Mainos

Tunnetko eri mädit? Älä koskaan tee näin, jos ostat mätiä pakasteena kaupasta

Tunnetko sinä eri mätilajikkeet ja tiedätkö, miten mätiä tulisi käsitellä ja säilyttää? Pro Kala ry antaa mätivinkkejä kalaherkkujen parhaimpaan sesonkiin. 

Videolla kalakauppiaan ohje kalan fileoimiseen.

Joulukuu on aivan nurkan takana, ja vaikka pikkujoulukausi näyttää tänä vuonna hyvin erilaiselta kuin ennen, herkuttelusta ei tarvitse onneksi tinkiä. Pro Kala ry:stä kerrotaan, että kirjolohen mädin sesonki on käynnissä ja vinkataan erilaisten mätiherkkujen sopivan juhlakauden ruokapöytään erinomaisesti.

 –  Mätejä on kaupoissa ympäri vuoden joko tuoreena tai pakastettuna. Kirjolohen mätiä saa myös kylmäsavustettuna. Sulana myytävä mätikin voi olla kertaalleen pakastettua. Kysy kaupastasi! Kaksi kertaa pakastaminen muutta mädin rakenteen, Pro Kala ry:stä muistutetaan.

Tunnetko eri mädit?

Mätimunien koko ja väri vaihtelee kalalajin mukaan. Kirjolohen mäti on suurirakeista ja oranssipunaista. Mateen ja muikun mätihelmet ovat pienimpiä. Mateenmäti on väriltään vaaleankeltaista ja muikunmäti oranssinkeltaista. Härkäsimpun mäti on melko suurirakeista ja harmaanvihreää. Siianmäti on melko kirkkaan oranssia. Merten musta kulta eli kaviaari on sammenmätiä.

 –  Kaupoissa voi nähdä myös täysin kasviperäistä "kaviaaria", joka on tehty merilevästä. Jos ruokailijoiden joukossa on vaikkapa kala-allergikko, voi mädin silloin korvata tällaisella merilevävalmisteella.

Älä koskaan sulata pakastemätiä mikrossa tai kuumassa vedessä

Tuore mäti tarjoillaan yleensä miedosti suolattuna blinien tai paahtoleivän kanssa. Lisäksi tarjotaan hienonnettua sipulia, smetanaa, kermavaahtoa tai kermaviiliä sekä mustapippuria. Mädistä voi tehdä hyytelöitä sekä kylmiä kastikkeita kalan kanssa tarjottavaksi ja se sopii myös uuniperunan tai tuulihattujen täytteeksi.

Pakastemätiä ei pidä sulattaa mikrossa tai kuumassa vedessä, vaan jääkaapissa.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja