Lisää kanelia ruokaasi – hurjat terveysvaikutukset

shutterstock_618660092
Kuvituskuva. Shutterstock

Tiedemaailmassa on jo pitkään arveltu, että suomalaisillekin mieleisellä kanelilla olisi runsaasti positiivisia terveysvaikutuksia, kuten kyky ehkäistä verensokeripiikkejä ja suojella insuliiniresistanssilta. Ohio Northern University Raabe College of Pharmacy -yliopiston tutkijoiden uusimmat tutkimustulokset puoltavat käsitystä.

Viime lauantaina American Society for Biochemistry and Molecular Biology -tapahtumassa esitelty tutkimus tarjoaa potentiaalisia selityksiä kanelin myönteisille vaikutuksille. Tutkijat pitävät maustetta oikeana metabolisena voimanpesänä eli aineenvaihdunnan vauhdittajana. Se vaikuttaa myös vielä terveellisemmältä kuin tutkijat osasivat alun perin odottaa.

Biokemian apulaisprofessori Amy Stockert on tutkinut kanelin terveysvaikutuksia vuosikausia. Pari vuotta sitten hänen tutkimuksensa osoittivat, että kakkostyypin diabeteksesta kärsivien potilaiden verensokereita saatiin laskemaan kanelin avulla jopa yhtä tehokkaasti kuin reseptilääkkeillä.

Joulumauste kannattaa ottaa ympärivuotiseen käyttöön

Tutkimuksissa on todettu, että jotkut kanelin aiheuttamat positiiviset vaikutukset ovat säilyneet, vaikka potilas on lopettanut kanelinvalmisteen syömisen. Stockert esittääkin, että kaneli olisi aiheuttanut joissain tapauksissa pysyviä muutoksia solutasolla.

Stockert on löytänyt kanelista vielä toistaiseksi julkaisemattomissa tutkimuksissaan myös ikääntymisen merkkejä hidastuttavia ja kolesterolia alentavia ainesosia. Tulevaisuudessa aiheeseen vihkiytynyt apulaisprofessori aikoo tutkia mausteen vaikutuksia esimerkiksi rasvasoluihin.

Tutkijat arvelevat ettei kanelista hyötyäkseen tarvitse niellä suuria määriä maustetta. Kanelia on helppo ripotella esimerkiksi aamukahvin, smoothien tai puuron joukkoon. Myös korvapuustin ystävät ottavat tutkimustulokset varmasti ilolla vastaan.

Lähde: Time

***

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja