Zlatan Ibrahimovicin Qatar-puheille täystyrmäys – "Täytynyt asua kiven alla"

Zlatanista vanhin pelaaja, joka tekee maalin Serie A:ssa 2:57
Katso videolta: Zlatan Ibrahimovicista tuli miesten Serie A:n historian vanhin maalintekijä.

Ruotsin jalkapallotähti Zlatan Ibrahimovic kummastutti puheillaan, kun hän jakoi ylistystä miesten MM-kilpailut järjestäneelle Qatarille. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty antoi täystyrmäyksen Ibrahimovicin lausunnoille.

Qatarin MM-kisat saivat paljon kritiikkiä maan ihmisoikeusrikkomuksien takia. Ibrahimovic oli vieraillut turnauksessa perheensä kanssa. Ruotsalaiselta kysyttiin maajoukkueen lehdistötilaisuudessa, millainen kokemus Qatarin kisat oli.

– Fantastista. Minä ja perhe olimmie siellä kaksi päivää. Organisaatio, kokemus, ottelu, yleisö, ruoka, matka, MM-kisat olivat täyden kympin arvoiset. Kaikki oli kympin arvoisia, Ibrahimovic sanoi.

Ibrahimovic tarkensi myöhemmin lausuntojaan SVT:lle.

– Qatar maana, se on mielestäni systeemi, joka toimii. Onko siellä huumeita? Ei. Onko siellä rikollisuutta? Ei. Onko Ruotsissa rikollisuutta? Kyllä, todella paljon. Huumeita? Kyllä. Qatarin systeemi toimii. Ruotsalainen systeemi? Se toimii, mutta en tiedä toimiiko se sataprosenttisesti, Ibrahimovic kertoi.

Vastikään Italian Serie A:n vanhimmaksi maalintekijäksi nousseen Ibrahimovicin kommentit saivat nopeasti huomiota sosiaalisessa mediassa. Lausunnot huomioitiin myös Qatarissa.

– Zlatan hiljensi toimittajan, kun he puhuivat Qatarin MM-kisoista, urheilutili Qatari kirjoitti Twitterissä.

Tili väitti myös, että Ibrahimovic olisi kysynyt toimittajalta, mikäli tällä olisi lisää provosoivia kysymyksiä. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Monet ovat kuitenkin anteneet kritiikkiä Ibrahimovicin suuntaan.

– Siitä tuli kuin mainospuhe. Voit sanoa, että arvostat tiettyjä asioita maasta, mutta samalla nostaa esille asioita, joita tulee parantaa. Qatarissa on monia ihmisoikeuksiin liittyviä asioita, joita tulee parantaa, sanoi Maja Åberg Ruotsin Amnestystä.

– Se on systeemi, joka ei noudata ihmisoikeuksia. Se ei ole demokraattinen systeemi. En tiedä, tietääkö Zlatan, kuinka Qatarissa näyttää oikeasti, millaisia ongelmia siellä on. Voi kuitenkin kuvitella, että hän tietää niistä, Åberg totesi.

Åberg on pettynyt siihen, ettei Ibrahimovic julkisuuden henkilönä yritä käyttää vaikutusvaltaansa asioiden parantamiseen. Hän ei ole kuitenkaan yllättynyt ruotsalaisen ulostulosta, kun ottaa huomioon, että monet kansainväliset jalkapalloilijat toimivat Persianlahden valtioiden lähettiläinä. Ibrahimovic on myös pelannut Qatarin omistamassa PSG:ssä.

– Zlatan edistää osaltaan yksipuolisen myönteisen kuvan luomisesta maasta, jossa on suuria ihmisoikeuspuutteita, Åberg sanoi.

Ibrahimovic sai myös kritiikkiä Norjassa.

– On täytynyt asua kiven alla, jos ei tiedä, että he (siirtotyöläiset) ovat joutuneet järjestelmällisen syrjinnän kohteeksi, Åbergin kollega Frank Conde Tangberg sanoi NRK:lle.

Norjan maajoukkueluotsi Ståle Solbakken ällistyi Ibrahimovicin lausunnoista.

– Hän sanoi niin rikollisuudesta? Tällaisessa kontrolloidussa yhteiskunnassa. Silloin on sanomattakin selvää, että tuo lausunto menee selvästi rajan yli, Solbakken totesi.

Katso pääkuvan videolta: Zlatan Ibrahimovicista tuli miesten Serie A:n historian vanhin maalintekijä.

Lue myös:

    Uusimmat