Zyskowicz vähentäisi presidentin valtaa hallituksen synnyssä

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ben Zyskowicz ehdottaa, että presidentin roolia hallituksen muodostamisessa pitäisi valtiosääntöuudistuksen yhteydessä vähentää.

Zyskowicz esittää aiheesta neuvotteluja eduskunnassa muiden hallitusryhmien kanssa. Suurin oppositiopuolue keskusta on myös vaatinut eduskunnan roolin vahvistamista pääministeriä valittaessa. Zyskowiczin mukaan hallituksen alkuperäinen esitys vahvistaa olennaisesti eduskunnan osuutta hallituksen muodostamisessa, mutta säilyttää silti presidentillä huomattavan roolin. Tilanteesta ja kulloisestakin presidentistä riippuen tämä rooli voi olla käytännössä hyvinkin merkittävä, Zyskowicz arvioi.

-On syytä uskoa, että ajan myötä valtiokäytäntökin korostaa nimenomaan eduskunnan roolia hallituksen muodostamisessa. Tästä huolimatta on aihetta kysyä, eikä valtiosääntöuudistuksessa tulisi rajata tasavallan presidentin rooli ohuemmaksi kuin hallituksen esityksessä, Zyskowicz ehdottaa. Hänen mielestään eduskunnan roolin korostamista puolustaa se, että hallituksen nimityksessä on ennen kaikkea kyse eduskuntavaalien tuloksesta, eduskunnan voimasuhteista ja eduskunnan eri poliittisten ryhmien yhteistyötahdosta.

-Tältä pohjalta hallitus tulee tulevaisuudessa muodostaa ilman presidentin eduskunnasta riippumatonta ja aktiivista ja omaehtoista roolia, Zyskowicz toteaa. Hallituksen esityksen mukaan presidentti antaa eduskunnalle tiedon pääministeriehdokkaasta sen jälkeen, kun puolueet ja eduskuntaryhmät ovat käyneet neuvotteluja valtioneuvoston kokoonpanosta ja ohjelmasta. Eduskunta valitsee pääministerin, ja presidentti nimittää hänet. Keskustan mielestä eduskunnan pitäisi päästä äänestämään pääministeriehdokkaasta jo ennen neuvotteluja. Valtiosääntöuudistuksesta on määrä äänestää eduskunnassa vielä tällä vaalikaudella, jonka jälkeen esitys jätetään lepäämään. Uudistus hyväksytään lopullisesti eduskuntavaalien jälkeen, ja sen on tarkoitus astua voimaan vuonna 2000. Esityksestä sovittiin hallituksessa viime vuoden lopulla, ja se annettiin eduskunnalle helmikuussa.


Lue myös:

    Uusimmat