Terveellisestä ruokavaliosta liikkuu paljon sitkeitä myyttejä ja uskomuksia, joilla ei ole mitään perää. Listasimme omituisimmat ja yleisimmät harhaluulot, mitkä liittyvät terveelliseen syömiseen.
Pyrkimys terveelliseen ruokavalioon on elämänmittainen projekti. Eri vuosikymmeninä on usein vallalla aivan erilaisia näkemyksiä siitä, millaiset ruoat oikein ovat terveellisiä. Esimerkiksi sokeria pidettiin joskus harvinaisena ja terveellisenä elintarvikkeena, koska sitä ei ollut saatavilla yhtä helposti, kuin nykyään. Millaisiin kummallisiin terveysmyytteihin tänä päivänä saattaa törmätä? Listasimme muutama erikoista ja omituista uskomusta.
1. Ruskea kananmuna on valkoista terveellisempää
Valkoisesta on tullut oikea kirosana terveellistä ruokavaliota noudattaville viime aikoina. Kaikki valkoinen tyrmätään. Tässä uskomuksessa ei kuitenkaan ole mitään järkeä. Munan sisältö on pitkälti samanlainen sen kuoren väristä riippumatta. Munan väri riippuu kanan rodusta, ei munan sisällöstä.
2. Maapähkinävoi on terveellistä, koska siinä on hyvälaatuista rasvaa
Maapähkinävoi sisältää omega 3 -rasvahappoja, mutta sitä pitäisi syödä noin 1500 kalorin verran, jotta saisit siitä saman verran omega 3 -happoja, kuin pienestä palasesta lohta. Ei kuulosta ollenkaan järkevältä!
3. Kalkkuna tai kana on terveellisempää, kuin punainen liha
Kuvittelet, että kanassa tai kalkkunassa on merkittävästi vähemmän rasvaa, kuin punaisessa lihassa. Kanan ja kalkkunan rasvapitoisuus riippuu kuitenkin pitkälti tuotteen prosessoinnista, marinadista ja laadusta. Luomutuotettu riistaliha on luultavasti paljon terveellisempää, kuin tyhjiöpakatut ja marinoidut kanankoivet.
4. Kaikki napostelu on pahasta
Luulet, että pudotat painoasi syömällä vain kaksi tai kolme kertaa päivässä. Näin ei kannattaisi tehdä, sillä terveelliset, pienet välipalat pitävät aineenvaihduntasi liikkeellä ja vatsasi tyytyväisenä.
