0:47

Yhdeksän teehen liittyvää myyttiä, joihin olet aina uskonut – tarkista, ovatko väittämät totta vai tarua

Tee on veden jälkeen maailman toiseksi suosituin juoma, jonka juomiseen liittyy paljon myyttejä ja uskomuksia. Osassa uskomuksista on perää, toiset taas ovat täysin tuulesta temmattuja. 

Jos tee ei maistu, kokeile herkullista kahvipirtelöä. Reseptin löydät videolta. 

Seuraavaan listaukseen on koostettu lista yleisimmistä teehen liittyvistä myyteistä. Tarkista, ovatko myytit totta vai tarua.

Myytti 1: Teetä ei kannata nauttia ruokajuomana

Osittain totta. Teen sisältämät polyfenolit häiritsevät etenkin raudan imeytymistä elimistöön. Jos haluat saada ruoasta kaiken hyödyn irti, nauti teetä mieluummin vähintään puoli tuntia ennen tai jälkeen ruokailun.

Myytti 2: Tee on terveellisintä sellaisenaan

Tarua. Vaikka tee on erittäin terveellinen juoma ihan sellaisenaankin, se muuttuu vieläkin paremmaksi, kun lisäät juoman sekaan hieman happoa. Happo, kuten sitruuna, auttaa terveyshyödyistä tunnettuja flavonoideja säilymään teessä paremmin.

Lisäksi tutkimukset osoittavat, että sitruunan lisääminen teehen voisi auttaa myös parantamaan keskittymiskykyä. 

Myytti 3: Kaikki teejuomat ovat teetä

Tarua. Muun muassa yrtti- ja rooibos-teet ei sisällä lainkaan teepensaan lehtiä, vaan ne ovat teen tapaan haudutettuja yrttijuomia. Aitoa teetä saadaan Camellia sinensin -kasvista, joten niin sanottuja oikeita teejuomia ovat ainoastaan musta-, valkoinen-, vihreä- ja oolong-tee.

Myytti 4: Raskaana olevien tulisi rajoittaa teen juontia

Totta. Vihreä ja musta tee sisältävät kahvin tavoin kofeiinia, jonka saantia raskaana olevien naisten tulisi rajoittaa.

Myytti 5: Tee voi aiheuttaa allergisen reaktion

Totta. Useimmat teelaadut on valmistettu kasveista tai kukkien osista, joten ei ole lainkaan mahdotonta, että teen juominen voi aiheuttaa allergisia reaktioita näille kasveille herkistyneille ihmisille.

Myytti 6: Tee on erinomainen flunssajuoma

Totta. Yleisesti tiedetään, että monet teelaadut sisältävät elimistön soluja suojaavia antioksidantteja. Tämän hyvän ominaisuuden lisäksi teet pitävät sisällään tulehdusta rauhoittavia ainesosia, jotka auttavat lieventämään flunssan oireita.

Kaiken hyvän lisäksi kuuman teen juominen rauhoittaa kurkkukipua ja lämmittää palelevaa kehoa.

Myytti 7: Tee ei voi mennä vanhaksi

Tarua. Tee säilyttää arominsa ja hyvää tekevät ominaisuutensa noin puoli vuotta. Teepusseja ei siis kannata säilöä kaapissa ikuisuuksia, vaan käyttää ne mahdollisimman nopeasti pois.

Vaikka tee voi säilyttää makunsa pidempäänkin, erään tutkimuksen mukaan teen antioksidanttitasot olivat laskeneet puolessa vuodesa yli kolmanneksella. Pakastimessa teen säilyvyysaika on 1–1,5 vuotta.

Myytti 8: Maito tekee teestä vähemmän terveellisen

Tarua. Vaikka uskomus maidon lisäämisen haitoista elää vahvana, uudet tutkimukset ovat osoittaneet, että maidon lisäämisellä ei ole vaikutusta teestä saataviin terveyshyötyihin.  

Myytti 9: Kuuma tee on kylmää terveellisempää

Tarua. Tutkimukset osoittavat, että kotitekoinen jäätee ei eroa terveysvaikutuksiltaan kuumasta teestä. Voit siis huoletta nauttia teesi joko kuumana tai kylmänä makusi mukaan. Kokeile lisätä kylmää teetä myös aamusmoothiesi joukkoon.

Lähde: Expressen

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja