Kuusi merkkiä, jotka paljastavat pilaantuneen viinin – näiden pitäisi saada hälytyskellot soimaan!

viinipullot säilytys
Pilaantuneen punaviinin tunnistamisessa kannattaa maun lisäksi huomio kiinnittää tuoksuun ja viiniin ulkonäköön. Shutterstock

Vaikka monesti kuulee sanottavan, että viini vain paranee vanhetessaan, aivan kaikkiin viineihin tämä sanonta ei päde. Seuraavat merkit paljastavat viinipullon parhaiden päivien menneen jo ajat sitten. 

Videolla asiantuntija paljastaa vinkit samppanjan maisteluun. 

Jos et ole suuri viiniasiantuntija, joskus voi olla vaikea sanoa, onko viini todella pilalla, vai maistuuko viini muuten vain omaan makuun oudolta. Seuraavien vinkkien avulla voit helposti päätellä, onko viinisi todella kunnossa vai ei.

Merkit, joista tunnistat pilaantuneen viinin

Tuoksu paljastaa paljon. Hyvän viinin tuoksusta on mahdollista erottaa runsaasti erilaisia aromeita, mutta pilalle menneen viinin tuoksu on lähinnä luotaantyöntävä. Voimakas rusinan tuoksu, multaisuus, tunkkaisuus ja etikkamaisuus ovat selviä merkkejä siitä, ettei viinisi välttämättä ole enää ole juontikunnossa.

Punaviinisi maistuu makealle. Jos punaviinisi tuoksu ja maku ovat muuttuneet port- tai jälkiruokaviinimäiseen suuntaan, viinisi on todennäköisesti mennyt huonoksi.

Korkki on työntynyt ulos pullosta. Vaikka korkki olisi työntynyt viinipullosta ulos vain hyvin vähän, se on selvä merkki viinin pilaantumisesta. Korkin työntyminen johtuu tavallisimmin siitä, että viiniä on säilytetty liian kuumassa, jolloin korkki on laajentunut pullossa.

Viinin väri on muuttunut rusehtavaksi. Jos syvän punainen punaviinisi on muuttanut väriään rusehtavaksi, se on selvästi nähnyt parhaat päivänsä. Sama on kyseessä silloin, jos valkoviinisi on muuttunut syvän keltaiseksi tai ruskeampaan suuntaan.

Viinistä erottuu karvaita tai kemiallisia aromeita. Jos hedelmäisyyden sijaan viinisi tuoksu muistuttaa lähinnä tinneriä, maku on taatusti myös sen mukainen.

Tavallinen viini on muuttunut kuohuvaksi. Jos tavallinen puna- tai valkoviinisi on muuttunut hieman poreilevaksi, se on todennäköisesti jatkanut käymistään, eikä sitä kannattaisi nauttia.

Lähde: Popsugar

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!