Mainos
Mainos

Sokeri vai rasva – kumpi on haitallisempaa? Suomalaisasiantuntija: ”Todella ongelmallista ja tulisi välttää”

Suomalaisasiantuntijoiden mukaan sokerin syöntiä kannattaa ehdottomasti rajoittaa tai jopa välttää. Tyydyttynyt rasvakaan ei kuitenkaan saa puhtaita papereita. 

MTV:n Makuja.fi-ruokasivusto kertoi keskiviikkona arvostetun englantilaisen sydänlääkärin Aseem Malhotran lausunnosta, jonka mukaan vuosikymmenten uskomukset rasvan haitallisuudesta ovat täyttä puppua. Malhotra väittää rasvan olevan todellisuudessa keholle hyväksi, toisin kuin sokerin. Sokeria lääkäri vertaa haitallisuudellaan jopa tupakkaan.

Mutta mitä mieltä aiheesta ovat sitten suomalaisasiantuntijat?

"Sokeri on todella ongelmallista ja sitä tulisi välttää"

Kansanterveysmiehenä tunnettu Kansanterveyslaitoksen entinen pääjohtaja, lääkäri ja professori Jussi Huttunen myöntää brittilääkärin olevan oikeilla jäljillä. Huttusen mukaan on kuitenkin väärin ja liian yksinkertaista puhua yleisesti pelkistä rasvoista ja hiilihydraateista, sillä ne rakentuvat erilaisin hyviin ja huonoihin rasvoihin ja hiilihydraatteihin.

– Sen sijaan sokeri on verrattavissa haitallisuudellaan tyydyttyneeseen rasvaan. Viime aikojen isojen seurantatutkimusten mukaan sokeri on yhtä vaarallista kuin tyydyttynyt rasva, ehkä jopa vaarallisempaa.

Suurin syy sokerin haitallisuuteen on Huttusen mukaan se, että kun se pilkkoutuu elimistössä glukoosiksi, niin verensokeri nousee nopeasti ja sitten taas laskee. Tämä aiheuttaa näläntunnetta ja saa ihmisen syömään enemmän.

– Sokeri on todella ongelmallista ja sitä tulisi välttää. Makean syöminen kannattaa jättää juhlahetkiin. Mitä pienemmällä määrällä pärjää, sitä parempi.

– Kyllä me hedelmissä olevan sokerin kanssa selvitään. Jos lisätyn sokerin saisi pois ruokavaliosta, niin se olisi parasta.

Saako sitten esimerkiksi leipää syödä?

– Tässäkin täytyy muistaa, että minkälaisesta leivästä puhutaan. Täysjyvästä on vain hyvää sanottavaa. Sen sijaan nopeasti imeytyviin hiilihydraatteihin, vaikka vehnäleipään liittyy sitten ongelmia. 

"Sokerin ja rasvan haitallisuuden vertailu on täysin absurdia"

Itä-Suomen yliopiston ravitsemusterapian professorina työskentelevä FT, dosentti ja laillistettu ravitsemusterapeutti Ursula Schwab on sitä mieltä, että sokerin ja tyydyttyneen rasvan haitallisuuden vertailu on täysin absurdia.

–  Se on älytön kysymys. Minkä takia meidän pitäisi tietää kummat ovat haitallisempia? Ei se mikään kilpajuoksu ole. Molemmat ovat haitallisia, niin simppeliä se on.

Schwab on ollut mukana laatimassa suomalaisia ravitsemussuosituksia ja korostaa, ettei mikään ruoka ole suosituksissa kieltolistalla.

–  Mitään ei tarvitse jättää ruokavaliosta kokonaan pois. Ravitsemussuositusten ruokakolmiossa on varattu oma kohta sattumille. Ne eivät kuulu päivittäiseen ruokavalioon, mutta esimerkiksi makeannälkään voi syödä makeaa silloin tällöin.

Suomessa on parhaillaan käynnissä kansallinen FinTerveys-tutkimus, joka toteutettiin viimeksi vuonna 2012. Sen mukaan suomalaiset saavat ruokavaliostaan liikaa sokeria.

–   Sokerinsaanti on meillä ihan yläkantissa. Erityisesti lapset saavat liikaa sokeria välipaloista, kuten jogurteista, vanukkaista, kaakaosta ja runsassokerisista kiisseleistä.

Sokeripitoisten välipaljon ei pitäisi kuulua lasten arkiruokavalioon, vaan välipalaksi tulisi tarjota esimerkiksi hedelmäpaloja ja täysjyvätuotteita. Karkit eivät kuitenkaan ole kokonaan pannassa, vaan herkutteluunkin on joskus varaa, jos päivittäinen ruokavalio on muuten kunnossa.

***

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja