Lidl, Kesko ja S-ryhmä paljastavat tämän pääsiäisen suurimmat hittiruoat: Joukossa ainakin yksi todellinen yllättäjä

7:25 Keittiömestari Pekka Terävä näyttää, miten karitsasta saa valmistettua täydellistä

Pääsiäistä vietetään tänäkin vuonna, ja pääsiäisruokaan halutaan panostaa poikkeusoloista huolimatta. Perheet viettävät nyt paljon aikaa kotona, minkä myötä kokkaamiseen ja leipomiseen jää enemmän aikaa. 

Videolla: Keittiömestari Pekka Terävä näyttää, miten valmistuu täydellinen pääsiäiskaritsa.

Suomalaisten ostoskoreissa pitävät tänäkin pääsiäisenä pintansa perinteiset tuotteet, kuten lammas, mämmi, rahkat ja makeiset. Sään salliessa moni aloittaa pääsiäisenä grillauskauden, jolloin erilaiset grilliin soveltuvat tuotteet saattavat nousta hiteiksi.

Pääsiäistä pyritään viettämään tänäkin vuonna perinteiden mukaan, vaikkakin ehkä pienemmällä kokoonpanolla kuin aiemmin.

– Pääsiäisen ostoksiin koronaepidemia ja sen myötä tulleet rajoitukset vaikuttavat siten, että isompia kokoontumisia ja sukujuhlia ei järjestetä. Pääsiäistä juhlitaan kuitenkin samaan tapaan kuin ennenkin, mutta pienemmässä piirissä, kertoo Lidlin kaupallinen johtaja Mikko Forsström.

– Perinteiden rooli voi jopa korostua poikkeuksellisina aikoina, miettii puolestaan Keskon päivittäistavarakaupan tavarakaupan johtaja Harri Hovi.

Lihatuotteita myydään pääsiäisenä

Pääsiäisen klassikkoherkku lammas on suosittu valinta tänäkin vuonna. Lampaan suosio on pysynyt tasaisena vuosien ajan.

– Pakastelampaan osalta pääsiäisviikon aikana myydään neljäsosa koko vuoden myynnistä, kertoo S-Ryhmän vähittäiskaupan ryhmäpäällikkö Sari Miettunen.

Lampaan lisäksi suomalaiset ostavat pääsiäispöytään muun muassa naudan paistia, karitsaa, erilaisia pateita ja poroa. Myös kalatuotteisiin panostetaan.

– Kalapöytään haetaan vähän arvokkaampia tuotteita, kuten mätiä, loimulohta ja kokonaisia helposti valmistettavia kaloja, kuten siikaa, sanoo Mikko Forsström.

Poikkeusolot näkyvät makeisten myynnissä

Makeiset, etenkin suklaa, kuuluvat vahvasti pääsiäiseen. Pääsiäismakeisia myydään edelleen, vaikkakin vähälle jäänyt virpominen näkyi tuotteiden myynnissä.

– Pääsiäismakeisten myynti on jäänyt ennusteista. Merkittävin syy on virpomisen vähäisyys, kertoo Sari Miettunen.

Myös Keskon Harri Hovi kertoo vallitsevien olosuhteiden vaikuttaneen suklaamunien myyntiin. Hänen mukaansa on kuitenkin odotettavissa, että tulevana viikonloppuna ihmiset nauttivat makeisista kuten muinakin vuosina.

– Makeiset kuuluvat pääsiäiseen, hän toteaa.

Pääsiäisen kestohittejä ovat erilaiset suklaamunat. Klassiset Kinder- ja Mignon-munat säilyttävät suosionsa tänäkin vuonna.  

Todellisia yllättäjiäkin löytyy: Pääsiäisenä myydään jopa texmexiä

Pääsiäisenä myydään perinteisten tuotteiden lisäksi myös ehkä hieman yllättäviäkin herkkuja. Jos sää on lämmin ja aurinkoinen, moni saattaa laittaa grillin kuumenemaan. Tällöin kaupoista haetaan lihaa, makkaroita, kasviksia ja parsaa.

Jos sää suosii, S-Ryhmän Sari Miettunen ennustaa kevään uutuusmakkaroiden nousevan hittituotteiksi. Lisäksi hän paljastaa texmexin yllättäen nostavan päätään pääsiäisenä.

– Mahdolliset grillauskelit näkyvät myös juustopuolella. Myynti kasvaa esimerkiksi halloumissa ja hampurilaisiin sopivissa juustoissa, Miettunen sanoo.

Lidlin Mikko Forsström nimeää tankoparsan tämän pääsiäisen hittituotteeksi. Lisäksi erilaiset tuoreyrtit, kuten rosmariini, minttu ja sitruunamelissa ovat suosiossa.

Tänä pääsiäisenä leivotaan paljon

Poikkeusoloissa leivonta on noussut arvoon arvaamattomaan.

– Reseptihauissa korostuvat tällä hetkellä jälkiruoat ja makeat herkut. Tänä pääsiäisenä uskomme leivontareseptien muutenkin korostuvan, kun aikaa leivontaan on enemmän, Keskon Harri Hovi kertoo.

Hovi paljastaa, että esimerkiksi viime vuosina hitiksi nousseen Kinderkakun reseptiä etsitään edelleen ahkerasti.

Myös Sari Miettunen sanoo leivonnan olevan nyt suosittua.

– Hiivan odotetaan myyvän lähes kaksi kertaa enemmän kuin edellispääsiäisenä. Samoin rahkat, kermat ja muut leivontaan käytettävät tarvikkeet ovat nyt kovassa kasvussa, hän kertoo.

Valmiissa leipomotuotteissa Miettunen sanoo perinteisten makujen vetävän. Edellisvuosien tapaan pääsiäislimppujen sekä rahkatäytteisten pitkojen ja pullien odotetaan olevan suosittuja. Valmiit leipomotuotteet ovat oiva vaihtoehto, jos ei itse halua leipoa.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja