Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

7 faktaa, joita et tiennyt sushista – käytätkö wasabia väärin?

Julkaistu 20.07.2015 20:04
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Sushi on suosittua ruokaa ympäri maailmaa. Näitä faktoja et tiennyt japanilaisherkusta!

Sushi tarkoittaa etikalla maustettuun riisiin perustuvia ruokalajeja, joiden päällyseksi tai täytteeksi voidaan käyttää kalaa, äyriäisiä tai kananmunaa. Nykyisin vaihtoehto löytyy lukuisia, myös kasvisversioita. 

Tämä ruokalaji on lähtöisin Japanista, mutta se on valloittanut ihmisten sydämet ympäri maailmaa. 

Entistä katuruokaa

Nykyisin sushia syödään pääasiassa ravintoloissa, mutta aiemmin sushi oli yksinomaan katuruokaa. Sushin siirtyminen kaduilta ravintoloihin tapahtui Japanissa 1900-luvun alussa. Tuhoisat maanjäristykset laskivat kiinteistöjen hintoja niin paljon, että myös edullista katuruokaa tarjoavien sushikokkien oli mahdollista siirtyä myymään tuotteitansa sisätiloihin.

Vanhin sushi maistuu juustolta

Vanhin sushityyppi on kotoisin Etelä-Japanista, jossa paikallista herkkua kutsutaan nimellä funazushi. Tämä maailman vanhin sushityyppi valmistetaan karpista ja etikkaisesta riisistä. Tämän sushin erikoisuus on kuitenkin valmistustavassa, sillä sen annetaan vanhentua jopa kolme vuotta. Asiantuntijoiden mukaan mausta voidaan erottaa pistävän juuston makua.

Tonnikala ei aina ole ollut suosittua

Nykyään sinievätonnikalaa sisältävät sushit ovat kaikkein kalleimpia sushiherkkuja. Tämä tonnikalalaji on todella uhanalainen, mutta sushipiireissä arvostettu herkku. Vielä vuosikymmeniä sitten kalastajat välttelivät tonnikalan pyydystämistä, sillä isot kalat repivät helposti rikki heikot verkot. Kalaverkkojen laadun parantuminen on valitettavasti johtanut myös liikakalastukseen ja monien lajien uhanalaisuuteen.

sushi
Muoviruohoa käytetään nykyisin koristeena, mutta ennen sillä oli käytännön merkitys.Shutterstock

Japanilaiset veitset teroitetaan eri tavalla

Japanilaisten upean veitsenkäsittelytaidon salaisuus piilee teroituksessa. Toisin kuin meillä, useimmat japanilaiset veitset teroitetaan vain yhdeltä puolelta. Tämän ansiosta kokit voivat pitää käsiään hyvinkin lähellä veistä satuttamatta itseään.

Miso ei kuulu sushiaterialle

Monissa meille tutuissa sushiravintoloissa ateria alkaa aina miso-tahnaa sisältävällä misokeitolla. Japanissa tämä keitto kuuluu kuitenkin aamiaiselle eikä sushiaterialle. Perinteisesti taas japanilaista munakasta, Tamagodonia, on pidetty sushiaterian olennaisena osana.

Säilyvyys pidemmäksi ruoholla

Sushiaterian seassa käytettiin aikoinaan lehtiä ja ruohoa pitämään kala tuoreena pidempään. Kauniin vihreät lehdet pitivät sushin maukkaana pidempään niiden antibakteeristen ominaisuuksiensa vuoksi. Nykyisin aidot lehdet on korvattu muovilla ja lehtien tarkoituksena on ainoastaan koristaa sushiateriaa. 

Moni lisää wasabia turhaan

Monet ruokailijat sekoittavat soijaan wasabia, mutta turhaan. Perinteisesti sushikokit lisäävät wasabia jo valmistusvaiheessa kalan ja riisin väliin, jolloin ylimääräisen tahnan lisääminen on turhaa. Liika wasabi peittää sushin raaka-aineiden herkkää makua.

Lähde: Thrillist.com

Lisää aiheesta:

Oletko jo maistanut? Sushia näppärämpi japanilainen välipala rantautui SuomeenTiesitkö tätä sushista? Moni mokaa soijan kanssa – eikä riisin kuulu olla tällaista!Unohda puikot! Suomessa vieraillut japanilainen kansanedustaja paljastaa, kuinka sushia kuuluisi oikeaoppisesti syödä Suomalainen ravintoloitsija kannustaa: Kaksi asiaa, jotka suomalaisten tulisi omaksua japanilaisesta ruokakulttuurista 11 asiaa, joita et tiennyt sushistaVältä yleiset virheet – näin syöt sushia oikein
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 14:52
    Sairaudet ja taudit

    Tutkimusväite: Jo yksi kevytlimu päivässä voi lisätä maksasairauden riskiä

  • 11:14
    Linnan juhlat

    Ravintolayrittäjä Elias ilahtui Linnan juhlien säräuutisesta – "Suurin osa ei tiedä"

  • 09:17
    Linnan juhlat

    Poikkeuksellinen perinneruoka Linnan juhliin: Valmistaminen kestää jopa 4–5 päivää

  • 08:58
    Linnan juhlat

    Nyt paljastui tietoa Linnan juhlien ruoista

  • Eilen16:59
    Juomat

    "Olutsekoilulle" stoppi: Vanha suosikki on taas hitti