7 faktaa, joita et tiennyt sushista – käytätkö wasabia väärin?

Sushi on suosittua ruokaa ympäri maailmaa. Näitä faktoja et tiennyt japanilaisherkusta!

Sushi tarkoittaa etikalla maustettuun riisiin perustuvia ruokalajeja, joiden päällyseksi tai täytteeksi voidaan käyttää kalaa, äyriäisiä tai kananmunaa. Nykyisin vaihtoehto löytyy lukuisia, myös kasvisversioita. 

Tämä ruokalaji on lähtöisin Japanista, mutta se on valloittanut ihmisten sydämet ympäri maailmaa. 

Entistä katuruokaa

Nykyisin sushia syödään pääasiassa ravintoloissa, mutta aiemmin sushi oli yksinomaan katuruokaa. Sushin siirtyminen kaduilta ravintoloihin tapahtui Japanissa 1900-luvun alussa. Tuhoisat maanjäristykset laskivat kiinteistöjen hintoja niin paljon, että myös edullista katuruokaa tarjoavien sushikokkien oli mahdollista siirtyä myymään tuotteitansa sisätiloihin.

Vanhin sushi maistuu juustolta

Vanhin sushityyppi on kotoisin Etelä-Japanista, jossa paikallista herkkua kutsutaan nimellä funazushi. Tämä maailman vanhin sushityyppi valmistetaan karpista ja etikkaisesta riisistä. Tämän sushin erikoisuus on kuitenkin valmistustavassa, sillä sen annetaan vanhentua jopa kolme vuotta. Asiantuntijoiden mukaan mausta voidaan erottaa pistävän juuston makua.

Tonnikala ei aina ole ollut suosittua

Nykyään sinievätonnikalaa sisältävät sushit ovat kaikkein kalleimpia sushiherkkuja. Tämä tonnikalalaji on todella uhanalainen, mutta sushipiireissä arvostettu herkku. Vielä vuosikymmeniä sitten kalastajat välttelivät tonnikalan pyydystämistä, sillä isot kalat repivät helposti rikki heikot verkot. Kalaverkkojen laadun parantuminen on valitettavasti johtanut myös liikakalastukseen ja monien lajien uhanalaisuuteen.

Japanilaiset veitset teroitetaan eri tavalla

Japanilaisten upean veitsenkäsittelytaidon salaisuus piilee teroituksessa. Toisin kuin meillä, useimmat japanilaiset veitset teroitetaan vain yhdeltä puolelta. Tämän ansiosta kokit voivat pitää käsiään hyvinkin lähellä veistä satuttamatta itseään.

Miso ei kuulu sushiaterialle

Monissa meille tutuissa sushiravintoloissa ateria alkaa aina miso-tahnaa sisältävällä misokeitolla. Japanissa tämä keitto kuuluu kuitenkin aamiaiselle eikä sushiaterialle. Perinteisesti taas japanilaista munakasta, Tamagodonia, on pidetty sushiaterian olennaisena osana.

Säilyvyys pidemmäksi ruoholla

Sushiaterian seassa käytettiin aikoinaan lehtiä ja ruohoa pitämään kala tuoreena pidempään. Kauniin vihreät lehdet pitivät sushin maukkaana pidempään niiden antibakteeristen ominaisuuksiensa vuoksi. Nykyisin aidot lehdet on korvattu muovilla ja lehtien tarkoituksena on ainoastaan koristaa sushiateriaa. 

Moni lisää wasabia turhaan

Monet ruokailijat sekoittavat soijaan wasabia, mutta turhaan. Perinteisesti sushikokit lisäävät wasabia jo valmistusvaiheessa kalan ja riisin väliin, jolloin ylimääräisen tahnan lisääminen on turhaa. Liika wasabi peittää sushin raaka-aineiden herkkää makua.

Lähde: Thrillist.com

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!