Hintojen nousulla tulee olemaan suoria vaikutuksia siihen, miten suomalaiset syövät: "Kuluttajat vaihtavat edullisemman kategorian tuotteisiin"

Ruoan hinta tulee nousemaan merkittävästi Ukrainan sodan vuoksi 4:53
Näin Ukrainan tilanne vaikuttaa ostoskorin hintaan Suomessa

Ruuan hinnan nousu on puhuttanut suomalaisia jo useamman päivän ajan. Arvioita hintojen nousun suuruudesta on useita.

Pellervon taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Sari Forsman-Huggin mukaan ruuan hinta tulee nousemaan tänä vuonna viidestä kymmeneen prosenttia.

– Meidän arvioiden mukaan VTT:ssä tänä vuonna ruuan hinta nousee keskimäärin viidestä kymmeneen prosenttia. Mutta nyt alkuvuonna kun nousu on ollut hitaampaa se voi toki tarkoittaa, että jossakin kohtaa vuoden aikana mennään jopa yli kymmenen prosentin lukuihin, Forsman-Hugg kommentoi maanantaina Seitsemän Uutisissa.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) ennakoi viikonloppuna Ylen Ykkösaamussa, että Ukrainan sodan vuoksi kiihtyvä inflaatio saa ruuan hinnan nousemaan voimakkaasti. Ruuan hinta on nykyisin noin 10–11 prosenttia kotitalouden käytettävissä olevista tuloista, mutta osuus tulee hyvin nopeasti lähes tuplaantumaan, ministeri ennakoi.

Forsman-Huggin mukaan hintojen merkittävä nousu tulee vaikuttamaan kuluttajien valintoihin ruokakaupoissa.

– Kuluttajat ehkä vaihtavat vähän edullisemman kategorian tuotteisiin ja miettivät tarkemmin omaa ruokakoriansa.

Hintojen kallistumisella voi olla Forsman-Huggin mukaan vaikutusta myös kuluttajien ravintolatottumuksiin.

– Kun otetaan mukaan myöskin asumisen kustannusten ja polttoainekustannusten nousu niin tietenkin ne vähentävät varoja, jotka olisivat kuluttajille käytettävissä esimerkiksi ulkona syömiseen.

Tutkimusjohtajan mukaan Suomella on hyvä huoltovarmuus eli kykyä paikata tuonnin pulmia löytyy. Forsman-Huggin mukaan huoltovarmuudesta on nyt pidettävä kiinni.

– Meillä on korkea tuotannon kotimaisuusaste suhteessa kysyntään, mutta olemme hyvin riippuvaisia tuontipanoksista.

Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat