25 ruoka-ainetta, joita maailman terveimmät ihmiset syövät päivittäin – kuuluvatko nämä hyvää tekevät herkut jo ruokavalioosi?

terveelliset ruoat
Eri ruoka-aineryhmistä löytyy ruokia, jotka tekevät hyvää terveydellesi. Shutterstock

Jos haluat elää pitkän ja terveellisen elämän, seuraavat raaka-aineet kannattaa ottaa osaksi päivittäistä ruokavaliota. 

Kirjassa ”Maailman terveimpien ihmisten salaisuudet” paljastetaan, millaiset ruoat voivat auttaa sinua elämään terveen ja pitkän elämän. Expressen-sivusto kokosi kirjasta yhteen joukon ruokia, jotka kannattaa ottaa osaksi päivittäistä ruokavaliota. 

Juurekset

Punajuuret: Trendikkäät punajuuret sisältävät runsaasti nitraatteja, joiden tiedetään alentavan verenpainetta ja olevan hyväksi sydämen terveydelle. Punajuuria voi nauttia niin pihvien, uunijuureksien, keiton kuin mehunkin muodossa.

Valkosipuli: Valkosipulin sisältämä allisiini auttaa sekä hillitsemään tulehduksia että pitämään kolesterolitasot kurissa.

Mausteet

Mustapippuri: Mustapippuri on mauste, joka toimii antioksidanttina, parantaa vastustuskykyä ja edesauttaa ruoansulatuksen toimintaa.

Kaneli:Lukuisista terveyshyödyistä tunnettu kaneli auttaa muun muassa estämään tulehduksia ja hillitsemään ruokahalua. Kanelia kannatta kokeilla lisätä niin kahvin kuin mehunkin sekaan.

Kurkuma: Kurkumaa on käytetty lääkekasvina jo tuhansien vuosien ajan muun muassa hoitamaan tulehduksia, laskemaan kuumetta ja parantamaan ruoansulatusta.

Inkivääri: Lista terveellisistä raaka-aineista ei olisi täydellinen ilman inkivääriä. Antioksidanttipitoisella kurkumalla on lukuisia terveysvaikutuksia aina ruokahalun, verensokerin kuin kolesterolitasojen kannalta.

Herkut

Tumma suklaa: Jos mielesi tekee jotain hyvää, tumma yli 70-prosenttinen suklaa on hyvä vaihtoehto. Pieni pala suklaata tekee hyvää niin sydämelle, mielelle kuin elämänlaadulle.

Jälkiruoat: Elämästä kuuluu myös nauttia, ja terve elämä sisältää sopivassa suhteessa myös herkkuja.

Hunaja: Makeuttajana hunaja on ylivoimainen luonnontuote. Hunajaa ei kuitenkaan kannata kuumentaa yli 40 asteeseen, sillä liian kuumassa hunajan hyvät entsyymit tuhoutuvat.

Proteiinit

Kananmunat: Runsaasti vitamiineja ja ravintoaineita sisältävä kananmuna on erinomainen proteiininlähde, jolla on positiivisia seurauksia myös vaa’an lukemia ajatellen.

Pavut: Pavut sisältävät lähes yhtä paljon proteiinia kuin liha, mutta rasittaa ympäristöä huomattavasti vähemmän. Lisäksi pavut ovat erinomaista ravintoa myös verensokeria, suoliston terveyttä ja kolesterolitasoja ajatellen.  

Kala: Rasvaisten kalojen, kuten lohen, sisältämät omega-3-rasvahapot tekevät hyvää sydämesi terveydelle.

Juomat

Kahvi: Kahvin on tutkimusten valossa todettu vähentävän niin dementian, syövän, diabeteksen kuin liikalihavuudenkin riskiä. Neljä kupillista päivässä on kohtuullinen määrä.

Tee: Vaikka toisten teelaatujen on todettu olevan terveellisempiä kuin toisten, tee kannattaa valita oman maun ja tilanteen mukaan. Elämä on liian lyhyt, jotta voisit juoda omaan makuun huonoa teetä.

Omenasiiderietikka: Teelusikallinen etikkaa veden kanssa nautittuna on todellinen terveyspommi, joka auttaa muun muassa painonhallinnassa.

Hapatetut tuotteet

Hapankaali, suolakurkku, kimchi: Fermentoidut tuotteet sisältävät suoliston terveyden kannalta hyviä probiootteja.

Jogurtti: Myös jogurtti sisältää runsain mitoin probiootteja, joiden on todettu myös ehkäisevän atooppista ihottumaa. Jogurttia kannattaa nauttia myös silloin, jos vatsaongelmat vaivaavat, sillä jogurtin on todettu auttavan myös ripulin hoidossa.

Pähkinät ja siemenet

Mantelit: Se lisäksi, että mantelit sisältävät runsaasti kuitua ja hyviä rasvoja, ne ovat erinomainen raudan, kaliumin ja foolihapon lähde. Manteleiden on osoitettu olevan erinomaista ruokaa myös sydämesi kannalta.

Chiansiemenet: Nämä erittäin pienet siemenet tekevät hyvää niin ruoansulatukselle kuin sydämen terveydelle. Chiansiemenistä syntyy vaikkapa loistava aamupalavanukas.

Vihannekset

Avokado: Hyvä rasvahappokoostumus ja kuitupitoisuus yhdessä kaliumin ja muiden ravintoaineiden kanssa tekevät avokadosta mitä erinomaisimman vihanneksen.

Parsakaali: Parsakaalia kutsutaan maailman parhaaksi vihannekseksi, eikä suotta! Parsakaali on varsinainen antioksidanttipommi, joka sopii lähes ruokaan kuin ruokaan.

Oliivit ja oliiviöljy: Oliiviöljy on kasvirasva, jolla on positiivisia vaikutuksia sydämen terveydelle. Oliiviöljyä kannattaa lorauttaa rohkeasti ruokaan ja salaatteihin, sillä oliiviöljyn päivittäisen syömisen on todettu vähentävän kuolemanriskiä.

Pinaatti: Mitä tummempi vihannes, sen parempi. Pinaatti sisältää runsaasti elimistölle tärkeitä ravintoaineita, kuten kaliumia, kalsiumia, magnesiumia ja lukuisia vitamiineja. Käytä niin ruoan valmistuksessa kuin smoothieiden raaka-aineina.

Hedelmät ja marjat

Kirsikat: Kirsikat sisältävät tulehdusta ehkäiseviä aineosia, jotka lievittävät stressiä ja auttavat nukahtamaan.

Mustikat - ja muut marjat: Mustikat, aivan kuten monet muutkin marjat, sisältävät runsaasti antioksidantteja, kuituja ja verensokeria tasaavia ainesosia.

Lähde: Expressen

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja