MTV Uutisten kirjeenvaihtaja: Ukrainan presidentti sai Brysselissä sotasankarin vastaanoton – "Zelenskyi tietää, että Ukraina on toivottu jäsen"

MTV Uutisten kirjeenvaihtaja: Ukrainan sai Brysselissä sotasankarin vastaanoton 2:28
Katso video: Näin MTV Uutisten kirjeenvaihtaja arvioi Zelenskyin EU-vierailun merkitystä.

Brysselissä vieraillut Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sai raikuvat aplodit ja eurooppalaisia arvoja puolustavan sotasankarin vastaanoton, raportoi MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola.

Piuholan mukaan Ukraina on EU-maiden keskuudessa toivottu tulevaisuuden jäsen ja päivän keskusteluissa painottui erityisesti maan kipeästi tarvitsema aseapu.

Euroopan unioni vakuuttaa auttavansa Ukrainaa voittamaan sekä sodan Venäjää vastaan että oikeudenmukaisen rauhan.

– On kuitenkin monta maata, jotka edellyttävät Ukrainalta normaalia jäsenprosessia, mutta kannatusta Ukraina sai täältä tänään, ja Zelenskyi tietää, että Ukraina on toivottu jäsen, Heikki Piuhola kertoo.

Pääministeri Sanna Marinin mukaan on tärkeää, että Zelenskyi pystyi tapaamaan Ukrainaa auttavien maiden kaikki päämiehet henkilökohtaisesti.

– Kyllä tästä kokouksesta pitää lähteä vahva tuen viesti niin uusien pakotteiden valmistelun osalta, jota tällä hetkellä valmistellaan, sen osalta, että aseistusta toimitetaan, ja sen osalta, että autamme Ukrainan jälleenrakennuksessa, ja myös yhdessä viitoitamme selkeää polkua Ukrainan EU-jäsenyydelle, Marin lausui Brysselissä.

Apua tulossa, mutta etukäteen yksityiskohdista ei hiiskuta

Kirjeenvaihtaja Heikki Piuholan mukaan pääministeri Marin osallistui yhteen ryhmäkeskusteluun Zelenskyin kanssa.

Zelenskyi on useaan kertaan pyytänyt Euroopan päättäjiltä hävittäjiä ja lisää raskasta aseistusta. Aseavun osalta Ukraina toivoo tällä hetkellä erityisesti raskasta tykistöä, pitkän kantaman raketteja ja eritoten maa on pyytänyt hävittäjälentokoneita.

Taistelupanssarivaunujen toimittamista valmistellaan jo parhaillaan, mutta Ukrainan kannalta tankkien tulo etenee hitaanalaista tahtia.

– Ranskan presidentti [Emmanuel] Macron tiivisti ehkä monen päämiehen mietteet, että EU-maat kertovat kyllä avustaan, mutta eivät etukäteen vaan sitten, kun apua on jo toimitettu, Heikki Piuhola muistuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat