Zelenskyin vierailu: Näin Helsinkiin saapunut Volodymyr Zelenskyi on tavannut Suomen johtajia

MTV Uutiset Live Logo LIVE
MTV Live seuraa Zelenskyin vierailua suorissa lähetyksissä.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on virallisella vierailulla Suomessa. Vierailu on tiettävästi hänen ensimmäinen vierailunsa Suomessa.

Hän on tasavallan presidentti Sauli Niinistön vieraana samaan aikaan, kun Niinistö isännöi Pohjoismaiden pääministerien vierailua.

MTV seuraa Zelesnkyin vierailua hetki hetkeltä tässä artikkelissa.

Ukraina on huomionut Suomen useita kertoja aiemminkin. Suomalaiset päättäjät ovat vieraileet Ukrainassa useasti ja viime vuoden huhtikuussa Zelensky puhui etäyhteydellä Suomen eduskunnalle. Tuolloin Zelenskyi ja Ukrainan suurlähettiläs saivat eduskunnalta suosionosoitukset seisten.

Zelenskyin yhteydenotot ovat keskittyneet erityisesti Ukrainan kiitoksiin saamastaan tuesta ja toisaalta toiveista lisätuen saamisesta. Ukraina on esimerkiksi yhä toiveikas siitä, että maa saisi Suomelta Hornet-hävittäjiä.

Niinistö vieraillut Ukrainassa

Presidentti Sauli Niinistö vieraili Ukrainan pääkaupunki Kiovassa tammikuun lopulla. Niinistö tapasi vierailullaan presidentti Zelenskyin, jonka kanssa keskusteluissa nousivat tuolloin Leopard-taistelupanssarivaunut, joita Suomella on. Zelenskyi kiitteli Suomea ja suomalaisia tuesta Ukrainan taistelulle sekä ukrainalaisten pakolaisten vastaanottamisesta Suomeen.

Länsimaiden aseavusta riippuvainen Ukraina on myös myös muistanut ystäviään esimerkiksi apupakettien saamisen yhteydessä. Näin oli esimerkiksi tammikuussa, kun Suomi ilmoitti uudesta yli 400 miljoonan euron apupaketista. Tuolloin Zelenskyi viittaisi Sauli Niinistöön ja Sanna Mariniin "Ukrainan todellisina ystävinä".

Niinistö tapasi presidentti Zelenskyin Ukrainassa ensimmäisen kerran vain muutama kuukausi tämän virkaan astumisen jälkeen eli syyskuussa 2019.

Marin vieraillut kahdesti Ukrainassa

Myös muut Suomen vallanpitäjät on huoioitu Ukrainassa. Viime maaliskuussa pääministeri Sanna Marin ja ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo vierailivat Kiovassa. Marinin kerrottiin vierailulla osallistuneen rintamalla kuolleen sotilaan muistotilaisuuteen.

Vierailullaan Sanna Marin vastasi tiedotustilaisuudessa kysymykseen siitä, voisiko hävittäjiä toimittaa Ukrainalle. Marinin mukaan asiasta pitäisi keskustella, myös Suomen käytöstä poistuvien Hornettien osalta. Lausuntoa puitiin mittavasti Suomessa ja ulkomailla. Ukraina ehdotti myöhemmin keskustleujen käynnistämistä Suomen ja hävittäjät toimittaneen Yhdysvaltojen kesken hävittäjiin liittyen.

Marin vieraili Ukrainassa myös viime vuoden toukokuussa, jossa hän tutustui Venäjän aiheuttamiin tuhoihin. Hän oli myös tavannut Zelenskyin maan rajojen ulkopuolella, kuten viime helmikuussa EU-maiden polittisten johtajien kokoontumisessa Brysselissä, jossa Marin kertoi keskustelleensa Zelenskyin kanssa aseellisesta tuesta Ukrainalle. 

Sanna Marin yllätysvierailulla Kiovassa – osallistui hautajaisseremoniaan 1:04
Katso Zelenskyin ja Marinin vierailu muistotilaisuudessa yläpuolelta.

Ukrainassa tunnetaan Suomen sodat

Puolustussotaa Venäjän hyökkäystä vastaan käyvän maan johtajana Zelenskyi on viitannut puheenvuoroissaan Suomen sotakokemuksiin Venäjää vastaan.

Suomen sotiin viitattiin esimerkiski viime kuussa, kun Zelenskyi piti tiedotustilaisuuden joukolle pohjoismaisia toimittajia. Mukana oli MTV:n toimittaja Niko Nurminen. Tilaisuudessa Zelenskyi viittasi Suomen tilanteeseen talvisodan päättyessä. Hänen mukaansa sota Ukrainassa tulee päättymään eri tavalla. Tällä hän tarkoittanee Ukrainan näkemystä siitä, että sota ei voi päättyä aluemenetyksiin.

Zelenskyi ei ole vertaustensa kanssa yksin. Kun viime tammikuussa Niinistö vieraili Ukrainassa oli sotilaiden prikaatin tiedotusupseeri Dmytro Kulibab kerrannut Suomen ja Ukrainan yhtäläisyyksiä. Hän myös tiesi Suomen menettäneen aikanaan Neuvostoliitolle suhteessa osapuilleen samansuuruisen osan alueestaan kuin mitä Venäjä nyt miehittää Ukrainassa.

– Toivon, että saatte nuo alueet takaisin, Kulibab sanoi.

– Meillä ei ole tällä hetkellä sellaista ajatusta, Niinistö vastasi tähän.

Suorapuheinen ukrainalaisupseeri tarttui heti presidentin ehdolliseen muotoiluun, joten Niinistö tarkensi vielä, ettei alueiden palauttamista Suomelle tavoitella ollenkaan.

Venäläisten Ukrainassa aiheuttamat tuhot eivät kerro Niinistölle mitään uutta Venäjästä 0:54
Presidentti Sauli Niinistö ja presidentti Volodomyr Zelenskyi yhteisessä tiedotustilaisuudessa Kiovassa 24.1. 

Lue myös:

    Uusimmat