suomalaisten perisynniksi keittiössä uunilohen ylikypsentämisen. Liian pitkä kypsennysaika tekee lohesta helposti rutikuivaa ja mautonta. Miten uunilohesta sitten saa täydellistä?

"Vaaleanpunainen kala on jo ihan kuollut"

Kokonainen lohifilee kannattaa kypsentää uunin keskitasolla, 180 asteessa noin 30 minuuttia. Vielä mehukkaamman tuloksen saa, kun lohta kypsentää hitaasti noin tunnin ajan 100 asteessa.

Paras tapa varmentaa täydellinen kypsyys on lihalämpömittarin avulla. Täysin kypsä lohi on 60 asteessa, mutta tällöin lohi on jo usein liian kuivaa. Hell’s Kitchen ohjelmasta tutun kokki Sauli Kemppaisen mukaan lohta ei kannattaisi kypsentää kotikeittiössä yli 50-asteiseksi.

– Kun lämpötila menee yli 50, valkuaiset pursuavat ulos ja kala on täysin ylikypsä. Jos hifistellään, niin lohessa optimaalinen lämpötila on 38 astetta. Vaaleanpunainen, kypsä lohi, jonka sisälämpötila on 60, on jo ihan kuollut, Kemppainen totesi viime syksynä Hell’s Kitchen ohjelmassa.

Lohipalatkin kannattaa kypsentää uunissa miedossa lämpötilassa hitaasti, jolloin niistä tulee mehevämpiä. Kypsennä lohipaloja uunissa 150 asteessa noin 15 minuuttia.

LUE MYÖS:

Katso videolta, miten syntyy Hans Välimäen täydellinen savulohi:

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja