Yksi yli muiden? Lääkärin mukaan sinun tarvitsee syödä vain yhtä vihannesta pysyäksesi terveenä

Aivoille sopivaa ruokaa? 7:47 Aivoille sopivaa ruokaa?

Lääkäri Rangan Chatterjeen mukaan terveyden vahvistamiseksi tarvitsee syödä vain yhtä vihannesta – parsakaalia. Sen kuidut pilkkoutuvat suolistossa lyhytketjuisiksi rasvahapoiksi, jotka auttavat pitämään suoliston terveenä. Suoliston terveydellä taas on havaittu yhteys yleisen hyvinvoinnin kanssa.

Yllä olevalla videolla mietitään, voiko itsensä syödä muistisairaaksi.

Jos et halua ostaa kaupasta kotiin kilokaupalla kasviksia, ilahtunet varmasti BBC-kanavalta tutun lääkäri Rangan Chatterjeen väitteestä, jonka mukaan ihminen tarvitsee vastustuskykynsä ylläpitämiseen ainoastaan yhden vihanneksen – parsakaalin.

"Hengenpelastaja"

Chatterjee kuvailee parsakaalia hengenpelastajaksi. Kasvis sisältää kuituja, jotka hajoavat vasta paksusuolessa, jossa asustaa suurin osa suolibakteereista. Ne alkavat syödä kuitua ja pilkkoa niitä lyhytketjuisiksi rasvahapoiksi, jotka ovat tärkeitä suoliston terveyden kannalta. Chatterjee kuvaileekin parsakaalia hengenpelastajaksi. 

Chatterjeen mukaan suoliston terveydellä on vaikutusta mieleen ja aivoihin. Se saattaa hänen mukaansa vaikuttaa myös painoon ja nivelten terveyteen.

Livescience-sivuston mukaan parsakaalin rouskuttaminen näyttäisi edistävän myös sydämen ja silmien terveyttä sekä ehkäisevän syöpää ja alentavan kolesterolia. 

Suolen ja mielen välillä yhteys

Harvardin yliopiston mukaan mahavaivat tai suolistohäiriöt saattaa aiheuttaa stressiä ja masennusta. Tämä johtuu siitä, että aivojen ja ruoansulatusjärjestelmän välillä on yhteys. Jos syöt epäterveellisesti, mahan ja mielen yhteys voi häiriintyä. Mutta kun syöt suoliston hyvinvointia edistäviä ruokia, kuten parsakaalia, mielenterveyden ongelmien riski voi pienentyä.

Jos innostuit parsakaalista, älä kuitenkaan ryhdy paistamaan sitä. Saat eniten terveyshyötyjä irti, jos syöt sen raakana, tai keität tai höyrytät.

***

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat