5 asiaa, jotka tapahtuvat, kun alat juoda kahvia

kahvia
Kahvi on suomalaisille aamun pelastus. Shutterstock

Kahvi vaikuttaa kehossasi yllättävään moneen asiaan. Jo kupillinen voi aiheuttaa sekä näkyviä että näkymättömiä muutoksia. 

Kahvista voi olla niin hyötyä kuin haittaakin riippuen tilanteesta. Tiesitkö, että nämä kaikki asiat tapahtuvat elimistössäsi, kun juot kahvia?

1. Tarkkaavaisuutesi kasvaa

20 minuutin kuluttua kahvikupillisen juomisesta saatat tuntea itsesi tarkkaavaisemmaksi. Myös keskittymiskykysi kasvaa. Pupillisi laajenevat hieman ja näkösi muuttuu kirkkaammaksi.

2. Tunnet itsesi virkeämmäksi

Noin kolmen tunnin ajan kahvin juomisen jälkeen tunnet itsesi pirteämmäksi, ja väsymys katoaa. Kofeiinin vaikutus kuitenkin lakkaa muutamissa tunneissa, minkä jälkeen saatat tuntea tarvetta uudelle kupilliselle.

3. Mielialasi kohoaa

Kahvin juominen vapauttaa mielihyvähormoni dopamiinia, mikä käytännössä tarkoittaa, että kahvi saa helpommin hymyn huulillesi ja mielialasi paremmaksi.

4. Ruoansulatus vauhdittuu

Kahvi happamoittaa vatsalaukkuasi ja antaa lisävauhtia ruoansulatukselle. Vältä kuitenkin kahvin juomista tyhjään mahaan, sillä sen happamuus voi ärsyttää vatsaa saaden aikaan närästystä, vatsakipuja ja turvotusta.

5. Verenpaineesi kohoaa

Pian kahvin juomisen jälkeen verenpaineesi nousee.

Jos juot vain yhden kupin kahvia, sykkeesi hieman hidastuu, mutta useampi kahvikupillinen saa myös sykkeesi nousemaan. Illalla nautittu kahvi voi aiheuttaa nukahtamisvaikeuksia. 

Lähde: Telegraph


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!