Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

5 myyttiä soijasta, jotka luultavasti vielä uskot

Shutterstock
Julkaistu 17.07.2014 13:04

MTV LIFESTYLE

Soija on tuttu elintarvike kasvissyöjille, mutta se alkaa pikku hiljaa yleistymään elintarvikkeena myös sekasyöjien keskuudessa. Soijasta liikkuu silti sitkeitä myyttejä ja vääriä uskomuksia.

Soijapapu on niin kutsuttu kokonaisen proteiinin lähde, koska se sisältää kaikkia ihmiselle välttämättömiä aminohappoja. Tofua taas kutsutaan toiselta nimeltä myös soijajuustoksi, jota se oikeastaan on. Tofu valmistetaan juoksettamalla soijamaidosta. 

Soija on terveellistä myös sen takia, että se sisältää tyydyttyneiden rasvahappojen sijasta terveellisiä, monityydyttymättömiä rasvahappoja. 

Myytti 1: Kaikki soijaperäiset tuotteet ovat terveellisiä, koska ne ovat kasvisruokaa

Myös soijatuotteista saadaan ravintoarvot katoamaan prosessoinnin avulla. Esimerkiksi pakasteena ostetut soijanugetit eivät välttämättä ole erityisen ravintorikkaita. Tutki aina paketin ravintosisältöetiketti ennen ostamista. Pääsääntönä on sama, kuin missä tahansa ruokatuotteessa: mitä vähemmän ruokaa on prosessoitu, sitä terveellisempää se on. 

Myytti 2: Soija aiheuttaa rintasyöpää

Ei ole olemassa ensimmäistäkään pitävää, tieteellistä tutkimusta, joka osoittaisi tämän väitteen todeksi. Jotkin eläimillä tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet ristiriitaisia tutkimustuloksia siitä, vaikuttaako soijatuotteiden runsas kulutus rintasyövän kehittymiseen. Rotilla tehdyt tutkimukset eivät kuitenkaan ole verrannollisia, sillä ihmisen ruoansulatus on huomattavan erilainen kuin rotilla. Joidenkin tutkijoiden mukaan soijatuotteiden kuluttaminen voi pienissä määrin jopa lieventää riskiä sairastua rintasyöpään.

Myytti 3: Jos et pidä tofusta, soijaproteiinista tehdyt ravintolisät ovat hyvä vaihtoehto

Ravintolisien lyhytaikainen käyttö on melko turvallista, mutta nykyisten tutkimusten valossa niitä ei voi vielä suositella jatkuvaksi osaksi ruokavaliota. Suosi ”oikeaa” ruokaa ravintolisien sijasta, jos haluat pelata varman päälle. Soijapapuja voi myös syödä sellaisenaan, jos tofu ei maistu.

Myytti 4: Miehet eivät voi syödä soijaa

Internetissä pyörii juttuja, joiden mukaan soija laskee miehen testosteronitasoa. Kliiniset tutkimukset eivät tue tätä väittämää. Sen sijaan joidenkin tutkimusten mukaan soijan syömisestä olisi miehille pikemminkin hyötyä: soijan kulutuksen on esitetty vähentävän riskiä sairastua eturauhassyöpään. 

Myytti 5: Tofu on kallista

Tofu on itseasiassa melko edullista, ja lihaan verrattuna suorastaan halpaa. 200-300 grammaa valmiiksi marinoitua tofua maksaa keskimäärin 3 euroa.

Lähteet: Huffington Post, American Journal Of Clinical Nutrition, Huazhong University of Science and Technology

Lisää aiheesta:

Prosessoitu ruoka ja lisäaineet pilaavat terveyden – vai pilaavatko? Yleiset ruokamyytit syynissäTutkimus suitsuttaa planetaarista ruokavaliota: Pidentää elinikää ja on ympäristöystävällinenKumpi on oikeasti terveellisempää, lihaisa makkara vai prosessoitu kasvisruoka? Suomalaiset asiantuntijat vastaavatUskotko sinäkin näihin? Ravitsemusterapeutti perkaa tavallisia ruokauskomuksia: "Välillä naureskelen sille, välillä näen punaista"Ravitsemusterapeutti huolissaan sitkeistä ruokamyyteistä – nämä valheet eivät kuole milläänTiesitkö? Näitä terveellisiä ruoka ei pitäisi syödä liikaa – voi olla negatiivisia vaikutuksia niin vatsalle kuin ihollekin
KasvisruokavalioMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kasvisruokavalio
  • 24.8.17:33
    Ruoka

    Tämä ruokavalio saattaa lähes puolittaa suolistosyöpäriskin

  • 18.8.18:45
    Ruoka

    Joko testasit kahden ainesosan "pikajuuston"? Jennin älynväläyksestä hitti

  • 8.8.17:29
    Ruoka

    Pavel Tahkovuori oli lihansyöjä 26 vuotta, kunnes teki täyskäännöksen – tällaisia ruokia hän nyt grillaa

  • 8.8.07:43
    Ruoka

    Kasvispihvit pienellä budjetilla – ota superhelppo ohje talteen!

  • 18.7.07:46
    Ruokakauppa

    Suosikkituote loppui Lidleistä − vastaukset asiakaspalautteisiin ristiriistaisia