Ahdistavatko jouluruokaostokset? Näin selviät kaupasta ilman stressiä – ja säästät rahaa!

Kauppaan meneminen joulun alla voi kuulostaa suoranaiselta painajaiselta. Joulun ruokaostokset on kuitenkin pakko tehdä, jolloin apuun astuu The Daily Meal-sivun kokoamat vinkit. Näin ruokaostokset sujuvat mutkitta ja rahaa voi jopa säästää.

Suunnittele etukäteen

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty: pyhien ruokalista kannattaa suunnitella etukäteen. Mieti, mitä tarjoat ja kuinka paljon. Aikaa on hyvin pikkuhiljaa kerätä ruokia kaappeihin.

Siivoa jääkaappi

Kaupasta palatessa ja jääkaapin avatessa voi iskeä paniikki, mihin kaikki ruoat saa mahtumaan. Jääkaappi kannattaa siis käydä hyvissä ajoin läpi, jotta tilaa ostoksille löytyy varmasti.

Tee enemmän kuin yksi lista ja yksi kauppareissu

Hyvin isoja ostoksia varten kaupassa kannattaa käydä ainakin kaksi kertaa ja tehdä molemmille reissulle erilliset listat. Ensimmäisen kerran kaupassa voi käydä jopa noin viikkoa ennen ja ostaa ruokia, jotka eivät pilaannu helposti. Toinen reissu voi olla muutamia päiviä ennen pyhiä, jolloin helposti pilaantuvat ruoat, kuten hedelmät ja kalat, saa ostettua.

Tarkista tarjoukset ja vertaile hintoja

Rahaa kuluu helposti suuriakin summia joulun aikaan, joten säästämiseksi kannattaa tehdä pientä hintavertailua. Netistä ja lehdistä voi tarkastaa parhaimmat tarjoukset ja suunnata niitä kohden.

Mene ostoksille aikaisin aamulla tai myöhään illalla

Ruokakaupat ruuhkautuvat joulun aikaan kunnolla, joten pahimpien jonojen välttämiseksi kannattaa ostoksille suunnata hiljaisempaan aikaan esimerkiksi aikaisin aamulla, kun kauppa aukeaa, tai myöhään illalla, kun töistä palaavat ovat ehtineet tehdä ostoksensa. Perjantai- ja lauantai-illat voivat olla myös toimivia aikoja. Tosin tänä vuonna ruuhkaa tulee takuulla olemaan lauantai-iltanakin, koska aatto osuu sunnuntaille. 

Ole joustava

Reseptit ja ruoat kannattaa suunnitella etukäteen, ja kaikki ainesosat kirjata ostoslistalle. Listalle kirjoitettujen ruokien suhteen ei kannata olla kuitenkaan liian tarkka, sillä kaikkea ei aina välttämättä ole saatavilla tai hintojen suhteen voi löytyä parempiakin vaihtoehtoja.

Merkkaa ostoslistaan löytyneet ruoat

Viimeinen asia, jonka keskellä ruuhkaisen ruokakaupan jonoa haluaa tehdä, on alkaa tarkistaa, tuliko sittenkään se yksi hillo mukaan. Samalla kun ruokia laittaa ostoskärryihin, merkkaa ne ostoslistaan.

Pysy budjetissasi

Ei sanota turhaan, että nälkäisenä ei pitäisi tehdä ostoksia. Jouluostoksilla on myös helppo tehdä ylilyöntejä, ja napata ostoskärryihin hiukan ylimääräisiä tuotteita. Osta vain ruokalistalle määrätyt ainekset ja pysy asettamassasi budjetissa – näin ruokalaskun kasvamisen liian suureksi voi estää.

Älä osta ylimääräistä kinkkua

Ruokakaupassa saattaa iskeä myös paniikki siitä, riittääkö ruokaa nyt sittenkään varmasti kaikille. Kukaan ei halua, että kaapista löytyy ylimääräinen kinkku vielä joulun jälkeenkin: mieti ja laske siis jokaisen ruokailijan osuus tarkkaan ennen ostoksia.

Osta yleisiä merkkejä

Yksi tapa säästää rahaa on ostaa kaikista halvimpia ja yleisimpiä merkkejä. Ruokailijat eivät useiden tuotteiden kohdalla varmasti huomaa eroa.

Valmistaudu säilytysastioilla

Joulupöydästä jää taatusti jäljelle ruokaa, ja sen ahtaminen jääkaappiin voi tuottaa ongelmia. Varaudu monipuolisella valikoimalla erilaisia säilytysastioita, jotta ruoat saa hyvin ja tehokkaasti mahdutettua kylmään syömisen jälkeen.

Osta hiukan enemmän kuin tarvitset

Vaikka lisäkuluja saattaa hiukan muodostuakin, kannattaa jokaista ruokaa ostaa hiukan enemmän kuin oikeasti tarvitsee. Näin saa mielenrauhaa siltä, että ruoka ei lopu kesken ja aatonaaton paniikkiostokset voi välttää.

***

Miten eettiset trendit näkyvät kaupan valikoimissa? 6:36

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat