Tehokkain kehon tulehduksien kukistaja löytyy lääkekaapin sijaan jääkaapista.
Jo aiemmin tiedettiin, että kehon pitkäaikainen tulehdustila voi johtaa sydänsairauksiin, syöpään, aivoverenkiertohäiriöihin, dementiaan sekä diabetekseen. Harvardin yliopiston tekemässä laajassa tutkimuksessa löytyi myös todisteita siitä, että tulehdusarvoja nostavalla ruokavaliolla on yhteys masennukseen.
Ihmisen vastustuskyky aktivoituu, kun elimistö huomaa sinne päätyneen jotain vierasta – kuten mikrobin, siitepölyn tai kemikaalin. Tulehduksen tarkoituksena on suojata kehoa tunkeutujalta, mutta pitkään kestäneenä se voi kääntyä ihmisen terveyttä vastaan.
Tutkijat kuitenkin painottavat, ettei yksittäisten tulehdusta aiheuttavien elintarvikkeiden välttely ole hyödyllistä. Kyse on suuremmista linjoista ruokavaliossa. Jos kuitenkin lautaselle tulee lapattua usein ja paljon alla mainittuja tuotteita, dieettiä voi olla syytä muuttaa kokonaisvaltaisesti.
Maitotuotteet
Jätä prosessoidut, runsaasti kaseiini-nimistä proteiinia sisältävät maitotuotteet suosiolla kylmähyllyyn. Tutkimuksen mukaan kaseiinin syömisellä on yhteys sekä syöpään että sydän- ja verisuonisairauksiin sairastumiseen, minkä lisäksi se voi aiheuttaa pahan allergisen reaktion. Kaseiinia saattaa löytyä esimerkiksi ranskankermasta, jogurtista sekä ihan tavallisesta maidosta.
Margariini
Margariinien sekä eläinrasvoja sisältävien levitteiden runsasta käyttöä on syytä vältellä, sillä ne pahentavat elimistön tulehdustilaa. Voi on leivän päälle parempi vaihtoehto.
Puhdistettu vilja
Vehnä, kaura, ruis sekä maissi sisältävät kaikki gluteiinia, joka aiheuttaa tulehdusreaktion elimistössä. Tämän vuoksi viljojen käyttöä on järkevää vähentää ja suosia täysjyväversioita, joissa jyvät ovat vähemmän käsiteltyjä.
Valkoinen riisi
Valkoisen riisin sijaan kannattaa lautaselleen valita vähemmän käsitelty tumma, kuitupitoinen riisi. Keitä sitä runsaassa vedessä, ja kaada keitinvesi riisin kypsyttyä alas viemäristä. Näin ruokaan kulkeutuu vähemmän kasvi- ja hyönteismyrkkynä käytettävää arseenia
