Älä tee tätä virhettä, jos ostat pakastettua mätiä kaupasta

6:58 A-, B-, C-, D- vai E-leikkuu? Lohen leikkuuluokka voi hämmentää: Tässä niiden erot
KATSO MYÖS VIDEO: A-, B-, C-, D- vai E-leikkuu? Lohen leikkuuluokka voi hämmentää: Tässä niiden todelliset erot

Mäti on sesongin juhlava herkku! Jos ostat mätiä kaupasta, kannattaa pitää mielessä muutama seikka sen käsittelyyn ja säilyvyyteen liittyen.

Kuten MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla aiemmin kerrottiin, joulukuu on ruokakaupoissa kalatuotteiden kulta-aikaa. Joulukuussa kalaa myydään jopa 50 prosenttia normaalia kuukautta enemmän. 

Myös erilaiset mädit kuuluvat olleellisena osana monen suomalaisen joulunaikaan. Pro Kala ry muistuttaa tiedotteessaan, että mäti on arvostettu herkku, joka tekee tarjoiluista heti erityisen juhlavan tuntuiset.

– Mätejä on kaupoissa ympäri vuoden joko tuoreena tai pakastettuna. Mädeillä on omat sesonkinsa, ja juuri nyt kirjolohen mätiä on hyvin saatavilla tuoreena. Sitä saa myös kylmäsavustettuna, yhdistyksestä muistutetaan.

Mätejä moneen makuun

Kaikki mädit ovat herkullisia, mutta mätimunien koko ja väri vaihtelevat kalalajin mukaan. Kirjolohen mäti on suurirakeista ja oranssinpunaista, kun taas muikun ja mateen mätihelmet ovat pienempiä.

Mateenmäti on väriltään vaaleankeltaista ja muikunmäti oranssinkeltaista. Siianmäti on melko kirkkaan oranssia. Kaviaari on sen sijaan sammenmätiä ja väriltään mustaa. 

Viime vuosina kauppojen valikoimat ovat kasvaneet myös niin sanotuilla kasviperäisillä kaviaareilla, jotka on tehty merilevästä. Kyseiset tuotteet sopivat esimerkiksi kala-allergikkojen ruokavalioon.

Älä sulata pakastemätiä mikrossa

On myös syytä tietää muutama seikka mädin säilyvyyteen ja käsittelyyn liittyen. Kalaneuvokselta muistutetaan, että mäti pilaantuu helposti, joten sen käsittelyssä on huolehdittava hyvästä hygieniasta ja kylmäketjusta.

Pakasteena ostettu mäti säilyy pakastimessa useita kuukausia. Jääkaapissa mätiä ei sen sijaan pidä säilyttää pitkään, ja silloinkin jääkaapin tulee olla riittävän kylmä. Sulatettuna se säilyy hyvänä noin vuorokauden

Muista myös, että pakastemätiä ei pidä sulattaa mikrossa tai kuumassa vedessä, vaan jääkaapissa. Sulana myytävä mätikin voi olla kertaalleen pakastettua, joten asia kannattaa varmistaa kaupasta. Kaksi kertaa pakastaminen muutta mädin rakenteen.

Tarjoile mäti vaikka suosittuna dippinä!

Mitä mäti sitten kannattaa kotioloissa nauttia? Yksinkertaisimmillaan mäti maistuu sellaisenaan esimerkiksi punasipulin ja smetanan kanssa tarjoiltuna. Voit nautiskella mädin kaverina esimerkiksi perunaa tai blinejä. 

Joulukuussa 2021 Suomessa nousi isoksi ilmiöksi mätidippi. Alun perin mätidipin ohje nousi suosituksi Instagramin @imanjaleenasafkaa -tilillä.Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja