0:27

Jopa enemmän sokeria kuin Coca-Colassa! "Terveellinen" smoothiesi voikin olla melkoinen sokeripommi

Smoothiet eivät välttämättä ole niin hyviä vaihtoehtoja kuin monet luulevat. Niiden sokeri-ja energiapitoisuudet saattavat tulla monelle yllätyksenä.

Itse tekemällä tiedät, mitä smoothiesi sisältää. Katso resepti inkivääriseen juomaan videolta. 

Moni terveellisiä elämäntapoja noudattava valitsee kaupan hyllyllä hedelmä-tai vihannespitoisen smoothien sokerisen virvoitusjuoman sijaan.

The Sun -sivuston uutisen mukaan osa näistä terveellisinä pidetyistä juomista voi kuitenkin sisältää jopa enemmän sokeria ja kaloreita kuin epäterveellisenä pidetty limu. 

Esimerkiksi Innocent-merkkinen smoothie sisältää sokeria 13 grammaa sataa grammaa kohden. Coca-Colassa vastaava luku on 10,6 grammaa. Yhdestä 2,5 desin smoothieannoksesta saat siis peräti 33 grammaa sokeria, mikä toisin sanoen tarkoittaa yli kolmeatoista sokeripalaa. 

Päivittäiseksi sokerinsaanniksi suositellaan enintään kymmentä prosenttia koko energiansaannista. Tämä tarkoittaa henkilön koosta ja elintavoista riippuen noin 50–70 grammaa sokeria päivässä. 

Sata grammaa Brämhultsin Energia-smoothieta sisältää sokeria 11 grammaa, eli 4,4 sokeripalaa. Frooshin ananas, banaani & kookos -juomassa sokeria löytyy 13,4 grammaa sataa grammaa kohden. Samperin lasten jogurttisessa banaani-mustikka -smoothiessa sokeria on peräti 15 grammaa, Marlin marjaisessa smoothiessa 14 grammaa.

Laihduttajien kannattaa olla tarkkana myös energiapitoisuuksien kanssa, sillä smoothiet voivat sisältää yllättävänkin paljon kaloreita, jopa 80 kilokaloria sataa grammaa kohden. 

Smoothiet osana terveellistä ruokavaliota

Hedelmäpitoiset smoothiet sisältäisivät pääasiassa hedelmäsokeria eli fruktoosia, jonka moni mieltää tavallista sokeria terveellisemmäksi. Liika hedelmäsokerin saanti voi kuitenkin aiheuttaa ylipainoa ja muita terveysongelmia. Kuluttaja voi astua harhaan myös kuvitellessaan, että smoothiet sisältävät runsaasti nälän poissa pitävää kuitua ja muita ravintoaineita.

Monet ravintoaineet valitettavasti häviävät smoothien valmistusprosessissa. 

Joissain tapauksissa valmissmoothie saattaa sisältää tuoreiden kasvisten sijaan sokeri- ja kaloripitoista mehua.

– Smoothiet ovat hedelmäpitoisia ja sisältävät arvokkaita vitamiineja ja kivennäisaineita, mutta samalla ne voivat sisältää runsaasti sokeria ja kaloreita. Tämän vuoksi niitä pitäisikin nauttia osana tasapainoista ruokavaliota, brittiläisen kuluttajavalistusjärjestö Which?:n johtaja Richard Lloyd kertoo Telegraph-sivustolle.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja