Eikö vyötärö kapene? 6 syytä, jotka pilaavat laihdutusyrityksesi

vyötärö
Kotiruoka on paras vaihtoehto, kun haluat laihduttaa. Silloin tiedät tarkalleen, mitä ruokasi sisältää. Shutterstock

Eikö vyötärö kapene laihdutusyrityksistä huolimatta? Eating Well -sivusto listasi kuusi syytä, joiden takia vatsanseutu voi pysyä sitkeästi tukevana.

1. Syöt runsaasti prosessoitua ruokaa

Vaikka valmisruoassa ei olisikaan runsaasti kaloreita, voi suolan määrä olla silti korkea. Jos ateriassa on vielä runsaasti sokeria, on yhdistelmä on varma turvotuksen aiheuttaja.

Hepatologyssa julkaistu tutkimus osoitti, että prosessoituja välipalapatukoita ja valmisruokia syöneillä oli enemmän vatsanseudunrasvaa kuin saman verran kaloreita, mutta terveellistä kotiruokaa syövillä.

2. Liioittelet rasvan kanssa

Tyydyttymättömät rasvahapot ovat tärkeitä ja välttämättömiä elimistölle, ja esimerkiksi kalaa, pähkinöitä, öljyjä ja avokadoa kannattaa syödä säännöllisesti ja usein. Terveellisten rasvojen kanssa on silti mahdollista liioitella.

Muista, että rasva on täyttä energiaa, joten liian suuret annoskoot johtavat helposti liikaan energiansaantiin.

3. Juot virvoitusjuomia, myös niitä kalorittomia

Kevytlimuja juovat kerryttävät jopa kolme kertaa enemmän rasvaa vatsanseudulle kuin henkilöt, jotka eivät käytä lainkaan virvoitusjuomia. Tämä siitä huolimatta, ettei kevytlimuissa ole lainkaan energiaa. Mekanismi ei ole tutkijoille vielä täysin selvä, mutta vaikutus saattaa liittyä siihen, että keinotekoiset makeutusaineet hidastavat aineenvaihduntaa. 

4. Teet hurjia määriä vatsalihasliikkeitä

Satojen vatsalihasliikkeiden tekeminen ei kavenna vyötäröä. Jotta vatsalihakset piirtyisivät esiin, on lihasten päällä olevaa rasvakerrosta saatava pienemmäksi.

5. Kasvatat lihaksia kuntosalilla

Kuntosaliharjoittelu on erinomainen harrastus, mutta laihtuminen vaatii ruokavalion muuttamista. Suurin osa laihdutuksesta tapahtuu ruoan, ei liikunnan avulla.

Lihaskuntoliikunnan lisäksi ohjelmaan kannattaa sisällyttää myös aerobista liikuntaa, jolloin saat rasvan palamaan tehokkaammin. 

6. Nukut liian vähän

Liian vähäisellä unensaannilla on vaikutusta painonhallintaan, ja tutkimusten mukaan liian lyhyet yöunet voivat johtaa painonnousuun. Liian vähäinen uni lisää nälkään vaikuttavien hormonien tuotantoa, mikä johtaa liian suureen energiansaantiin.  

1:29

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja