8 tuttua ruokaa, jotka tekevät sinut sairaaksi – älä syö runsaasti

nainen, keksi ja maitolasi
Suklaakeksit ja maito maistuvat yhdessä hyviltä, mutta elimistösi ei välttämättä ole samaa mieltä. Kuvituskuva. Shutterstock

Tehokkain kehon tulehduksien kukistaja löytyy lääkekaapin sijaan jääkaapista.

Jo aiemmin tiedettiin, että kehon pitkäaikainen tulehdustila voi johtaa sydänsairauksiin, syöpään, aivoverenkiertohäiriöihin, dementiaan sekä diabetekseen. Harvardin yliopiston tekemässä laajassa tutkimuksessa löytyi myös todisteita siitä, että tulehdusarvoja nostavalla ruokavaliolla on yhteys masennukseen.

Ihmisen vastustuskyky aktivoituu, kun elimistö huomaa sinne päätyneen jotain vierasta – kuten mikrobin, siitepölyn tai kemikaalin. Tulehduksen tarkoituksena on suojata kehoa tunkeutujalta, mutta pitkään kestäneenä se voi kääntyä ihmisen terveyttä vastaan.

Tutkijat kuitenkin painottavat, ettei yksittäisten tulehdusta aiheuttavien elintarvikkeiden välttely ole hyödyllistä. Kyse on suuremmista linjoista ruokavaliossa. Jos kuitenkin lautaselle tulee lapattua usein ja paljon alla mainittuja tuotteita, dieettiä voi olla syytä muuttaa kokonaisvaltaisesti.

Maitotuotteet

Jätä prosessoidut, runsaasti kaseiini-nimistä proteiinia sisältävät maitotuotteet suosiolla kylmähyllyyn. Tutkimuksen mukaan kaseiinin syömisellä on yhteys sekä syöpään että sydän- ja verisuonisairauksiin sairastumiseen, minkä lisäksi se voi aiheuttaa pahan allergisen reaktion. Kaseiinia saattaa löytyä esimerkiksi ranskankermasta, jogurtista sekä ihan tavallisesta maidosta.

Margariini

Margariinien sekä eläinrasvoja sisältävien levitteiden runsasta käyttöä on syytä vältellä, sillä ne pahentavat elimistön tulehdustilaa. Voi on leivän päälle parempi vaihtoehto.

Puhdistettu vilja

Vehnä, kaura, ruis sekä maissi sisältävät kaikki gluteiinia, joka aiheuttaa tulehdusreaktion elimistössä. Tämän vuoksi viljojen käyttöä on järkevää vähentää ja suosia täysjyväversioita, joissa jyvät ovat vähemmän käsiteltyjä.

Valkoinen riisi

Valkoisen riisin sijaan kannattaa lautaselleen valita vähemmän käsitelty tumma, kuitupitoinen riisi. Keitä sitä runsaassa vedessä, ja kaada keitinvesi riisin kypsyttyä alas viemäristä. Näin ruokaan kulkeutuu vähemmän kasvi- ja hyönteismyrkkynä käytettävää arseenia

Öljy

Runsaasti omega-6-rasvahappoja sisältävien öljyjen, kuten rapsi- ja auringonkukkaöljyjen, käyttö saattaa hieman yllättäen olla terveysriski. Kyseinen rasvahappo nimittäin ylläpitää elimistön tulehdustilaa. Käytä ruoanlaitossa edellä mainittujen sijaan oliiviöljyä, joka sisältää antioksidantteja ja muita tulehdusta lievittäviä ravintoaineita.

Punainen liha

Vähemmän yllättävää on tieto siitä, että runsas pihvin puputtaminen on haitallista terveydelle. Vaara koskee nautaa, sikaa sekä prosessoituja lihoja, kuten hampurilaispihvejä sekä makkaroita.

Sokeri

Valitettavasti karkkien, leivonnaisten sekä limonadien kaltaiset sokeriset herkut ovat hyviä vain makuhermojemme mielestä. Runsaasti sokeria sisältävät ruoka-aineet voivat saada syöjänsä hyvin sairaaksi.

Transrasvat

Friteeratut ruoat jättävät sormet likaisiksi ja hyvinvoinnin taka-alalle. Ranskanperunat, sipsit ja nugetit sisältävät paljon terveydelle haitallisia transrasvoja, mutta myös jäätelön ravintosisältö kannattaa tarkastaa.  

Tulehdusta aiheuttavia ruoka-aineita kannattaa karsia ruokavaliostaan. Niiden tilalle on hyvä lisätä tulehdusta vähentäviä elintarvikkeita, joita ovat oliiviöljyn lisäksi esimerkiksi tomaatit, vihreät vihannekset, hedelmät, rasvainen kala sekä pähkinät. 

***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.