Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

25 ruoka-ainetta, joita maailman terveimmät ihmiset syövät päivittäin – kuuluvatko nämä hyvää tekevät herkut jo ruokavalioosi?

Eri ruoka-aineryhmistä löytyy ruokia, jotka tekevät hyvää terveydellesi.
Eri ruoka-aineryhmistä löytyy ruokia, jotka tekevät hyvää terveydellesi. Shutterstock
Julkaistu 14.11.2018 07:02

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Jos haluat elää pitkän ja terveellisen elämän, seuraavat raaka-aineet kannattaa ottaa osaksi päivittäistä ruokavaliota. 

Kirjassa ”Maailman terveimpien ihmisten salaisuudet” paljastetaan, millaiset ruoat voivat auttaa sinua elämään terveen ja pitkän elämän. Expressen-sivusto kokosi kirjasta yhteen joukon ruokia, jotka kannattaa ottaa osaksi päivittäistä ruokavaliota. 

Juurekset

Punajuuret: Trendikkäät punajuuret sisältävät runsaasti nitraatteja, joiden tiedetään alentavan verenpainetta ja olevan hyväksi sydämen terveydelle. Punajuuria voi nauttia niin pihvien, uunijuureksien, keiton kuin mehunkin muodossa.

Valkosipuli: Valkosipulin sisältämä allisiini auttaa sekä hillitsemään tulehduksia että pitämään kolesterolitasot kurissa.

Mausteet

Mustapippuri: Mustapippuri on mauste, joka toimii antioksidanttina, parantaa vastustuskykyä ja edesauttaa ruoansulatuksen toimintaa.

Kaneli: Lukuisista terveyshyödyistä tunnettu kaneli auttaa muun muassa estämään tulehduksia ja hillitsemään ruokahalua. Kanelia kannatta kokeilla lisätä niin kahvin kuin mehunkin sekaan.

mauste mausteita mausteet shutterstockMausteilla on yllättäviä terveysvaikutuksia.Shutterstock

Kurkuma: Kurkumaa on käytetty lääkekasvina jo tuhansien vuosien ajan muun muassa hoitamaan tulehduksia, laskemaan kuumetta ja parantamaan ruoansulatusta.

Inkivääri: Lista terveellisistä raaka-aineista ei olisi täydellinen ilman inkivääriä. Antioksidanttipitoisella kurkumalla on lukuisia terveysvaikutuksia aina ruokahalun, verensokerin kuin kolesterolitasojen kannalta.

Herkut

Tumma suklaa: Jos mielesi tekee jotain hyvää, tumma yli 70-prosenttinen suklaa on hyvä vaihtoehto. Pieni pala suklaata tekee hyvää niin sydämelle, mielelle kuin elämänlaadulle.

Jälkiruoat: Elämästä kuuluu myös nauttia, ja terve elämä sisältää sopivassa suhteessa myös herkkuja.

Hunaja: Makeuttajana hunaja on ylivoimainen luonnontuote. Hunajaa ei kuitenkaan kannata kuumentaa yli 40 asteeseen, sillä liian kuumassa hunajan hyvät entsyymit tuhoutuvat.

Proteiinit

Kananmunat: Runsaasti vitamiineja ja ravintoaineita sisältävä kananmuna on erinomainen proteiininlähde, jolla on positiivisia seurauksia myös vaa’an lukemia ajatellen.

kananmunaKananmunassa on paljon ravinteita pienessä paketissa.Shutterstock

Pavut: Pavut sisältävät lähes yhtä paljon proteiinia kuin liha, mutta rasittaa ympäristöä huomattavasti vähemmän. Lisäksi pavut ovat erinomaista ravintoa myös verensokeria, suoliston terveyttä ja kolesterolitasoja ajatellen.  

Kala: Rasvaisten kalojen, kuten lohen, sisältämät omega-3-rasvahapot tekevät hyvää sydämesi terveydelle.

Juomat

Kahvi: Kahvin on tutkimusten valossa todettu vähentävän niin dementian, syövän, diabeteksen kuin liikalihavuudenkin riskiä. Neljä kupillista päivässä on kohtuullinen määrä.

Tee: Vaikka toisten teelaatujen on todettu olevan terveellisempiä kuin toisten, tee kannattaa valita oman maun ja tilanteen mukaan. Elämä on liian lyhyt, jotta voisit juoda omaan makuun huonoa teetä.

LUE MYÖS: Yhdeksän teehen liittyvää myyttiä, joihin olet aina uskonut – tarkista, ovatko väittämät totta vai tarua

Omenasiiderietikka: Teelusikallinen etikkaa veden kanssa nautittuna on todellinen terveyspommi, joka auttaa muun muassa painonhallinnassa.

Hapatetut tuotteet

Hapankaali, suolakurkku, kimchi: Fermentoidut tuotteet sisältävät suoliston terveyden kannalta hyviä probiootteja.

Jogurtti: Myös jogurtti sisältää runsain mitoin probiootteja, joiden on todettu myös ehkäisevän atooppista ihottumaa. Jogurttia kannattaa nauttia myös silloin, jos vatsaongelmat vaivaavat, sillä jogurtin on todettu auttavan myös ripulin hoidossa.

Pähkinät ja siemenet

mantelitMantelit ovat sekä herkullinen että terveyden kannalta loistava välipala.Shutterstock

Mantelit: Se lisäksi, että mantelit sisältävät runsaasti kuitua ja hyviä rasvoja, ne ovat erinomainen raudan, kaliumin ja foolihapon lähde. Manteleiden on osoitettu olevan erinomaista ruokaa myös sydämesi kannalta.

Chiansiemenet: Nämä erittäin pienet siemenet tekevät hyvää niin ruoansulatukselle kuin sydämen terveydelle. Chiansiemenistä syntyy vaikkapa loistava aamupalavanukas.

Vihannekset

Avokado: Hyvä rasvahappokoostumus ja kuitupitoisuus yhdessä kaliumin ja muiden ravintoaineiden kanssa tekevät avokadosta mitä erinomaisimman vihanneksen.

Parsakaali: Parsakaalia kutsutaan maailman parhaaksi vihannekseksi, eikä suotta! Parsakaali on varsinainen antioksidanttipommi, joka sopii lähes ruokaan kuin ruokaan.

LUE MYÖS: Yksi yli muiden? Lääkärin mukaan sinun tarvitsee syödä vain yhtä vihannesta pysyäksesi terveenä

Oliivit ja oliiviöljy: Oliiviöljy on kasvirasva, jolla on positiivisia vaikutuksia sydämen terveydelle. Oliiviöljyä kannattaa lorauttaa rohkeasti ruokaan ja salaatteihin, sillä oliiviöljyn päivittäisen syömisen on todettu vähentävän kuolemanriskiä.

Pinaatti: Mitä tummempi vihannes, sen parempi. Pinaatti sisältää runsaasti elimistölle tärkeitä ravintoaineita, kuten kaliumia, kalsiumia, magnesiumia ja lukuisia vitamiineja. Käytä niin ruoan valmistuksessa kuin smoothieiden raaka-aineina.

Hedelmät ja marjat

Kirsikat: Kirsikat sisältävät tulehdusta ehkäiseviä aineosia, jotka lievittävät stressiä ja auttavat nukahtamaan.

KirsikatKirsikat voivat auttaa nukahtamaan.Shutterstock

Mustikat - ja muut marjat: Mustikat, aivan kuten monet muutkin marjat, sisältävät runsaasti antioksidantteja, kuituja ja verensokeria tasaavia ainesosia.

Lähde: Expressen

Lisää aiheesta:

5 herkullista hedelmää ja vihannesta, joita jokaisen kannattaisi syödä enemmän – huikeat terveyshyödyt!11 ruokaa, joita ravitsemusterapeutit syövät lähes päivittäin – ja joita sinunkin pitäisi8 ruokaa, joita ravitsemusterapeutit syövät lähes päivittäin – ota nämä osaksi ruokavaliotasi ja voi hyvin!Turvottaako? Kahdeksan ruokaa, jotka tekevät hyvää vatsallesi12 ruoka-ainetta, joita jokaisen naisen kannattaisi syödä viikoittainHaluatko elää pitkään? Nämä ruoka-aineet voivat auttaa pitkän iän saavuttamisessa
RuokavalioRuokaTerveys ja hyvinvointiVitamiinitMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruokavalio
  • 1.10.06:31
    Terveys ja hyvinvointi

    Maria eli 117-vuotiaaksi – ruokavaliossa mielenkiintoinen yksityiskohta

  • 14.9.12:15
    Kasvisruokavalio

    Parempi suorituskyky, matalampi kolesteroli, terveempi sydän? Tätä ruokavaliota lääkärit suosittelevat

  • 9.9.16:00
    Unihäiriöt

    Väsyttääkö päivisin? Tutkimus havaitsi mahdollisen syypään ruokavaliossa

  • 31.8.08:37
    Painonhallinta

    Ostimme kolme julkisuudesta tuttua ruokavaliovalmennusta – ravitsemusterapeutilta tyrmäävä arvio

  • 28.8.07:46
    Ruoka

    Ravitsemusterapeutti kertoo, mitä aterioilla kannattaa syödä – tärkeä tieto proteiinirahkoista