Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Enemmän proteiinia kuin punaisessa lihassa – miksi tämä proteiinipommi ei maistu suomalaisille?

Proteiinipitoinen härkäpapu voisi olla menestystuote, jos se maistuisi paremmalta.
Proteiinipitoinen härkäpapu voisi olla menestystuote, jos se maistuisi paremmalta.Shutterstock
Julkaistu 01.06.2025 09:43

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Suomessakin hyvin kasvava härkäpapu on todellinen proteiinipommi. Sen hyödyntämistä kuitenkin rajoittaa kasviksen maku.

Tuoreen suomalaisen kuluttajatutkimuksen mukaan härkäpavun makua pidetään yleisesti epämiellyttävänä. 

Helsingin yliopistossa toteutettu tutkimus selvitti, mistä makuongelmat johtuvat. Jatkossa tutkimustulokset auttavat kehittämään ratkaisuja härkäpavun maun parantamiseksi.

Lue myös: Oletko maistanut? Kolme todella halpaa arkiruokaa – jopa alle euron annokselta

Karvas maku häiritsee monia

Yliopiston tiedotteessa kerrotaan, että erityisesti härkäpavusta valmistetut proteiinivalmisteet saivat kuluttajatesteissä kielteisiä arvioita. Tutkimukseen osallistu 264 henkilöä. Härkäpavun makua kuvailtiin karvaaksi ja suuta kuivattavaksi.

Tutkimuksessa havaittiin, että tämä karvas maku säilyy raaka-aineen prosessoinnista huolimatta.

härkäpapu härkäpavut
Härkäpapuja.Shutterstock

– Härkäpapua vältellään ruoanlaitossa ja elintarviketeollisuudessa erityisesti sen karvauden takia. Härkäpaputuotteet eivät myöskään ole nykyisessä muodossaan käyneet kovin hyvin kaupaksi, väitöskirjatutkija Fabio Tuccillo kertoo tiedotteessa ja jatkaa:

– Lisäksi ne ovat usein vahvasti maustettuja karvaan maun peittämiseksi. Siksi oli tärkeää tunnistaa ne yhdisteet, jotka aiheuttavat epämiellyttävää makua.

Proteiinipitoisempaa kuin punainen liha – tulevaisuudessa myös paremman makuinen?

Tutkimuksessa tunnistettiin erilaisia yhdisteitä, jotka vaikuttavat härkäpavun makuun.
Tutkimuksen perusteella härkäpavun jalostusta ja prosessointimenetelmiä voidaan kehittää niin, että kasviksen makua pystytään parantamaan. 

Tuccillon mukaan näin on mahdollista kehittää entistä miellyttävämpiä härkäpapuraaka-aineita. 

– Härkäpavulla on korkea proteiinipitoisuus, ja erityisesti kuivattu härkäpapu sisältää jopa enemmän proteiinia kuin punainen liha. Sitä voidaan hyödyntää monipuolisesti erilaisissa elintarvikkeissa, kuten leivässä, leivonnaisissa ja muissa tuotteissa. 

Härkäpapu kasvaa hyvin Suomessa, joten tutkimuksen tulokset voivat edistää sen laajempaa käyttöä kotimaisessa elintarviketeollisuudessa. 

– Härkäpapuraaka-aineiden aistittavan laadun parantaminen on välttämätöntä, mikäli tavoitteena on menestyä elintarvikemarkkinoilla tuotteilla, joilla tuetaan kestävää kehitystä ja kasvipohjaista ruokavaliota, Tuccillo sanoo. 

Katso myös: Mikä on kaikista ylivertaisin proteiinin lähde?

6:16Mikä on kaikista ylivertaisin proteiinin lähde? Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen vastaaRavitsemusterapeutti Hanna Partanen vastaa.

Lue myös: Kaupoissa paha pula: Näin korvaat jauhelihan

Lisää aiheesta:

Onko tumma riisi oikeasti valkoista riisiä terveellisempää?Paras proteiinin lähde? Näitä Hanna Partanen suosittelee jokaisen ruokavalioonHärkäpapu on erinomainen proteiininlähde, josta saa maistuvaa ruokaa vastuullisesti – kokeile näitä kotimaisia tuotteita!Perunasta paljastui proteiiniyllätys – MT: Suomalaisasiantuntijakin liputtaa potun hyötyjä: "Verraton herkku, josta myös lihaksemme pitävät"Kuitupitoinen proteiinipommi, jolla voit korvata jauhelihan: "Saa todella herkullista ruokaa”Nyhtökauralle kilpailija! Uusi härkäpapuinnovaatio tarjoaa kasvisvaihtoehdon jauhelihalle
RuokaKasviksetTutkimustuloksetPavutUutisohjelmien aiheetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 08:50
    Ravitsemus

    Näin saat salaatin joukkoon helposti kuitua ja proteiinia

  • Eilen18:59
    Ruokaniksit

    Tämän helpommaksi ei valkosipulin kuoriminen enää voi mennä

  • Eilen14:15
    Asuminen

    Suomalaisten ruokailutavat syynissä: Joka neljäs syö sohvalla

  • Eilen09:34
    Ravitsemus

    Tätä arkiruokaa Hanna Partanen suosittelee: "Järkyttävän suuri määrä kuitua"

  • Eilen06:07
    Google

    Ruokareseptihaut, jotka trendasivat vuonna 2025 – haitko sinäkin?