Haluatko syödä terveellisesti? Kaksi asiaa, joihin tuoteselosteissa tulisi kiinnittää huomiota – tarkasta ainakin nämä!
Jos haluat noudattaa terveellisiä elämäntapoja, kannattaa huomiota kiinnittää elintarvikkeiden tuoteselosteisiin. Kaksi huomionarvoista kohtaa paljastavat, kuinka terveellinen tuote loppupeleissä oikein onkaan.
Videolla laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen kertoo, miksi sokeri koukuttaa.
Luonnollinen, superfood ja lisäaineeton. Kauppojen hyllyiltä löytyvien tuotteiden etiketit ovat yleensä täynnä erilaisia termejä, joilla tuote yritetään luoda asiakkaalle mahdollisimman houkuttelevaksi. Toisinaan etiketit sisältävät niin paljon tietoa, että voi olla vaikea hahmottaa, mitkä asiat loppu peleissä oikein ovat tärkeitä.
The New York Timesin uutisen mukaan on olemassa kaksi asiaa, jotka tuoteselosteesta kannattaisi joka kerta vilkaista. Nämä terveyden kannalta oleelliset asiat ovat lisätyn sokerin määrä ja annoskoko.
Vältä lisättyä sokeria ja liian isoja annoksia
Monet ruoat, kuten hedelmät, sisältävät luontaisesti sokeria, mutta yllättäviin monet elintarvikkeet sisältävät aimoannoksen myös lisättyä sokeria. Sokerin terveyshaitoista on puhuttu pitkään, ja maailman terveysjärjestö WHO suositteleekin pitämään lisätyn sokerin saannin noin 25 grammassa, eli noin kuudessa teelusikallisessa per päivä.
– Terveellinen ruoka sisältää vähän lisättyä sokeria ja vähän natriumia, mutta riittävän määrän kuitua, ravitsemusterapeuttiyhdistys Dietitians for Professional Integrityn perustaja Andy Bellatti kertoo.
Sokerin lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota myös suositeltuun annoskokoon.
Tuoteselosteissa ruoan energiamäärä ilmoitetaan usein sataa grammaa kohden, mutta usein myös annosta kohden. Selosteesta onkin hyvä tarkistaa, minkä kokoisena annoksena ruokaa on ajateltu tarjottavan. Monien tuotteiden, usein monien herkkujen, kohdalla suositeltu annoskoko voi olla paljon pienempi kuin mitä itse olit ajatellut.
Tiedostamalla koko paketin kalorimäärän vältyt liialta napostelulta siinä luulossa, että tuotteessa ei ole kaloreja juuri nimeksikään.
Lähde: NewYorkTimes
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan