5 myyttiä soijasta, jotka luultavasti vielä uskot

Soijapapu
Shutterstock

Soija on tuttu elintarvike kasvissyöjille, mutta se alkaa pikku hiljaa yleistymään elintarvikkeena myös sekasyöjien keskuudessa. Soijasta liikkuu silti sitkeitä myyttejä ja vääriä uskomuksia.

Soijapapu on niin kutsuttu kokonaisen proteiinin lähde, koska se sisältää kaikkia ihmiselle välttämättömiä aminohappoja. Tofua taas kutsutaan toiselta nimeltä myös soijajuustoksi, jota se oikeastaan on. Tofu valmistetaan juoksettamalla soijamaidosta. 

Soija on terveellistä myös sen takia, että se sisältää tyydyttyneiden rasvahappojen sijasta terveellisiä, monityydyttymättömiä rasvahappoja. 

Myytti 1: Kaikki soijaperäiset tuotteet ovat terveellisiä, koska ne ovat kasvisruokaa

Myös soijatuotteista saadaan ravintoarvot katoamaan prosessoinnin avulla. Esimerkiksi pakasteena ostetut soijanugetit eivät välttämättä ole erityisen ravintorikkaita. Tutki aina paketin ravintosisältöetiketti ennen ostamista. Pääsääntönä on sama, kuin missä tahansa ruokatuotteessa: mitä vähemmän ruokaa on prosessoitu, sitä terveellisempää se on. 

Myytti 2: Soija aiheuttaa rintasyöpää

Ei ole olemassa ensimmäistäkään pitävää, tieteellistä tutkimusta, joka osoittaisi tämän väitteen todeksi. Jotkin eläimillä tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet ristiriitaisia tutkimustuloksia siitä, vaikuttaako soijatuotteiden runsas kulutus rintasyövän kehittymiseen. Rotilla tehdyt tutkimukset eivät kuitenkaan ole verrannollisia, sillä ihmisen ruoansulatus on huomattavan erilainen kuin rotilla. Joidenkin tutkijoiden mukaan soijatuotteiden kuluttaminen voi pienissä määrin jopa lieventää riskiä sairastua rintasyöpään.

Myytti 3: Jos et pidä tofusta, soijaproteiinista tehdyt ravintolisät ovat hyvä vaihtoehto

Ravintolisien lyhytaikainen käyttö on melko turvallista, mutta nykyisten tutkimusten valossa niitä ei voi vielä suositella jatkuvaksi osaksi ruokavaliota. Suosi ”oikeaa” ruokaa ravintolisien sijasta, jos haluat pelata varman päälle. Soijapapuja voi myös syödä sellaisenaan, jos tofu ei maistu.

Myytti 4: Miehet eivät voi syödä soijaa

Internetissä pyörii juttuja, joiden mukaan soija laskee miehen testosteronitasoa. Kliiniset tutkimukset eivät tue tätä väittämää. Sen sijaan joidenkin tutkimusten mukaan soijan syömisestä olisi miehille pikemminkin hyötyä: soijan kulutuksen on esitetty vähentävän riskiä sairastua eturauhassyöpään. 

Myytti 5: Tofu on kallista

Tofu on itseasiassa melko edullista, ja lihaan verrattuna suorastaan halpaa. 200-300 grammaa valmiiksi marinoitua tofua maksaa keskimäärin 3 euroa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.