Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Sokeri vai rasva – kumpi on haitallisempaa? Suomalaisasiantuntija: ”Todella ongelmallista ja tulisi välttää”

Shutterstock
Julkaistu 23.02.2017 13:38
Toimittajan kuva
Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Suomalaisasiantuntijoiden mukaan sokerin syöntiä kannattaa ehdottomasti rajoittaa tai jopa välttää. Tyydyttynyt rasvakaan ei kuitenkaan saa puhtaita papereita. 

MTV:n Makuja.fi-ruokasivusto kertoi keskiviikkona arvostetun englantilaisen sydänlääkärin Aseem Malhotran lausunnosta, jonka mukaan vuosikymmenten uskomukset rasvan haitallisuudesta ovat täyttä puppua. Malhotra väittää rasvan olevan todellisuudessa keholle hyväksi, toisin kuin sokerin. Sokeria lääkäri vertaa haitallisuudellaan jopa tupakkaan.

Mutta mitä mieltä aiheesta ovat sitten suomalaisasiantuntijat?

"Sokeri on todella ongelmallista ja sitä tulisi välttää"

Kansanterveysmiehenä tunnettu Kansanterveyslaitoksen entinen pääjohtaja, lääkäri ja professori Jussi Huttunen myöntää brittilääkärin olevan oikeilla jäljillä. Huttusen mukaan on kuitenkin väärin ja liian yksinkertaista puhua yleisesti pelkistä rasvoista ja hiilihydraateista, sillä ne rakentuvat erilaisin hyviin ja huonoihin rasvoihin ja hiilihydraatteihin.

– Sen sijaan sokeri on verrattavissa haitallisuudellaan tyydyttyneeseen rasvaan. Viime aikojen isojen seurantatutkimusten mukaan sokeri on yhtä vaarallista kuin tyydyttynyt rasva, ehkä jopa vaarallisempaa.

Suurin syy sokerin haitallisuuteen on Huttusen mukaan se, että kun se pilkkoutuu elimistössä glukoosiksi, niin verensokeri nousee nopeasti ja sitten taas laskee. Tämä aiheuttaa näläntunnetta ja saa ihmisen syömään enemmän.

– Sokeri on todella ongelmallista ja sitä tulisi välttää. Makean syöminen kannattaa jättää juhlahetkiin. Mitä pienemmällä määrällä pärjää, sitä parempi.

– Kyllä me hedelmissä olevan sokerin kanssa selvitään. Jos lisätyn sokerin saisi pois ruokavaliosta, niin se olisi parasta.

Saako sitten esimerkiksi leipää syödä?

– Tässäkin täytyy muistaa, että minkälaisesta leivästä puhutaan. Täysjyvästä on vain hyvää sanottavaa. Sen sijaan nopeasti imeytyviin hiilihydraatteihin, vaikka vehnäleipään liittyy sitten ongelmia. 

"Sokerin ja rasvan haitallisuuden vertailu on täysin absurdia"

Itä-Suomen yliopiston ravitsemusterapian professorina työskentelevä FT, dosentti ja laillistettu ravitsemusterapeutti Ursula Schwab on sitä mieltä, että sokerin ja tyydyttyneen rasvan haitallisuuden vertailu on täysin absurdia.

–  Se on älytön kysymys. Minkä takia meidän pitäisi tietää kummat ovat haitallisempia? Ei se mikään kilpajuoksu ole. Molemmat ovat haitallisia, niin simppeliä se on.

Schwab on ollut mukana laatimassa suomalaisia ravitsemussuosituksia ja korostaa, ettei mikään ruoka ole suosituksissa kieltolistalla.

–  Mitään ei tarvitse jättää ruokavaliosta kokonaan pois. Ravitsemussuositusten ruokakolmiossa on varattu oma kohta sattumille. Ne eivät kuulu päivittäiseen ruokavalioon, mutta esimerkiksi makeannälkään voi syödä makeaa silloin tällöin.

Suomessa on parhaillaan käynnissä kansallinen FinTerveys-tutkimus, joka toteutettiin viimeksi vuonna 2012. Sen mukaan suomalaiset saavat ruokavaliostaan liikaa sokeria.

–   Sokerinsaanti on meillä ihan yläkantissa. Erityisesti lapset saavat liikaa sokeria välipaloista, kuten jogurteista, vanukkaista, kaakaosta ja runsassokerisista kiisseleistä.

Sokeripitoisten välipaljon ei pitäisi kuulua lasten arkiruokavalioon, vaan välipalaksi tulisi tarjota esimerkiksi hedelmäpaloja ja täysjyvätuotteita. Karkit eivät kuitenkaan ole kokonaan pannassa, vaan herkutteluunkin on joskus varaa, jos päivittäinen ruokavalio on muuten kunnossa.

***

1:44Onko sokeri vaarallista, Hanna Partanen?

Lisää aiheesta:

Tarvitseeko ihminen sokeria? Keskustelussa unohtuu helposti yksi olennainen asia: "Jos aivot eivät toimi kunnolla, koko ihminen kuolee"Ruokamyytit elävät sitkeässä – ravitsemusasiantuntija: Kauhutarinat tekevät syömisestä haastavaaUskotko sinäkin näihin? Ravitsemusterapeutti perkaa tavallisia ruokauskomuksia: "Välillä naureskelen sille, välillä näen punaista"Ravitsemusterapeutti huolissaan sitkeistä ruokamyyteistä – nämä valheet eivät kuole milläänSari on syönyt vuosia karkkipussin päivittäin, poika laittaa sokeria leivän päälle – asiantuntija kertoo, miten sokerikoukku katkaistaanLaihtuminen on näin yksinkertaista? Yksi pieni muutos ruokavaliossa "polttaa rasvaa yli 12 kiloa vuodessa"
RuokavalioMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruokavalio
  • 1.10.06:31
    Terveys ja hyvinvointi

    Maria eli 117-vuotiaaksi – ruokavaliossa mielenkiintoinen yksityiskohta

  • 14.9.12:15
    Kasvisruokavalio

    Parempi suorituskyky, matalampi kolesteroli, terveempi sydän? Tätä ruokavaliota lääkärit suosittelevat

  • 9.9.16:00
    Unihäiriöt

    Väsyttääkö päivisin? Tutkimus havaitsi mahdollisen syypään ruokavaliossa

  • 31.8.08:37
    Painonhallinta

    Ostimme kolme julkisuudesta tuttua ruokavaliovalmennusta – ravitsemusterapeutilta tyrmäävä arvio

  • 28.8.07:46
    Ruoka

    Ravitsemusterapeutti kertoo, mitä aterioilla kannattaa syödä – tärkeä tieto proteiinirahkoista